Reumatoïde artritis

terug naar reumatologie

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische ziekte, die zich uit in meerdere pijnlijke, gezwollen en stijve gewrichten. Artritis staat voor gewrichtsontstekingen. Deze gewrichtsontstekingen zijn het gevolg van een auto-immuunreactie. Hierbij keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Reumatoïde artritis is dus een auto-immuunziekte. Het kan plotseling of langzaam ontstaan, en kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Perioden van rust en activiteit kunnen elkaar afwisselen, waardoor de ziekte vaak grillig verloopt.

Oorzaken en symptomen van reumatoïde artritis

De oorzaak van reumatoïde artritis is (nog) niet bekend. Wel is duidelijk dat het afweersysteem ontregeld raakt. Reumatoïde artritis is geen erfelijke ziekte, maar er zijn aanwijzingen dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontwikkelen van reumatoïde artritis. Zo komt het vaker in families voor. Omgevingsfactoren kunnen ook een rol spelen bij reumatoïde artritis, roken bijvoorbeeld is een belangrijke risicofactor. 

Reumatoïde artritis kenmerkt zich hoofdzakelijk door gewrichtsontstekingen van gewrichten aan de handen, polsen en voeten, maar ook andere gewrichten kunnen meedoen. Meestal zijn de gewrichtsontstekingen symmetrisch, dat betekent bijvoorbeeld aan beide handen of aan beide polsen. De belangrijkste klachten aan de gewrichten zijn: pijn, zwelling, stijfheid (voornamelijk ochtendstijfheid), functieverlies en warmte. Ook kunnen algemene klachten zich voordoen zoals: vermoeidheid, koorts, gewichtsverlies en een grieperig gevoel. 

De behandeling van reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische ziekte, waardoor volledige genezing niet mogelijk is. Wel zijn er tegenwoordig veel antirheumatica (reumamedicijnen) om reumatoïde artritis te kunnen behandelen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de ontstekingen worden afgeremd en de pijn wordt verminderd. Het doel van de behandeling is het verminderen van de ziekteactiviteit (de gewrichtsontstekingen) en het voorkomen van schade aan de gewrichten en/of complicaties.

Aanvullende informatie

 • Contactgegevens

  Bergen op Zoom
  Telefoon 088 - 70 67 731
  Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op de begane grond.
  Roosendaal
  Telefoon 088 - 70 68 454
  Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op route 75A.