Radiologie

De radioloog houdt zich bezig met het verrichten van onderzoek en het stellen van diagnoses. De radioloog beschikt over verschillende methodes om te zien wat er in het lichaam van een patiënt gebeurt. Er wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling, geluidsgolven of magnetisme om weefsels en organen van het lichaam zichtbaar maken.

De afdeling Radiologie (Medische Beeldvorming) speelt vaak een belangrijke rol bij het stellen van een diagnose. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk.

U vindt de afdeling Radiologie op de locatie Bergen op Zoom en de locatie Roosendaal. De afdeling is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00 -17.00 uur.

Onderzoek op afspraak
De poliklinieken medische beeldvorming/radiologie in het Bravis ziekenhuis worden druk bezocht. We willen voorkomen dat de wachtruimtes overvol zitten en patiënten lang moeten wachten. Daarom kunt u alleen nog met een afspraak terecht voor onderzoek. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie op telefoonnummer 088 706 8550.

Maak zelf uw afspraak voor een röntgenfoto via MijnBravis
Heeft uw huisarts u doorverwezen om een röntgenfoto te laten maken? Dan kunt u zelf online uw afspraak voor een röntgenfoto inplannen via het patiëntenportaal MijnBravis. U kiest zelf het geschikte moment. Heeft u daar hulp bij nodig? De vrijwilligers van de DigiTuin helpen u graag!

Informatie over een röntgenfoto op afspraak

Kinderen die voor een röntgenfoto of een MRI naar het Bravis ziekenhuis komen, kunnen hieronder zien hoe dat in zijn werk gaat.


 

 

Onderzoek

U kunt alleen terecht voor onderzoek op de afdeling Radiologie na verwijzing van een huisarts, een medisch specialist of de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis. De onderzoeken gaan op afspraak. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie. Voor het maken van een röntgenfoto kunt zelf een afspraak inplannen via het patiëntenportaal MijnBravis.

De afdeling Radiologie past meerdere beeldvormende technieken toe. Behalve de bekende röntgenfoto zijn dat o.a.:

- de CT-scan (die ook werkt met röntgenstraling),
- de echografie (met geluidsgolven),
- de MRI (met magneetvelden).

Voor de meeste onderzoeken zijn folders beschikbaar.

 Informatie over een echografie op afspraak

Behandeling

Naast diagnostiek worden er ook bepaalde behandelingen uitgevoerd.

Onder geleide van echografie apparatuur kunnen cystes (vochtblaasjes) uit borsten vaak succesvol verwijderd worden. Sommige goedaardige afwijkingen in borsten kunnen eveneens met behulp van echografie en een vacuümnaald worden verwijderd.

Verkalkingen in het schoudergebied kunnen chronische klachten geven. In een aantal gevallen zijn deze met behulp van echoapparatuur te verwijderen.

Een veel toegepaste behandeling is het ‘dotteren’ van bloedvaten. Met een ballonnetje dat in de vaten wordt opgeblazen, worden vernauwde vaten verwijd. In de hartstreek voert de cardioloog deze dotterbehandeling uit. Een andere ingreep die de radioloog uitvoert is het stelpen van inwendige bloedingen door via een klein slangetje vaatafsluitend materiaal in te brengen in de (slag)ader. Hierdoor sluit hij het bloedvat kunstmatig af (emboliseren).

Voorbereiding

Voor sommige onderzoeken is een voorbereiding nodig. U krijgt daar informatie over van uw arts. Voorbereidingsinstructies kunt u ook nalezen in de folder over het onderzoek.

Niet vergeten

Neem altijd uw onderzoeksaanvraag en een geldig identiteitsbewijs mee.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandeld (huis)arts.

Wilt u een digitale kopie van uw onderzoeken?

Dat kan! U ontvangt een link naar ZorgBericht per e-mail. Middels deze link en een sms-bericht op uw telefoon kunt u uw beelden van de afdeling Medische Beeldvorming veilig, betrouwbaar en eenvoudig inzien en/of downloaden.

