Slimme pleisters zijn efficiënt en patiëntvriendelijk

Een patiënt die met een longontsteking is opgenomen in het ziekenhuis moet minimaal drie keer per dag gecontroleerd worden. De verpleegkundige meet de bloeddruk, de hartslag, de temperatuur en het zuurstofgehalte in het bloed. Handelingen die al snel enkele minuten per patiënt duren. Het gebruik van een ‘slimme pleister’ bespaart deze tijd en is bovendien een stuk patiëntvriendelijker. Aanleiding voor longverpleegkundige Rini Voeten om met dit e-dee naar het Brave InnovatieTeam te gaan.

Rini Voeten hoorde in 2016 voor het eerst van de slimme pleister. “Op de eHealth-bijeenkomst van het Brave InnovatieTeam hield Lucien Engelen van het Radboud UMC een presentatie. Hij vertelde over de pleister en dat idee triggerde mij. De laatste maanden was het idee weer in het nieuws. Daarom heb ik het met Brave besproken en nu gaan we ermee aan de slag”, vertelt de verpleegkundige

Sensoren
De slimme pleister wordt bij patiënten op de huid geplakt. In de pleister zitten sensoren verwerkt die diverse vitale functies opslaan en doorsturen naar de smartphone of tablet van een verpleegkundige. “Voor deze controles hoef je de patiënt dus niet meer meerdere keren per dag lastig te vallen. Bovendien scheelt het enorm veel tijd”, legt Rini uit. “Op onze longafdeling liggen veertig tot vijftig patiënten met een longontsteking. Protocollair moeten wij hen minimaal drie keer per dag controleren. Dat zijn zo’n 150 controlemomenten per dag. Dat vergt veel tijd die met de slimme pleister bespaard kan worden. Maar ook op de andere afdelingen binnen Bravis kan het middel van nut zijn.

Betrouwbaar
Het gebruik van de slimme pleister staat nog in de kinderschoenen. “Onderzocht moet worden van welk merk de resultaten het meest betrouwbaar zijn. Daarom is klinisch fysicus Martijn Franken bij het project betrokken. Mij maakt het niet uit voor welk merk gekozen wordt, zolang het maar werkt en we als verpleegkundigen een kwaliteitsslag kunnen maken.” Het duurt nog even voordat de slimme pleister op de longafdeling wordt toegepast. “Het is nu niet het gepaste moment”, stelt Rini. “We zijn volop bezig met het samenvoegen van de longafdelingen van beide locaties. In juni komt er één longafdeling in Bergen op Zoom. Daarom gaan we de pleister pas in de tweede helft van het jaar uitproberen. We beginnen met een kleine groep, waarbij we de pleister combineren met de traditionele controles. Als blijkt dat er vrijwel geen verschil is, dan hebben we een gedegen middel.”