Wat is kanker

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Elk soort is een andere ziekte. Een gemeenschappelijk kenmerk van al deze ziekten is een ongeremde celdeling. 

Celdeling

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Elk soort is een andere ziekte. Een gemeenschappelijk kenmerk van al deze ziekten is een ongeremde celdeling. 

Geregelde celdeling

Gewoonlijk regelt het lichaam de celdeling goed. Elke celkern bevat informatie die de cel een signaal geeft wanneer zij moet gaan delen en wanneer zij daar weer mee moet stoppen. Deze informatie ligt vast in onze genen en wordt doorgegeven van ouder op kind. Dit erfelijk materiaal, ook wel DNA genoemd komt voor in bijna elke lichaamscel.

Ontregelde celdeling

Bij zoveel miljoenen celdelingen per dag, kan er iets mis gaan. Dit kan door toeval maar ook door allerlei schadelijke invloeden. Doorgaans zorgen reparatiegenen voor herstel van de schade. Soms echter faalt dat beschermingssysteem. Dan gaan genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen, fouten vertonen. Treden er verschillende van dat soort fouten op, dan gaat een cel zich overmatig delen en ontstaat er een gezwel of tumor.

Goed- en kwaadaardig

Er zijn goedaardige (=benigne) en kwaadaardige (=maligne) tumoren. Alleen bij kwaadaardige tumoren spreken we van kanker.

Goedaardige tumor

Goedaardige tumoren zijn meestal goed afgegrensd. Ze groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Wel kan zo'n tumor tegen omliggende lichaamsdelen drukken. Dat kan zo hinderlijk zijn, dat de tumor verwijderd moet worden.

Kwaadaardige tumor

Bij kwaadaardige tumoren zijn bepaalde mechanismen in de cellen zo ontregeld dat het lichaam de celdeling niet meer onder controle krijgt. Een kwaadaardige tumor drukt niet alleen omliggend weefsel of organen opzij, maar kan daar ook binnengroeien.

Uitzaaiingen

Bij een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken. Deze cellen worden via het bloed en/of lymfe door het lichaam verspreid. Op deze wijze kunnen kankercellen in andere organen terechtkomen en ook daar uitgroeien tot tumoren.

Dit zijn uitzaaiingen (metastasen): uitbreidingen van de oorspronkelijke kankercellen op een of meerdere plaatsen in het lichaam.