Tentoonstelling “Spakenburgse Diva’s en Vissers” van Hans Lemmerman en Inge van Run

Theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run werken al jaren samen onder de artiestennaam Het Wilde Oog. Het Wilde Oog hanteert als motto voor haar projecten: Kijk Wild & Denk Lenig. Zij doorbreekt traditionele benaderwijzen door de mensen met wie ze werkt te verbinden met de kracht van kunst en vormgeving. In de foto’s, films en performances worden de mensen als avonturiers geportretteerd.

Het Wilde Oog fotografeert drie zussen uit Spakenburg in klederdracht op culturele locaties. Het is een avontuur dat veertien jaar geleden begon en dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Wat ooit startte als een eenmalige activiteit, is uitgegroeid tot een unieke collectie van duizenden foto’s. Voor het Lievensberg ziekenhuis is een speciale selectie gemaakt uit deze foto’s, die is samengebracht met de serie van vissers.

De drie erfgoeddraagsters die inmiddels mede door televisieuitzendingen bekend staan als ‘Spakenburgse Diva’s’ dragen hun hele leven de Spakenburgse klederdracht. Zij zijn muzen voor Het Wilde Oog. Hans Lemmerman ziet het fotografisch epos als “een ode aan het Hollands erfgoed, markante landschappen en iconen van de kunst- en architectuurwereld”. Het Wilde Oog doorbreekt daarbij muren die erfgoed scheidt van disciplines als beeldende kunst en theater.

Soms wordt de klederdracht aangepast aan een situatie, een inval of een verhaal. Zo wordt er voor een van de getoonde foto’s een rok gedragen, getooid met een sleep van foto’s van koningskinderen uit Europa, van vroeger en nu. Corrie Koelewijn inmiddels 89 jaar, heeft decennialang gewerkt in de huishouding van Paleis Soestdijk. Zij heeft wekelijks de kasten geboend, de verzameling olifanten van Prins Bernhard afgestoft en de prinsjes zien opgroeien.

Voor de fotoserie van de vissers heeft Het Wilde Oog Dorien de Jonge, ontwerpster van theaterkostuums uitgenodigd. De vissers die normaal gesproken bijna samenvallen met hun visserstrui, dragen een speciaal voor de fotosessie ontworpen theatrale versie van die onafscheidelijke trui. De trui-ontwerpen zijn onder andere opgebouwd uit speelse uitvergrotingen van vissersattributen als kettingen en kabels.