Dialysecentrum

In het dialysecentrum ondergaan patiënten met problemen aan de nieren een vorm van nierdialyse. 

Omdat mensen steeds ouder worden stijgt het aantal patiënten met nierproblemen. In ons verzorgingsgebied wonen zestig tot tachtig nierpatiënten. Om die dicht bij huis te kunnen behandelen is in Roosendaal het Bravis dialysecentrum gevestigd. U kunt hier dag en nacht terecht voor hemodialyse en u krijgt hulp bij peritoneaal dialyse.

Het dialyseteam
Een enthousiast en betrokken team staat garant voor kwalitatief uitstekende zorg op maat. Het team van de dialyseafdeling bestaat uit:

  • Nefrologen
  • Dialyseverpleegkundigen
  • Afdelingssecretaresse
  • Werkplekassistente
  • Maatschappelijk werkster
  • Diëtiste
  • Technici

 Het HKZ gecertificeerde Dialysecentrum van het Bravis ziekenhuis biedt u alle mogelijke vormen van dialyse. Zo kunt u dag en nacht bij ons terecht voor hemodialyse en bieden wij hulp bij peritoneaal dialyse.

Zorg op maat
Een enthousiast en betrokken team van nefrologen en dialyseverpleegkundigen staat garant voor kwalitatief uitstekende zorg op maat. Dankzij deze service kunt u kennismaken met al het goede wat West-Brabant u te bieden heeft. Het Dialysecentrum ligt op steenworp afstand van de Belgische grens. Ook als u bij onze zuiderburen bent neergestreken, helpen wij u graag.

Meer informatie
Wilt u meer informatie? Belt u dan naar ons telefoonnummer (088) 706 83 33. Wij staan u graag te woord!

Tevens heeft u de mogelijkheid een mail te sturen naar poli.dialyse@bravis.nl.

Thuisdialyse: zorg aan huis voor nierpatiënten
De meeste mensen willen het liefst thuis behandeld worden, in hun eigen omgeving. Peritoneaaldialyse is dan vaak een goede optie, mits het medisch mogelijk is. Zeker voor oudere mensen is dat zeer geschikt, omdat het ook minder belastend is voor het hart dan hemodialyse. Het Dialysecentrum ondersteunt nierpatiënten op allerlei manieren om thuis te kunnen dialyseren, als ze dat willen. Door een permanente samenwerking met de thuiszorg is dat nu voor meer mensen mogelijk.

Training of hulp aan huis
De verpleegkundigen van het Dialysecentrum verzorgen de training bij de patiënt aan huis. Vervolgens nemen collega's van de thuiszorgorganisatie de ondersteuning over. Deze zijn vanuit het Dialysecentrum opgeleid en gecertificeerd en staan dus garant voor goede zorg. Uiteraard zijn de medewerkers van het Dialysecentrum altijd bereikbaar voor vragen.


Bereikbaarheid

Het dialysecentrum vindt u op de tweede etage van het ziekenhuis (afdeling 2C), route 151.

Belangrijke telefoonnummers
Dialyseafdeling, (088) 706 83 33
Carrouselpoli , secretaresse (10.00-16.00 uur) (088) 706 83 33
Maatschappelijk werk, secretaresse (088) 706 85 55
Diëtetiek (dagelijks van 13.00-14.00 uur) (088) 706 84 29
Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal (088) 706 80 00

Email: poli.dialyse@bravis.nl


Kwaliteit

Het Dialysecentrum heeft een HKZ-certificaat. Met het HKZ-certificaat maakt het Dialysecentrum zichtbaar dat het intern de zaken goed op orde heeft, dat de patiënt altijd centraal staat en dat de organisatie voortdurend en systematisch werkt aan verbetering van het zorgaanbod. Bovendien voldoet het HKZ-kwaliteitssysteem aan de internationale ISO-9001 normen. HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector.

Wat is dialyse?
De nieren zijn twee boonvormige organen, ongeveer zo groot als een vuist. Ze liggen beide in de buikholte aan weerszijde van de wervelkolom. De nieren zorgen ervoor dat afvalstoffen via de urine uit het lichaam wordt afgevoerd. Werken de nieren niet goed meer (nierfalen), dan blijven deze ongewenste stoffen in het lichaam aanwezig.  Hierdoor krijgt men ‘niervergiftiging’. Met een dialysebehandeling worden de ongewenste stoffen uit het lichaam verwijderd.

Er zijn twee vormen van dialyse, namelijk:

  • Hemodialyse (kunstnierbehandeling)
  • Peritoneaal dialyse (buikspoeling)

Hemodialyse (hemo = bloed): Hierbij wordt het bloed gezuiverd door een dialysemachine. Bovendien kan het teveel aan vocht uit het lichaam verwijderd worden. Via naalden  of een katheter  in een bloedvat wordt u aangesloten op de machine. Deze behandeling vind meestal 3 keer per week plaats en duurt gemiddeld  4 uur.

Peritoneaal dialyse (peritoneum = buikvlies): Hierbij wordt het bloed gezuiverd via een katheter in de buik dat operatief is aangebracht en permanent blijft zitten. Via deze katheter wordt een paar keer per dag vloeistof in de buikholte ingebracht en verwijderd. Door middel van het buikvlies dat vele bloedvaten bevat  worden  afvalstoffen en vocht uit het lichaam onttrokken.

De peritoneaal dialyse wordt door de patiënt zelfstandig thuis uitgevoerd.  Dit kan overdag, waarbij u de wisselingen zelf verzorgt of  ’s nachts met hulp van een machine.

VOEDINGSADVIEZEN BIJ NIERSTENEN

 

  • Contactgegevens

    Roosendaal
    Telefoon 088-7068333
    Bereikbaarheid Het dialysecentrum vindt u op de tweede etage van het ziekenhuis (afdeling 2C), route 151. poli.dialyse@bravis.nl
  • Inhoudsopgave
  • Wachttijden
  • Patiëntenfolders
  • Contactgegevens

    Roosendaal
    Telefoon 088-7068333
    Bereikbaarheid Het dialysecentrum vindt u op de tweede etage van het ziekenhuis (afdeling 2C), route 151. poli.dialyse@bravis.nl

Wachttijden

Meer informatie over onze wachttijden kunt u hier vinden.

  Polikliniek  Diagnostiek  Behandeling Verwachte
wachttijd
behandeling

Bekijk hier de wachttijden van andere specialismen.