Urologie

De uroloog onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met ziekten aan de urinewegen, nieren, blaas zoals blaasontstekingen en de mannelijke geslachtsorganen. Ook als u last heeft van incontinentie wordt u behandeld door de uroloog. Incontinentie komt zowel bij vrouwen als mannen voor.

Wordt u door een uroloog opgenomen? Dan komt u te liggen op afdeling Urologie. 

Gespecialiseerd verpleegkundige

De urologen werken nauw samen met de urologieverpleegkundige en de stoma-coloncareverpleegkundige.

Afspraken maken

De huisarts stuurt per fax een verwijzing naar het secretariaat van de urologen. Het secretariaat neemt vervolgens contact met u op om een afspraak te maken.

Polikliniek Urologie Roosendaal: 088 - 706 82 72
Polikliniek Urologie Bergen op Zoom: 088 - 706 82 72

U kunt alleen een afspraak bij de uroloog maken, na verwijzing door uw huisarts of specialist.

Locatie

De polikliniek Urologie in Roosendaal is gevestigd op de begane grond, route 34. De polikliniek Urologie in Bergen op Zoom is eveneens gevestigd op de begane grond.

U vindt ook informatie op de website van urologie.

  • Contactgegevens

    Bergen op Zoom
    Telefoon 088 - 70 68 272
    Bereikbaarheid De polikliniek Urologie is gevestigd op route 70 op de begane grond
    Roosendaal
    Telefoon 088 - 70 68 272
    Bereikbaarheid De polikliniek Urologie is gevestigd op route 34 op de begane grond
070319 Patient Urologie Martin den Dekker Raamsdonk 04.jpg

Patiënt Martin den Dekker

Als ziekenhuizen samenwerken, komt dat de kwaliteit ten goede.

Milou Bekker kl.png

Uroloog Milou Bekker

"Urineverlies hoort er niet bij"

Elly Verwater kl.png

Patient Elly Verwater

Op de tennisbaan haal ik nu met gemak een hele wedstrijd

Samenwerking urologen Bravis en Amphia.jpg

Hoogwaardige zorg voor patiënten met prostaat- of blaaskanker

Om patiënten met prostaatkanker of blaaskanker optimale zorg te bieden, werken Amphia Breda en het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal nauw samen.

Onze urologen

Wachttijden

Wachttijden polikliniek

Met wachttijden polikliniek bedoelen we het aantal dagen tussen de verwijzing door de huisarts en uw eerste afspraak op de polikliniek in het Bravis ziekenhuis. De wachttijd die hier wordt weergegeven, is de kortste wachttijd van het specialisme urologie. Hierbij houden we ons aan de landelijke afspraken.

Wachttijden behandeling

Na een bezoek bij de uroloog op de polikliniek, kan deze met u bespreken dat er verder onderzoek of een behandeling nodig is. Ook de huisarts kan u voor onderzoek of behandeling naar een polikliniek verwijzen. Met ‘wachttijd behandeling’  bedoelen we het aantal dagen dat u moet wachten op een bepaalde behandeling of onderzoek. 

Wij wijzen u erop dat de metingen momentopnames zijn. Ook kan de wachttijd toch anders zijn door spoed, een bepaalde zorgvraag, voorkeur voor bepaalde specialist, zelf willen wachten, etc.

*Wachttijden in dagen.
Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

  Polikliniek  Diagnostiek  Behandeling Verwachte
wachttijd
behandeling
Polikliniekbezoek 120
Vergrote prostaat 43
Operatie prostaatkanker 16
Sterilisatie bij de man
Besnijdenis 62
Niersteen vergruizing 45
Percutane niersteenverwijdering 21

Bekijk hier de wachttijden van andere specialismen.

Spreekuur

Op de polikliniek in Roosendaal en Bergen op Zoom houden de urologen wisselend elke dag spreekuur.

Spreekuren buitenpoliklieken

Polikliniek Etten-Leur
De urologen houden wisselend spreekuur op de poliklniek in Etten-Leur.

