Endoscopische onderzoeken

Bravis ziekenhuis heeft op beide locaties in Bergen op Zoom en Roosendaal moderne scopiecentra. In totaal zijn er 5 endoscopiekamers en 27 opnamebedden. Het team bestaat uit 14 MDL-artsen/internisten, 19 endoscopieverpleegkundigen, 12 voor– en nazorg verpleegkundigen en 1 verpleegkundig endoscopist in opleiding. De MDL-gerelateerde onderzoeken die hier plaatsvinden, vindt u hieronder.

Gastroscopie

Door middel van een flexibele slang met een camera wordt de slokdarm, maag en de twaalfvingerige darm bekeken. De arts kan afwijkingen direct waarnemen en zo nodig actie ondernemen. Dit onderzoek wordt vrijwel altijd poliklinisch, dus zonder sedatie (verdoving), gedaan.
Wel kunnen de verpleegkundigen u een keelverdoving aanbieden zodat u de endoscoop minder goed voelt in de keel.

Het onderzoek zelf duurt ongeveer 5 minuten. Mocht de arts een reden zien om het onderzoek met sedatie te doen, wordt dit op voorhand met u besproken. Houdt hiermee rekening tijdens het lezen van de patiëntenfolder. De leefregels voor na het onderzoek zijn dan uitgebreider en u moet met meerdere factoren rekening houden. 
Folder gastroscopie


Coloscopie

Door middel van een flexibele slang met een camera  wordt de hele dikke darm bekeken. De arts kan afwijkingen direct waarnemen en zo nodig actie ondernemen. Dit onderzoek wordt onder sedatie uitgevoerd en duurt ongeveer 30 minuten. Het is heel belangrijk om de patiëntenfolder ruim op tijd door te lezen aangezien de voorbereiding voor dit onderzoek een week van te voren begint.
Folder coloscopie


Recto-sigmoïdscopie

Door middel van een een flexibele slang met een camera wordt het laatste gedeelte van de dikke darm bekeken. Dit heet het sigmoïd en het rectum. De arts kan afwijkingen direct waarnemen en zo nodig actie ondernemen. Dit onderzoek wordt vrijwel altijd poliklinisch, dus zonder sedatie, gedaan. Mocht de arts een reden zien om het onderzoek met sedatie te doen, wordt dit op voorhand met u besproken. 
Folder recto-sigmoïdscopie


ERCP

ERCP staat voor Endoscopisch Retrograde Cholangio –en pancreaticografie. Tijdens dit onderzoek worden de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier bekeken. Hierbij wordt een endoscoop gebruikt en tegelijk ook röntgenbeelden gemaakt. Via de endoscoop kan de arts met behulp van speciaal instrumentarium o.a. galstenen verwijderen en materiaal achterlaten om de afvloed van gal te bevorderen. Dit onderzoek wordt onder diepe sedatie gedaan. Houdt hiermee rekening tijdens het lezen van de patiëntenfolder. De leefregels voor na het onderzoek zijn hierdoor uitgebreider en u moet met meerdere factoren rekening houden.  
Folder ERCP

terug naar home MDL
 

 • Contactgegevens

  Bergen op Zoom
  Telefoon Polikliniek 088 - 70 68 358 Scopiecentrum 088 - 70 67 289
  Bereikbaarheid Polikliniek route 47 Scopiecentrum route 48
  Roosendaal
  Telefoon Polikliniek 088 - 70 68 358 Scopiecentrum 088 - 70 68 450
  Bereikbaarheid Polikliniek route 75 Scopiecentrum route 143