Beroerte

Vasculaire neurologie is de verzamelnaam voor alle aandoeningen die ontstaan door problemen met de bloedtoevoer naar de hersenen.

De meest voorkomende aandoening is een beroerte, die plotseling verlies van hersenfuncties veroorzaakt. Verschillende vormen van beroerten zijn een TIA, herseninfarct en hersenbloeding.

Een herseninfarct en een TIA zorgen voor verlies van een deel van de hersenfuncties, doordat er even onvoldoende bloedaanvoer is. Bij een TIA komt deze weer op tijd op gang, zodat het hersenweefsel herstelt. De klachten houden meestal een paar minuten aan. Een herseninfarct verstoort de bloedaanvoer langer en veroorzaakt daarom blijvende hersenschade.

Bij een hersenbloeding treedt een bloeding in de hersenen of eromheen op. Dit gebeurt wanneer een bloedvat in het hoofd scheurt.

Meestal ontstaan de symptomen van een beroerte totaal onverwacht, zonder waarschuwing. Herkent u een van de onderstaande sypmtomen? Onderneem dan direct actie en bel 112.Mond
Let op of de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt.
Hulpmiddel als u het niet direct ziet: vraag de persoon om zijn tanden te laten zien.


Arm
Let op of een arm (of been) verlamd is.
Hulpmiddel als u het niet direct ziet: vraag aan de persoon om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of rondzwalkt.
 


Spraak
Let op of de persoon onduidelijk spreekt, of niet meer uit de woorden komt.
Hulpmiddel als u het niet direct ziet: vraag de persoon een zin uit te spreken.


terug naar neurologie

 • Contactgegevens

  Bergen op Zoom
  Telefoon 088 - 70 68 535
  Bereikbaarheid U vindt de polikliniek Neurologie op route 12
  Roosendaal
  Telefoon 088 - 70 68 535
  Bereikbaarheid U vindt de polikliniek Neurologie op route 43