Jicht

terug naar reumalotogie

Jicht is een veelvoorkomende vorm van ontstekingsreuma. Het komt door een te hoge urinezuurspiegel in het bloed, waardoor het urinezuur gaat neerslaan als urinezuurkristallen in of rondom de gewrichten. Het afweersysteem reageert hierop en wil de urinezuurkristallen opruimen. Hierdoor ontstaan pijnlijke en hevige gewrichtsontstekingen in één of meerdere gewrichten (een jichtaanval). Meestal ontstaat een jichtaanval vrij plotseling en acuut. Het komt bij mannen twee tot drie keer vaker voor dan bij vrouwen.

Oorzaken en symptomen van jicht

Jicht wordt veroorzaakt doordat het lichaam onvoldoende urinezuur uitscheidt. De stofwisseling verloopt niet helemaal goed. Jicht is dus niet per direct een welvaartsziekte. Oorzaken of risicofactoren voor een verhoogd urinezuur in het bloed kunnen zijn: bepaalde voedingsmiddelen (purinerijk), alcohol, stress, overgewicht, verminderde nierfunctie, bepaalde ziektebeelden (psoriasis, kanker) en bepaalde medicatie (zoals plastabletten of chemotherapie). Erfelijke factoren spelen ook een rol in het ontstaan van jicht.

Een jichtaanval kenmerkt zich door (hevige) pijn, zwelling, roodheid, warmte en functieverlies van één of meerdere gewrichten. In veel gevallen gaat het om de grote teen, maar ook in andere gewrichten of pezen kan een jichtaanval voorkomen. Ook kunnen algemene klachten zich voordoen zoals: koorts, misselijkheid, braken of grieperig gevoel. Jicht gaat meestal vanzelf over binnen één tot drie weken, maar kan aanvalsgewijs terugkomen. 

In sommige gevallen kunnen de urinezuurkristallen jichtknobbels onder de huid veroorzaken, ook wel tofi genoemd. Deze komen meestal voor aan de buitenrand van de oorschelp, vingers, tenen of ellebogen. Als deze jichtknobbels open gaan, komt er witte tandpasta-achtige substantie uit.

De behandeling van jicht

De medicamenteuze behandeling van (chronische) jicht is aan de ene kant gericht op het verlagen van het urinezuur in het bloed met urinezuurverlagende medicijnen, zoals allopurinol. Aan de andere kant wordt dit (zo nodig of continu) gecombineerd met ontstekingsremmende medicijnen, zoals colchicine, prednison of NSAID’s (zoals diclofenac, ibuprofen of naproxen). De ontstekingsremmende medicijnen zijn bedoeld voor de behandeling van acute jichtaanvallen, terwijl de urinezuurverlagende medicijnen voor langere termijn zijn. Naast de medicijnen zijn leefstijlverandering (gebruik van alcohol en fructose- of purinerijke voedingsmiddelen beperken), gewichtsreductie, voldoende lichaamsbeweging, niet roken en inname van voldoende vocht ook van belang.

Mensen met jicht hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Daarom wordt geadviseerd om met de huisarts te bespreken of het zinvol is hiernaar te screenen.

Aanvullende informatie

 • Contactgegevens

  Bergen op Zoom
  Telefoon 088 - 70 67 731
  Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op de begane grond.
  Roosendaal
  Telefoon 088 - 70 68 454
  Bereikbaarheid De polikliniek Reumatologie is gevestigd op route 75A.