Volg de volgende stappen:

 1. Controleer uw e-mailadres en mobiel telefoonnummer op MijnBravis. Deze gegevens zijn te vinden onder het kopje ‘mjin gegevens’ en vervolgens ‘contactgegevens’.
 2. Vul uw gegevens in via een van onderstaande formulieren:

 Binnen 5 werkdagen ontvangt u een e-mail met de inloggegevens/instructies om in te loggen op ZorgBericht.

Komt u liever langs of bent u toch in het ziekenhuis? Aan de balie van de afdeling Medische Beeldvorming kunt u middels een aanvraagformulier een link naar ZorgBericht voor een digitale kopie van uw onderzoeken opvragen. Neem in dit geval een geldig legitimatiebewijs mee. Uw aanvraag wordt binnen 5 werkdagen verwerkt. De secretaresse staat elke werkdag tussen 8:00-17:00 uur voor u klaar.

Heeft u een verwijzing naar een ander ziekenhuis/kliniek in Nederland, dan kunt u ook bovenstaande stappen volgen. De beelden worden rechtstreeks naar het andere ziekenhuis/kliniek gestuurd.

 

Locaties
 

Radiologie Roosendaal
Route 70
Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
Tel.: 088 - 70 68 550
Maandag t/m vrijdag
08.00-17.00 uur.
Voor alle onderzoeken moet u een afspraak maken.
Voor spoedgevallen is de afdeling 24 uur per dag te bereiken.
Radiologie Bergen op Zoom
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
Tel.: 088 - 70 68 550
Maandag t/m vrijdag
08.00-17.00 uur.
Voor alle onderzoeken moet u een afspraak maken.
Voor spoedgevallen is de afdeling 24 uur per dag te bereiken.
Polikliniek Etten Leur
Schoonhout 215
4872 MC Etten-Leur
Tel.: (076) 504 20 17
Maandag t/m vrijdag
08.00-12.30 uur en
13.00-17.00 uur.
Voor alle onderzoeken moet u een afspraak maken.

 

 • Contactgegevens

  Bergen op Zoom
  Telefoon 088 - 70 68 550
  Bereikbaarheid Route 44, op de begane grond
  Roosendaal
  Telefoon 088 - 70 68 550
  Bereikbaarheid Route 70, op de begane grond

Een kijkje op de afdeling Medische Beeldvorming

 • Inhoudsopgave
 • Wachttijden
 • Patiëntenfolders
 • Contactgegevens

  Bergen op Zoom
  Telefoon 088 - 70 68 550
  Bereikbaarheid Route 44, op de begane grond
  Roosendaal
  Telefoon 088 - 70 68 550
  Bereikbaarheid Route 70, op de begane grond

Wachttijden

Wachttijden polikliniek

Met wachttijden polikliniek bedoelen we het aantal dagen tussen de verwijzing door de huisarts en uw eerste afspraak op de polikliniek in het Bravis ziekenhuis. De wachttijd die hier wordt weergegeven, is de kortste wachttijd van het specialisme radiologie. Hierbij houden we ons aan de landelijke afspraken.

Wachttijden behandeling

Na een bezoek bij de radioloog, kan deze met u bespreken dat er verder onderzoek of een behandeling nodig is. Ook de huisarts kan u voor onderzoek of behandeling naar een polikliniek verwijzen. Met ‘wachttijd behandeling’  bedoelen we het aantal dagen dat u moet wachten op een bepaalde behandeling of onderzoek. 

Wij wijzen u erop dat de metingen momentopnames zijn. Ook kan de wachttijd toch anders zijn door spoed, een bepaalde zorgvraag, voorkeur voor bepaalde specialist, zelf willen wachten, etc.

*Wachttijden in dagen.
Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.
 

BoZ = Locatie Bergen op Zoom
RSD = Locatie Roosendaal

  Polikliniek  Diagnostiek  Behandeling Verwachte
wachttijd
behandeling
CT-scan 11
DEXA-scan 48
Mammografie 2
Echografie 1
Röntgenfoto
MRI knie 14
MRI rug 13

Bekijk hier de wachttijden van andere specialismen.