
Optometrie betekent letterlijk: oogmeetkunde. Door middel van optometrie kunnen met behulp van metingen afwijkingen aan de ogen worden geconstateerd. Een optometrist sluit eventuele medische oorzaken van oogafwijkingen uit en schrijft, zo nodig, corrigerende brillenglazen, contactlenzen of andere optische hulpmiddelen voor. Tevens kan de optometrist visueel advies geven. Als er een pathologische reden ten grondslag ligt aan de oorzaak van visuele klachten dan overlegt de optometrist met of verwijst door naar de oogarts.
Het beroep van optometrist is sinds 15 november 2000 in Nederland wettelijk erkend en beschermd onder artikel 34 van de wet BIG In vergelijking met een opticien (Nederland: MBO niveau 4 opleiding) is de optometrist hoger en breder opgeleid. De optometrist neemt steeds meer taken van huisarts en oogarts over wat betreft de oogzorg.
In Nederland wordt een optometrist opgeleid in het Hoger beroepsonderwijs tot Bachelor in de optometrie aan de Hogeschool Utrecht. Optometristen werken over het algemeen in ziekenhuizen, optiekbedrijven, oogklinieken, en andere oogzorginstellingen.
Met welke klachten kunt u bij de optometrist terecht?
In principe met àlle oogklachten. Het opmeten van de sterkte voor brillenglazen laten wij echter aan uw opticien over.
Veel nieuwe patiënten die door een huisarts naar de oogpoli worden verwezen, worden door de optometristen gezien. Bijvoorbeeld mensen die slechter zijn gaan zien en door de opticien met een nieuwe bril niet geholpen kunnen worden. Ook veel mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) komen op controle bij de optometrist. Wanneer er een hoge oogdruk (glaucoom) in de familie voorkomt is een controle raadzaam. De optometrist houdt een zelfstandig spreekuur; indien nodig wordt overlegd met de oogarts.
Locatie
De optometristen werken op de polikliniek oogheelkunde van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom.