systeemziekten

terug naar reumatologie

Systeemziekten zijn aandoeningen waarbij het eigen afweersysteem ontregelt is en het lichaam aanvalt (auto-immuunziekten). Meerdere organen en weefsels zijn hierbij aangedaan. Te denken valt aan SLE (Systemische Lupus Erythematodes), Systemische sclerose en de ziekte van Sjögren.

Oorzaken en symptomen

De oorzaak van systeemziekten is niet bekend. Het afweersysteem valt de eigen lichaamscellen aan alsof het indringers zijn. Bij deze reactie ontstaan er ontstekingen, welke op verschillende plaatsen in het lichaam kunnen ontstaan.

Bij SLE kunnen er huidklachten, gewrichtsklachten (pijn, ontstekingen, stijfheid), ontstekingen in diverse organen, vermoeidheid, gewichtsverlies en een verhoogde kans op trombose optreden.

Bij Systemische sclerose verhardt het bindweefsel in het lichaam. Bindweefsel zit door heel ons lichaam heen. Er treden dan vaak huidklachten op zoals verkleuring (het fenomeen van Raynaud) en de huid wordt stugger. Ook inwendige organen kunnen aangedaan zijn door de systemische sclerose. Verder komen er gewrichtsontstekingen voor en is er vaak vermoeidheid.

Bij het syndroom van Sjögren treden er ontstekingen op in traan- en speekselklieren. Dit uit zich uit in klachten van droge ogen, droge mond, droge huid en/of vaginale droogte. Ook gewrichtsklachten en vermoeidheid komen voor. Het syndroom van Sjögren kan een op zichzelf staande ziekte zijn, maar kan ook samen gaan met andere vormen van reuma.

Behandeling van systeemziekten

De behandeling is sterk afhankelijk van de klachten en het verloop van de ziekte. Om de ontstekingen te remmen wordt er afweeronderdrukkende medicatie voorgeschreven.

Aanvullende informatie

 

 • Contactgegevens

  Bergen op Zoom
  Telefoon 088 - 70 67 73
  Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op de begane grond.
  Roosendaal
  Telefoon 088 - 70 68 454
  Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op route 75A.