Ziekte van Bechterew

terug naar overige aandoeningen

De ziekte van Bechterew (axiale spondyloartritis) is een vorm van reuma, waarbij er ontstekingen aanwezig zijn in het bekken (SI-gewrichten) en de wervelkolom.

Hoe de aandoening precies is ontstaan is nog niet bekend. Wel is er sprake van een ontregelde afweerreactie. Het afweermechanisme valt eigen lichaamscellen aan en hierbij ontstaat een ontstekingsreactie. Er kan sprake zijn van erfelijke aanleg, het HLA-B27 gen speelt hierbij een rol. 85% van patiënten met axiale spondyloartritis is drager van dit gen.

Oorzaken en symptomen

De kenmerken van axiale spondyloartritis zijn pijn en stijfheid rond de heupen, de bilstreek en laag in de rug. Ook kunnen de nekwervels betrokken zijn, wat stijfheid van de nek kan geven. Chronische ontstekingen kunnen op den duur afwijkingen (zoals vergroeiingen) geven aan het bekken en de wervelkolom.

Ook kunnen andere gewrichten betrokken raken, bijvoorbeeld ontstekingen van de schouders, knieën of enkels. Als de vingers of tenen ontstoken raken noemen we dat een dactylitis (worstteen of worstvinger). Andere verschijnselen die op kunnen treden zijn oogontstekingen, ontstekingen van de pezen of peesaanhechtingen, ontstekingen van de darmen (zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) en/of ontstekingen van de huid (zoals bij psoriasis).

Behandeling ziekte van Bechterew

De behandeling van axiale spondyloartritis bestaat voornamelijk uit bewegen en oefenen.  Een fysiotherapeut of oefentherapeut kunnen helpen bij het aanleren van de juiste oefeningen, advies geven over het aannemen van een goede houding en over geschikte bewegingsactiviteit. De reumatoloog kan een medicijn voorschrijven om de klachten te doen verminderen. Dit kan een ontstekingsremmer (zoals ibuprofen of etoricoxib) of een antireumaticum (zoals adalimumab of etanercept) zijn.

Aanvullende informatie

 • Contactgegevens

  Bergen op Zoom
  Telefoon 088 - 70 67 731
  Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op de begane grond.
  Roosendaal
  Telefoon 088 - 70 68 454
  Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op route 75A.

Andere onderwerpen?