Opname in het ziekenhuis

Op de verpleegafdeling Urologie verblijven worden patiënten verpleegd met stoornissen en ziekten aan de urinewegen, de nieren, blaas, prostaat en andere mannelijke geslachtsorganen. Wordt u door een uroloog opgenomen, dan kan dit zijn op de locatie Roosendaal of op de locatie Bergen op Zoom.

De bezoektijd op beide locaties is dagelijks van 14.00 tot 20.00 uur.

Locatie Roosendaal

Op verpleegafdeling 3AB worden patiënten opgenomen voor Kort Verblijf. Op de afdeling worden patiënten verpleegd met stoornissen en ziekten aan de urinewegen, de nieren, blaas, prostaat en andere mannelijke geslachtsorganen. Ook voor eenvoudige ingrepen en behandelingen met een korte verblijfsduur komt u op de afdeling 3AB.

Capaciteit
De afdeling telt 26 bedden, verdeeld over één,- twee- en driepersoonskamers. Iedere kamer heeft een badkamer (met wastafel en douche) en een toilet.

Visie en doelstelling
Op de afdeling 3AB vindt kwalitatief hoogwaardige zorgverlening plaats waarbij de continuïteit van zorg gewaarborgd wordt binnen de zorgketen van de orthopedisch en urologische patiënt. In de zorgverlening staat de patiënt centraal, waarbij de afdeling zich onderscheidt in klantgerichtheid, deskundige begeleiding, advisering en communicatie.

Het team
Het team van de afdeling bestaat uit een Manager Zorgeenheid, een meewerkend teamleidinggevende, verpleegkundigen, verzorgenden, afdelingssecretaresses, voedingsassistenten en leerlingen/stagaires. Samen staan zij klaar om u zo goed mogelijk bij te staan tijdens uw verblijf op afdeling Urologie. 

Bereikbaarheid
Afdeling 3AB is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 088 - 706 85 00.

Inlichtingen
Vanwege de Wet op de Privacy geven wij (na uw toestemming) alleen inlichtingen over uzelf, uw ziekte en uw behandeling aan de door u opgegeven contactpersonen. Uw overige familieleden, vrienden en kennissen kunnen bij deze contactpersonen informeren hoe het met u gaat. Tijdens het opnamegesprek geeft u aan wie deze contactpersonen zijn.

Locatie Bergen op Zoom

Op afdeling E1 worden patiënten behandeld en verpleegd voor onderstaande  urologische aandoeningen:

  • Nier- of ureterstenen verwijderen
  • Nieraandoeningen
  • Nierbiopsie
  • Niersteenkolieken
  • Totale prostatectomie + bekkenklierresectie
  • TUR blaas – prostaat

Urineweginfectie
De afdeling E1 is gelegen op de 1e etage. De afdeling heeft drie vierpersoonskamers, drie tweepersoonskamers en twee éénpersoonskamers. De kamers zijn genummerd van K20 tot K28. Op de afdeling is een grote douche/badruimte, een dagverblijf, spoelkeuken, berging, balkon en een voorraadhok (pantry) aanwezig. Verder zijn er een aantal werkruimtes voor de verpleegkundigen. Het kantoor van de zorgmanager vindt u achter de balie op afdeling E1.

Opname
Wanneer u acuut moet worden opgenomen, zal u via de spoedeisende hulp direct naar de afdeling worden gebracht. De verpleegkundigen van de afdeling komen u en uw naasten ophalen. U krijgt op de afdeling de informatie die op dat moment nodig en belangrijk voor u is.
Als uw opname gepland is dan kunt u terecht bij Bureau Opname, rechts in centrale de hal. In het weekend of na 17.00 uur kunt u zich melden bij de portier. Door de week wordt u door een van onze vrijwilligers naar de afdeling gebracht. U wordt naar een aparte ruimte geleid. Daar zal het opnamegesprek plaats vinden. In het weekend of na 17.00 zal u worden opgehaald door een van de verpleegkundigen.

