Orthopedie Kliniek

Orthopedie is het medisch specialisme dat zich richt op de behandeling van aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat. Denk bijvoorbeeld aan de botten, gewrichten, kapsels, banden, spieren en pezen. Veelvoorkomende aandoeningen zijn slijtages aan heupen, schouders en knieën (artrose), botontkalking, rugklachten, gescheurde meniscussen en kruisbanden en slijmbeurs- of peesontstekingen. Deze aandoeningen kunnen veroorzaakt worden door een aangeboren afwijking, groeistoornis, trauma na een ongeval, (sport)blessure of door slijtage.

Operatie of niet-operatieve behandeling

Orthopedische aandoeningen kunnen pijn, stijfheid, een ‘doof’ gevoel, functiebeperking van een gewricht of uitvalsverschijnselen veroorzaken. Hierdoor ondervinden patiënten veel hinder in het dagelijks leven. Behandelingen met fysiotherapie, beweeg- en voedingsadviezen, hulpmiddelen en pijnmedicatie kunnen een oplossing bieden. Baat dit niet, dan vindt er meestal een operatie plaats. Orthopedische behandelingen lopen uiteen van het plaatsen van heup-, knie- en schouderprotheses, kijkoperaties in de knieën tot het herstellen van klompvoeten bij kinderen.

Vijf meestgestelde vragen

In het onderstaand filmpje geeft orthopeed Paul Verbeek antwoord op de vijf meest gestelde vragen over kruisbandletsel.

In het onderstaand filmpje geeft orthopeed Maaike Schotanus antwoord op de vijf meest gestelde vragen over een nieuwe heup.

Orthopedie Kliniek Bravis ziekenhuis

De orthopeed onderzoekt, behandelt en begeleidt patiënten met aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat. De orthopeden van het Bravis ziekenhuis zijn verenigd in de vakgroep Orthopedie. Zij werken in hun behandeling nauw samen met de verpleegkundig specialist Orthopedie en de physician assistant Orthopedie.

Rapid Recovery

In het Bravis ziekenhuis wordt bij het plaatsen van een heup- of knieprothese gewerkt met Rapid Recovery. Dankzij nieuwe inzichten op het gebied van operatietechnieken, pijnbestrijding, fysiotherapie en voeding kunt u sneller en met minder pijn herstellen van een ingrijpende orthopedische operatie. Binnen een paar uur na de operatie zet u al de eerste stappen en soms mag u zelfs al dezelfde dag naar huis! Meer  informatie over Rapid Recovery leest u in de folder.

Orthopeed Stan Bell schreef over Rapid Recovery in zijn column in dagblad BN/DeStem. Zijn collega Eric-Jan van Hauet werd voor deze krant geïnterviewd over valpartijen bij wielrenners en de zorg over wielerongevallen. Tom Enneking schreef over de vernieuwde Orthopedie Kliniek.

Meer informatie over orthopedie

Wilt u meer informatie over orthopedie en orthopedische behandelingen? Op de website vindt u meer informatie over de aandoeningen en behandelingen. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met de afdelingen Orthopedie van het Bravis ziekenhuis.

 • Contactgegevens

  Bergen op Zoom
  Telefoon 088 - 70 68 537
  Bereikbaarheid Route 36, gipskamer op route 42
  Roosendaal
  Telefoon 088 - 70 68 537
  Bereikbaarheid Route 27, gipskamer op route 19
  Etten-Leur
  Telefoon 076 - 50 42 000

Wachttijden

Wachttijden polikliniek

Met wachttijden polikliniek bedoelen we het aantal kalenderdagen tussen de verwijzing door de huisarts en uw eerste afspraak op de polikliniek in het Bravis ziekenhuis. De wachttijd die hier wordt weergegeven, is de kortste wachttijd van het specialisme orthopedie. Hierbij houden we ons aan een landelijke afspraak om te kijken naar de 3e vrije plaats in het afsprakensysteem.

Wachttijden behandeling

Na een bezoek bij de orthopeed op de polikliniek, kan deze met u bespreken dat er verder onderzoek of een behandeling nodig is. Ook de huisarts kan u voor onderzoek of behandeling naar een polikliniek verwijzen. Met ‘wachttijd behandeling’  bedoelen we het aantal dagen dat u moet wachten op een bepaalde behandeling of onderzoek. 

