Medische Technologie & Klinische Fysica

De afdeling Medische Technologie en Klinische Fysica zorgt voor de kwaliteit en veiligheid van medische apparatuur en medische software binnen het Bravis. Hierdoor wordt het veilig gebruik van deze medische technologie bij patiënten gewaarborgd en worden ongeplande verstoringen in patiëntenprocessen beperkt.

De medisch technici onderhouden de medische apparatuur en herstellen deze waar nodig. Ook ondersteunen de technici de zorgprofessionals bij aanschaf, invoering en gebruik van medische apparatuur, instrumentarium en medische software.

De klinisch fysici die werken in het Bravis ziekenhuis, hebben een wetenschappelijk-technische achtergrond, en houden zich bezig met goed en veilig gebruik van medische hulpmiddelen. Dat kan een oorthermometer zijn of een operatierobot, een bloeddrukmeter of een MRI-scanner; apparaten van een paar tientjes of een paar miljoen, dat maakt niet uit. Alle hulpmiddelen moeten goed ingezet worden om voor iedere patiënt de optimale diagnose en behandeling te garanderen. Dat is ons vak, daar staan we voor. In Nederland zijn er ongeveer 400 klinisch fysici. Wij zijn dus een beroepsgroep in de gezondheidszorg die kritisch kijkt naar de inzet van medische apparatuur. Wij kijken naar het nut, de betrouwbaarheid, de last voor de patiënt, de toegevoegde waarde en de kosten, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Het werk van een klinisch fysicus is niet altijd zichtbaar. Om het vak toe te lichten heeft de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica voor patiënten, maar ook voor zorgprofessionals, een mooi filmpje gemaakt.

In ziekenhuizen wordt steeds meer en complexere medische apparatuur en technologie gebruikt. De klinisch fysicus zorgt ervoor dat die medische apparatuur veilig en verantwoord wordt toegepast om de diagnose en behandeling van patiënten te optimaliseren. Innovatie op het gebied van medische technologie is daarom een belangrijk deel van hun werk.

De film van de NVKF geeft een mooi inkijkje in dat werk. Kijk zelf maar. U kunt kiezen uit een korte versie of een iets langere versie.

Korte versie

Iets langere versie:

  • Contactgegevens

    Bergen op Zoom
    Telefoon 088- 7068702
    Roosendaal
    Telefoon 088-7068702