Wie werken er?

Naast de medisch specialisten werken op de afdeling Urologie (E1):

  • Zorgmanager
  • Seniorverpleegkundigen
  • Verpleegkundigen
  • Leerling verpleegkundigen
  • Stagiairs
  • Voedingsassistenten
  • Huishoudelijk medewerkenden
  • Fysiotherapeut
  • Secretaresses

Verpleegkundige organisatie
De afdeling staat onder leiding van de zorgmanager. Seniorverpleegkundigen geven sturing aan de dagelijkse werkzaamheden. Op de afdeling werken verpleegkundigen, leerlingverpleegkundigen en stagiaires, die ieder hun eigen taak hebben in de zorg voor u. De afdeling werkt met kamertoewijzing. Dit houdt in dat de verpleegkundigen per dienst één of meerdere kamers toegewezen krijgen. Zij zijn tijdens hun dienst verantwoordelijk voor de zorg aan de patiënten op die kamer. Voor in de gang en op de kamers kunt u op een whiteboard lezen welke verpleegkundige voor uw zorg verantwoordelijk is.

De verpleegkundigen werken in vier verschillende diensten:

  • 07.00 tot 15.30 uur: dagdienst
  • 12.30 tot 21.30 uur: tussendienst
  • 15.00 tot 23.30 uur: avonddienst
  • 23.30 tot 07.30 uur: nachtdienst.


De verpleegkundigen dragen zorg voor uw verzorging, observatie en het uitvoeren van door de artsen afgesproken behandelingen.
De verpleegkundigen hebben naast de reguliere verpleegkundige opleiding, ook een specifieke opleiding gehad voor het verplegen van patiënten met chirurgische aandoeningen. De overige medewerkers doen hetzelfde op hun vakgebied. Eenmaal per week komen alle disciplines bijeen om de zorg te bespreken. Zo kunnen zij goed op elkaar afstemmen en afspraken maken. Uw behandelend arts en verpleegkundige informeren u daarover. In een verpleegkundig dossier worden de observaties en bevindingen vastgelegd.

Ontslag
In veel gevallen is van tevoren bekend hoelang het ziekenhuisverblijf gaat duren. Soms is dat moeilijk vooraf vast te stellen. Uw behandelend arts zal in overleg met u bepalen wanneer u weer naar huis kunt. Ook zal hij/zij met u bepalen of eventuele nabehandeling na vertrek uit het ziekenhuis noodzakelijk is, zoals een dieet, medicijnen of fysiotherapie. De verpleegkundige van de afdeling zal u hierover informeren.
Wanneer de ontslagdatum bekend is, wordt u gevraagd om die dag uiterlijk om 09.00 uur de kamer te verlaten. Uw bed kan zo namelijk weer in orde gemaakt worden voor de volgende patiënt. Het ziekenhuis wil zoveel mogelijk patiënten opnemen/ behandelen om de wachtlijsten terug te dringen. Wij verzoeken u er op te letten al uw eigendommen mee te nemen, zonodig kunt u dan in het dagverblijf verder wachten tot u naar huis gaat.

Ontslagverpleegkundige
Een dag na uw ontslag zal de ontslagverpleegkundige telefonisch contact met u opnemen voor het beantwoorden van eventuele vragen en/of onduidelijkheden t.a.v. het ontslag.

Maandag wordt u gebeld op dinsdagmiddag
Dinsdag wordt u gebeld op woensdagmiddag
Woensdag wordt u gebeld op donderdagochtend
Donderdag wordt u gebeld op vrijdagmiddag
Vrijdag, zaterdag of zondag wordt u gebeld op maandagmiddag
Feestdagen wordt u gebeld op de eerst volgende werkdag

Bereikbaarheid 
U kunt de verpleegafdeling Urologie bereiken via het telefoonnummer 088 - 70 68 000

Website Urologie Bravis ziekenhuis

urolog.nl

 

Patiëntenfolders