Medische hypnose

terug

‘Hypnotherapie?! Getsie. Nee hoor, mij niet gezien.’
De term hypnotherapie kan allerlei ideeën en gevoelens oproepen. Door bijvoorbeeld verhalen van mensen om ons heen, berichten via (social) media en bepaalde namen van (bekende) personen die iets met hypnose te maken hebben, kan een beeld zijn ontstaan over hypnotherapie. Maar wat is hypnotherapie nu eigenlijk? En klopt het beeld dat we gevormd hebben wel? Hieronder hebben we de belangrijkste informatie over hypnotherapie op een rijtje gezet.

Hypnose en hypnotherapie wat is het eigenlijk?
Ken je dat? Dat je zo opgaat in het lezen van een boek of het kijken van een film dat je niet hebt gemerkt dat je moeder, broertje of een vriendin is binnengekomen. Of dat tijdens de les je gedachten afdwalen naar de aankomende vakantie. Hierdoor heb je de vraag die jou is gesteld volledig gemist. Het is al een paar minuten stil en je vrienden zitten je vragend aan te kijken. Beide situaties zijn voorbeelden waarin je zo opgaat in je innerlijke wereld, dat je je niet of minder bewust bent van je omgeving. Dat is eigenlijk precies de kern van hypnose. Er is echter wel een belangrijk verschil. Bovenstaande voorbeelden gebeuren soms gewoon. Dat is bij hypnose niet zo. Bij hypnose maak je bewust de keuze om je fantasie te gebruiken. Die fantasie helpt je, maar daarover lees je straks verderop meer.

‘Hypnose?! Brrr. Alleen bij het idee de controle te verliezen, breekt het angstzweet me al uit.’
Hoewel dit vaak wordt gedacht is juist het tegenovergestelde waar. Alle hypnose is namelijk zelfhypnose. Dit betekent dat de psycholoog je kan begeleiden om in hypnose te gaan, maar jij houdt altijd zelf de regie.  Je kan dus op ieder moment beslissen om weer uit hypnose te gaan.

Voor hypnose geldt hetzelfde als voor bijvoorbeeld fietsen, breien, voetballen of pianospelen. De meeste mensen hebben begeleiding van een ouder, een juf, een meester of misschien een vriend nodig om het te leren. Wat ons brengt bij de term hypnotherapie.

Hypnotherapie, voor wie?
Hypnose kan bij iedereen, zowel bij jong als oud. Kinderen en jongeren reageren in het algemeen goed op hypnose. Zij kunnen namelijk makkelijk hun fantasie gebruiken en dat is handig bij hypnose.

Hypnotherapie, waarom?
Zoals we hierboven al zeiden maak je bij hypnose zelf bewust de keuze om je fantasie te gebruiken. In sommige situaties kan dat namelijk heel helpend zijn. Vooral als het gaat om situaties in de werkelijkheid die jij niet fijn of spannend vindt (zoals bijvoorbeeld naar school gaan of een onderzoek in het ziekenhuis). Hypnose helpt jou bij het omgaan met deze lastige situaties. Daardoor wordt het niet alleen makkelijker en fijner, het geeft je ook meer zelfvertrouwen. Hypnose zorgt er dus voor dat niet langer die vervelende situatie, maar JIJ de baas bent!

Hypnose, misschien dus toch best een goed idee. Maar hoe dan?
Samen met de psycholoog ga je op zoek naar ‘hulpbronnen’ in jezelf die je kan gaan gebruiken. Zo kunnen we je bijvoorbeeld ontspanningstechnieken aanleren, in gedachte met jou naar jouw favoriete plek gaan of een speciale toverhandschoen inzetten. En er is goed nieuws! Ook als je geen favoriete plek hebt of geen fan bent van toverhandschoenen zijn er nog een heleboel andere mogelijkheden. De psycholoog leert de technieken aan jou en/of aan jouw ouders. Gelukkig hoef je het niet meteen al na één gesprek helemaal zelf te kunnen. Als jij dat wilt, maakt de psycholoog voor jou een geluidsopname. Deze kan je dan later, thuis bijvoorbeeld, op je mobiel opnieuw beluisteren. Natuurlijk leggen we ook aan jouw ouders de technieken uit. Hoef jij dat in ieder geval niet zelf te doen (zucht!). Uiteindelijk kan jij, zonder dat je daar de psycholoog nog bij nodig hebt, zelf de hulpbronnen inzetten op de momenten waarop jij dat fijn vindt of het nodig hebt.

Hypnotherapie, ja ik wil!
Wie weet ben je wel enthousiast geworden en denk je dat deze vorm van therapie jou kan helpen. We raden je aan dit dan te bespreken met de kinderarts. Wel is het goed om te weten dat hypnotherapie geen wondermiddel is (eerlijk is eerlijk, ook wij vinden dat jammer). Hypnotherapie kan dus ook niet zomaar voor ieder doel worden ingezet. Als de kinderarts besluit jou inderdaad door te verwijzen, dan kijkt de psycholoog samen met jou en/of jouw ouders waar je tegen aanloopt en wat je zou willen bereiken. Vervolgens wordt gekeken of hypnotherapie inderdaad de beste methode is om jou te helpen. Soms blijkt namelijk dat er ook nog andere manieren kunnen zijn die (nog) beter kunnen helpen jouw doel te bereiken. Als er nog zo’n manier is dan bespreken we dat met je. Zodat we uiteindelijk allemaal (jij en/of jouw ouders en de psycholoog) aan de slag kunnen om jou op de beste manier verder te helpen.

Voetnoot: deze informatie is gebaseerd op de syllabus van de basiscursus Hypnose bij kinderen in een medische setting, door C. Frankenhuis en M. Verhaak.

  • Contactgegevens

    Bergen op Zoom
    Telefoon 088 - 70 67 423
    Bereikbaarheid Tweede verdieping, route 28
    Roosendaal
    Telefoon 088 - 70 67 423
    Bereikbaarheid Route 75D