Het Slaapteam
Het Slaapteam in het Bravis ziekenhuis bestaat uit longartsen, KNO-artsen, neurologen, functielaboranten en OSAS-verpleegkundigen. Zij vragen elkaar regelmatig om advies en bespreken eventuele complexe slaapproblemen van patiënten met elkaar. Om de oorzaak van het slaapprobleem vast te stellen krijgt de patiënt een afspraak met één of meerdere specialisten. Zij kunnen vervolgens ook een slaaponderzoek aanvragen.
Het slaapteam werkt samen samen met de Obesitaskliniek in Bergen op Zoom, de specialisten van de afdelingen Psychologie en Psychiatrie en een aantal tandartsen in de regio.
Slaapstoornissen
Er zijn diverse slaapstoornissen.
- Snurken
- Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) Hierbij is sprake van een gehele of gedeeltelijke afsluiting van de bovenste luchtwegen tijdens de slaap. Hierdoor ontstaan ademstops (Apneu)
- Overmatige slaperigheid
- Chronische slapeloosheid (In- en doorslaapproblemen)
- Slaapaanvallen (Narcolepsie)
- Verstoring dag- / nachtritme
- Rusteloze benen (Restless Legs Syndroom)
Afspraak maken
De verwijzing naar het Slaapcentrum vindt plaats via de huisarts of specialist. Zodra de verwijzing binnenkomt bij het Slaapcentrum, wordt deze eerst door specislist beoordeeld. Daarna worden er pas een afspraken gepland. Deze afspraken worden naar u toegestuurd per mail of per post.
Na het eerste telefonisch consult worden onderzoeken afgesproken. Vaak is een slaaponderzoek nodig om vast te stellen wat de oorzaak is van de klachten. Dit wordt een slaapregistratie genoemd.
Het aansluiten van de slaapregistratie kan plaatsvinden in het ziekenhuis door de laborant. Of u kunt dit zelf thuis doen. Meer informatie over het zelf thuis aansluiten vindt u in de folder ‘Slaapregistratie zelf aansluiten’. In het onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe de apparatuur voor slaapregistratie moet worden aangesloten.