Slaapcentrum Bravis

Het Bravis ziekenhuis beschikt over een Slaapcentrum. Hier kunnen patiënten terecht met slaapproblemen, zoals bijvoorbeeld snurken, apneu en slapeloosheid. De behandeling en begeleiding is in handen van het Slaapteam. De diagnose, behandeling en de nazorg zijn zó op elkaar afgestemd dat patiënten het zorgtraject goed, snel en comfortabel doorlopen. Dit betekent dat zij snel weten waar ze aan toe zijn.

Het Slaapteam

Het Slaapteam in het Bravis ziekenhuis bestaat uit longartsen, KNO-artsen, neurologen, functielaboranten en OSAS-verpleegkundigen. Zij vragen elkaar regelmatig om advies en bespreken eventuele complexe slaapproblemen van patiënten met elkaar. Om de oorzaak van het slaapprobleem vast te stellen krijgt de patiënt een afspraak met één of meerdere specialisten. Zij kunnen vervolgens ook een slaaponderzoek aanvragen.

Het slaapteam werkt samen samen met de Obesitaskliniek in Bergen op Zoom, de specialisten van de afdelingen Psychologie en Psychiatrie en een aantal tandartsen in de regio.

Slaapstoornissen

Er zijn diverse slaapstoornissen. 

 • Snurken
 • Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) Hierbij is sprake van een gehele of gedeeltelijke afsluiting van de bovenste luchtwegen tijdens de slaap. Hierdoor ontstaan ademstops (Apneu)
 • Overmatige slaperigheid
 • Chronische slapeloosheid (In- en doorslaapproblemen)
 • Slaapaanvallen (Narcolepsie)
 • Verstoring dag- / nachtritme
 • Rusteloze benen (Restless Legs Syndroom)

Afspraak maken

De verwijzing naar het Slaapcentrum vindt plaats via de huisarts of specialist. Zodra de verwijzing binnenkomt bij het Slaapcentrum, wordt deze eerst door specislist beoordeeld. Daarna worden er pas een afspraken gepland. Deze afspraken worden naar u toegestuurd per mail of per post.

Na het eerste telefonisch consult worden onderzoeken afgesproken. Vaak is een slaaponderzoek nodig om vast te stellen wat de oorzaak is van de klachten. Dit wordt een slaapregistratie genoemd.

Het aansluiten van de slaapregistratie kan plaatsvinden in het ziekenhuis door de laborant. Of u kunt dit zelf thuis doen. Meer informatie over het zelf thuis aansluiten vindt u in de folder ‘Slaapregistratie zelf aansluiten’. In het onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe de apparatuur voor slaapregistratie moet worden aangesloten.

 • Contactgegevens

  Roosendaal
  Telefoon 088 - 70 68 948
  Bereikbaarheid Het Slaapcentrum vindt u op route 14
Slaapcentrum 2018 (2 van 2).jpg

Update Philips slaapapneu-apparatuur/ CPAP

Spreekuur

Op het Slaapcentrum worden de volgende spreekuren gehouden:

 • neurologen op maandag en vrijdag in Roosendaal
 • longartsen op maandag, dinsdag, woensdagochtend en vrijdagmiddag in Roosendaal
 • KNO-artsen maandag t/m vrijdag in Roosendaal, Bergen op Zoom en Etten-Leur

De OSAS verpleegkundigen houden spreekuur van maandag t/m vrijdag in Roosendaal.