De Diabetespoli van het Bravis ziekenhuis is een vooruitstrevende polikliniek met gespecialiseerd personeel. Als patiënt bezoekt u de polikliniek ongeveer vier keer per jaar: twee keer bij de internist en twee keer bij de diabetesverpleegkundige. Daarnaast brengt u één à twee keer per jaar een bezoek aan de oogarts. Afhankelijk van eventuele klachten worden ook andere hulpverleners bij de behandeling betrokken. Uiteraard wordt er gestreeft om de verschillende afspraken zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.
De diabetesverpleegkundigen
De diabetesverpleegkundige begeleidt diabetespatiënten die onder behandeling zijn van een internist of kinderarts. De diabetesverpleegkundige werkt samen met onder andere de podotherapeute en de diëtiste. Er zijn speciale Diabetespoliklinieken in Roosendaal en Bergen op Zoom.
Contact met de diabetesverpleegkundigen
De diabetesverpleegkundigen zijn elke werkdag bereikbaar tussen 11.00 uur en 12.30 uur via telefoonummer 088 - 706 86 33.
In geval van spoed belt u naar het algemeen nummer van het ziekenhuis 088 - 70 68 000. U wordt dan doorverbonden met de dienstdoende diabetesverpleegkundige.
Voor niet dringende vragen kunt u via de mail contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen via poli.diabetes@bravis.nl
Wij streven ernaar om binnen 2 werkdagen te antwoorden.
Wat is diabetes
Diabetes mellitus is een chronische aandoening waarbij de alvleesklier onvoldoende of geen insuline meer aanmaakt. Hierdoor blijven lichaamscellen gesloten voor de glucose, waardoor de bloedglucosespiegel stijgt. Deze aandoening is meestal niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Zodra de bloedglucosespiegel langere tijd verhoogd is, probeert het lichaam het overschot aan glucose af te drijven. Via de nieren komt een deel van de glucose dan in de urine terecht, welke vervolgens ongebruikt wordt uitgeplast. De lichaamscellen krijgen hierdoor geen of onvoldoende brandstof, waardoor een tekort aan energie kan ontstaan en vermoeidheid optreedt.
Lees meer over Diabetes (de patiëntenfolder)
Insuline
Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier (pancreas), een orgaan dat achter de maag ligt. De alvleesklier geeft de insuline af aan het bloed zodra dat nodig is. Dat wil zeggen, wanneer er meer glucose in het bloed komt. De hoeveelheid insuline die de alvleesklier afgeeft aan het bloed, hangt af van de hoeveelheid glucose die er op dat moment in het bloed zit. Hoe meer glucose in het bloed, hoe meer insuline. Er is dus, als men geen diabetes heeft, steeds een evenwicht tussen het glucosegehalte in het bloed en insuline. Insuline werkt als een soort sleutel. Daarmee kan de deur van een lichaamscel worden geopend. De bloedglucose kan uit het bloed en naar de cel. De cel neemt de glucose op en krijgt de benodigde energie. Normale bloedglucosewaarden liggen tussen de 3,5 en de 7 mmol/l.
Diabetesteam volwassenen
Het diabetesteam bestaat uit professionals met verschillende deskundigheid. Het streven is om patiënten met diabetes mellitus zo zelfstandig en goed mogelijk in verschillende omstandigheden met hun ziekte om te laten gaan. Onderstaande deskundigen ondersteunen u hierbij.
- Internisten
- Diabetesverpleegkundigen
- Transmuraal diabetesverpleegkundige. De transmuraal diabetesverpleegkundige wordt ingeschakeld als u tijdens uw opname over gaat op insuline of als u vragen heeft over diabetes. Zij geeft voorlichting, advies en instructie over het injecteren van insuline en hoe u bloedsuikers kunt prikken. Tevens regelt zij de afspraken na ontslag of, indien nodig, een huisbezoek. Als er extra ondersteuning nodig is in de thuissituatie, bespreekt en regelt zij samen met u de mogelijkheden van thuiszorg.
- Podotherapeut. Een podotherapeut is deskundig op het gebied van voetklachten. De podotherapeut onderzoekt en behandelt de voeten van onder andere diabetespatiënten. Dit gebeurt na verwijzing van een specialist van het ziekenhuis. De podotherapeut maakt ook deel uit van het voetenteam. U vindt de podotherapeut op locatie Roosendaal
- Diëtist
- Medisch psycholoog
Voetenteam
Het behandelen van voetproblemen als gevolg van diabetes vraagt aandacht van veel verschillende behandelaars. Zij vormen het voetenteam en onderzoeken samen uw voeten. Zij overleggen onderling wat de beste behandeling is voor uw voeten. Zo hoeft u niet bij alle behandelaars apart langs te komen, maar ziet u ze allemaal tijdens één bezoek.
Het diabetes voetenteam bestaat uit:
- Een vaatchirurg
- Een wondverpleegkundige
- Een podotherapeut
- Een revalidatiearts
Afspraak voetenteam
U moet bij een van bovenstaande specialisten onder behandeling zijn om in aanmerking te komen voor een bespreking in het voetenteam. Nadat de specialist u heeft aangemeld voor het voetenteam, wordt er een afspraak gemaakt op de polikliniek Orthopedie.
Bij het onderdeel spreekuren vindt u meer over de spreekuren op de diverse locaties.
Diabetesverpleegkundigen:
Mw. A. Mariën (BIG-nummer 19004926930)
Mw. B. Buijze (BIG-nummer 89048077530)
Mw. M. Veenstra (BIG-nummer 29053009930)
Mw. N. Boel (BIG-nummer 19032856730)
Mw. R. van Batenburg (BIG-nummer 89918588730)
Mw. V. Musters (BIG-nummer 19927697030)
Mw. V. van Sprundel (BIG-nummer 69917111130)
Kinderdiabetesverpleegkundigen:
Mw. G. Dorreman (BIG-nummer 09030628430)
Mw. A. Jumelet (BIG-nummer 99000850330)
Mw. C. Metske (BIG-nummer 89058102330)
Transmuraal diabetesverpleegkundigen:
Mw. R. Schutte (BIG-nummer 79045642130)
Mw. M. van Grunsven (BIG-nummer 89030739030)
Mw. M. van Iwaarden (BIG-nummer 39011013530)