Spierreuma

terug naar reumatologie

De officiële nam van spierreuma is polymyalgia rheumatica. De ziekte komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar, waarbij vrouwen het twee keer zo vaak krijgen dan mannen.

Oorzaken en symptomen

De oorzaak van polymyalgia rheumatica is nog niet bekend, wel lijkt deze aandoening niet erfelijk te zijn.

Bij polymyalgia rheumatica treedt er spontaan hevige spierpijn en stijfheid op van de nek, schouders en heupen. De pijn is symmetrisch aanwezig en is meestal ’s nachts en ‘s ochtends het hevigst. De ontstekingswaarden in het bloed zijn verhoogd.

Behandeling van spierreuma

Polymyalgia rheumatica is in de meeste gevallen geen chronische aandoening, leidt niet tot schade en is goed te behandelen. De behandeling bestaat uit prednison. Soms wordt er ook een ontstekingsremmend middel (zoals ibuprofen of naproxen) of antireumaticum (zoals methotrexaat) voorgeschreven.

Prednison is een glucocorticïd (een bijnierschorshormoon). Ons eigen lichaam maakt dit hormoon (cortison) normaal gesproken zelf aan, maar in het geval van spierreuma is de aanmaak onvoldoende en daarom wordt dit dan tijdelijk overgenomen door het medicijn prednison. Prednison heeft een sterk ontstekingsremmende werking, de klachten verdwijnen meestal al op de eerste dag dat u het middel heeft ingenomen.

Een behandeling met prednison duurt gemiddeld 8-9 maanden (soms iets korter of ook langer). Het is heel belangrijk om prednison langzaam af te bouwen en ook wordt de dosering vaak tijdelijk verhoogd als u een infectie heeft, waarvoor u ook antibiotica gebruikt. Bij langdurig prednison gebruik is het belangrijk de botten te beschermen. Er zal dan ook medicatie worden voorgeschreven die ervoor zorgen dat de botten hun stevigheid behouden. Dit is calcium, vitamine D en een bisfosfonaat.

Langdurig prednisongebruik kent verschillende complicaties, o.a. hoge bloeddruk, suikerziekte, botontkalking, stemmingswisselingen, staar en verhoogde oogdruk. Als u dit al heeft tijdens het starten van prednison, dan is het verstandig dit met uw huisarts te bespreken. Prednison en NSAIDs (ibuprofen en naproxen achtige middelen) samen moeten altijd gebruikt worden met een maagbeschermend medicijn zoals (es)omeprazol.

Aanvullende informatie

 

 • Contactgegevens

  Bergen op Zoom
  Telefoon 088 - 70 67 731
  Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op de begane grond.
  Roosendaal
  Telefoon 088 - 70 68 454
  Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op route 75A.