Wij wijzen u erop dat de metingen momentopnames zijn. Ook kan de wachttijd toch anders zijn door spoed, een bepaalde zorgvraag, voorkeur voor bepaalde specialist, zelf willen wachten, etc.

*Wachttijden in dagen.
Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

  Polikliniek  Diagnostiek  Behandeling Verwachte
wachttijd
behandeling
Polikliniekbezoek 15
Totale heup operatie 32 60
Totale knieoperatie 32 60
Kijkoperatie knie 21
Meniscus operatie 28 21
Carpaal tunnel syndroom 47
Schouder operatie 50
Hand-Pols operatie 35
Voorste kruisband operatie 28

Bekijk hier de wachttijden van andere specialismen.

Spreekuur

Op de polikliniek in Roosendaal en Bergen op Zoom houden alle orthopeden, wisselend, elke werkdag spreekuur. Zij houden ook een aantal bijzondere spreekuren, zoals

 • Gipsspreekuur
 • Voetenspreekuur
 • Schouderspreekuur
 • Spreekuur met de instrumentmaker
 • Handenspreekuur


Spreekuren buitenpoliklinieken

Polikliniek Etten-Leur
op maandagochtend ( oneven weken) en  dinsdagochtend bij orthopeed W. Rosenberg
op maandagochtend (even weken) en vrijdagochtend bij orthopeed T. Enneking

Opname in het ziekenhuis

Op de afdeling Orthopedie liggen patiënten die worden behandeld voor problemen aan de heup, knie, schouder of rug. Deze problemen kunnen veroorzaakt zijn door een ongeluk of door aangeboren afwijkingen.

Locatie Roosendaal

De afdeling Orthopedie is gelegen op de derde etage (3AB). 

Bezoektijden
Gezinsleden: van 10.00-20.00 uur

Overig bezoek: van 14.00-20.00 uur

De zorg voor de patiënt is over de hele dag verdeeld en vindt soms ook plaats tijdens bezoekuren. Het is voor alle patiënten belangrijk dat het rustig is op de kamer. Het maximaal aantal bezoekers is twee personen per patiënt. Wisselen is toegestaan.

Capaciteit
De derde verdieping telt in totaal 47 bedden, verdeelt over 2 afdelingen. Beide afdelingen hebben een, - en driepersoonskamers. Iedere kamer heeft een badkamer en een toilet. 

Visie en doelstelling
Op afdeling 3AB van het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal vindt kwalitatief hoogwaardige zorgverlening plaats waarbij de continuïteit van zorg gewaarborgd wordt binnen de zorgketen van de orthopedisch en urologische patiënt. In de zorgverlening staat de patiënt centraal, waarbij de afdeling zich onderscheidt in klantgerichtheid, deskundige begeleiding, advisering en communicatie.

Het team
Het team vanafdeling 3AB bestaat uit een Manager Zorgeenheid, twee meewerkend teamleidinggevenden, verpleegkundigen, afdelingssecretaresses, afdelingsassistenten, voedingsassistenten en leerlingen/stagaires. Samen staan zij klaar om u zo goed mogelijk bij te staan tijdens uw verblijf op de afdeling Orthopedie. Bij het verplegen van de orthopedische patiënt roepen wij regelmatig hulp in van andere disciplines, zoals Fysiotherapie en het Transferbureau.

Inlichtingen
Vanwege de Wet op de Privacy geven wij (na uw toestemming) alleen inlichtingen over uzelf, uw ziekte en uw behandeling aan de door u opgegeven contactpersonen. Uw overige familieleden, vrienden en kennissen kunnen bij deze contactpersonen informeren hoe het met u gaat. Tijdens het opnamegesprek geeft u aan wie deze contactpersonen zijn. Tevens kunt u uw gegevens inzien in MijnBravis. Om meer duidelijkheid te krijgen over uw opname kunt u MijnOpname raadplegen.

U ontvangt op de vrijdag na uw ontslag een enquête van Bravis Radar over uw ziekenhuisopname.

Locatie Bergen op Zoom

Op de locatie Bergen op Zoom worden alleen patiënten opgenomen die acute zorg nodig hebben na een trauma/ongeval. De afdeling Traumatologie is gelegen op de 8de etage (G vleugel). Als u een operatie moet ondergaan die vooraf is gepland, verblijft u op de afdeling 3AB, locatie Roosendaal.

De bezoektijd is dagelijks van 14.00 tot 20.00 uur.

Links

https://www.bravisorthopediekliniek.nl