Spierreuma

terug naar reumatologie

De officiële naam van spierreuma is polymyalgia rheumatica. De ziekte komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar. Vrouwen krijgen het twee keer zo vaak als mannen.

Bij spierreuma kunnen ontstekingen ontstaan in de schouder- en heupgewrichten, slijmbeurzen, pezen en peesaanhechtingen. Dit heeft te maken met het afweersysteem. Normaal gesproken ruimt het afweersysteem indringers van buiten op (bijvoorbeeld bacteriën of virussen). Bij spierreuma richt het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam, namelijk de gewrichten, slijmbeurzen, pezen en peesaanhechtingen. Het afweersysteem is dus ontregeld en maakt een ‘’vergissing’’.

Oorzaken en symptomen van spierreuma

De oorzaak van spierreuma is (nog) niet bekend. Het is niet erfelijk.

Bij spierreuma krijgen mensen spontaan hevige spierpijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. De pijn is symmetrisch aanwezig. Dit betekent pijn aan beide kanten van het lichaam. De klachten zijn meestal ’s nachts en ‘s ochtends het hevigst. De ontstekingswaarden in het bloed zijn verhoogd.

Behandeling van spierreuma

Spierreuma is in de meeste gevallen geen chronische ziekte. Het leidt niet tot schade en is vaak goed te behandelen. Het wordt behandeld met prednison. Soms wordt ook een NSAID (bijvoorbeeld diclofenac, ibuprofen of naproxen) of reumamedicijn (zoals methotrexaat) voorgeschreven.

Prednison is een glucocorticoïd (een bijnierschorshormoon). Ons eigen lichaam maakt dit hormoon (cortison) normaal gesproken zelf aan. Bij spierreuma is de aanmaak onvoldoende. Daarom wordt dit tijdelijk overgenomen door het medicijn prednison. Prednison heeft een sterk ontstekingsremmende werking. De klachten verminderen of verdwijnen meestal al op de eerste dag dat u het medicijn heeft ingenomen.

Een behandeling met prednison duurt gemiddeld 8-9 maanden (soms iets korter of ook langer). Het is heel belangrijk om prednison langzaam af te bouwen. De dosering wordt vaak tijdelijk verhoogd als u een infectie heeft, waarvoor u ook antibiotica gebruikt. Bij langdurig prednison gebruik is het belangrijk de botten te beschermen. Er worden dan ook medicijnen voorgeschreven, die ervoor zorgen dat de botten hun stevigheid behouden.

Langdurig prednisongebruik kent verschillende complicaties, onder andere: hoge bloeddruk, suikerziekte, botontkalking, stemmingswisselingen, staar en verhoogde oogdruk. Als u dit al heeft tijdens het starten van prednison, is het verstandig dit met uw huisarts of behandelend arts te bespreken. Prednison en NSAID’s samen moeten altijd gebruikt worden met een maagbeschermend medicijn zoals (es)omeprazol.

Aanvullende informatie

 

  • Contactgegevens

    Bergen op Zoom
    Telefoon 088 - 70 67 731
    Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op route 86.
    Roosendaal
    Telefoon 088 - 70 68 454
    Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op route 75.