Sigrid: 'Je hebt hier de mogelijkheid je te ontplooien'

De operatiekamer (OK) vormt het kloppend hart van het Bravis ziekenhuis. Dag in dag uit zijn chirurgen, anesthesiologen, operatieassistenten en vele collega’s in de weer om elke operatie tot in de puntjes uit te voeren. Wie zijn deze deskundigen en wat is hun drijfveer? In een serie artikelen stellen zij zich graag aan u voor. In deze aflevering Sigrid Goorhuis-Posthumus uit Roosendaal. Zij is naast anesthesie-assistent twee dagen in de week sedatie praktijk specialist.

Sigrid Goorhuis, sedatie praktijk specialist op OK in Bravis ziekenhuis

“Ik werk nu twintig jaar in het Bravis ziekenhuis, waar ik als 17-jarige begon aan mijn opleiding tot verpleegkundige. Op de operatiekamer haalde ik mijn diploma tot anesthesie-assistent. Sinds drie jaar ben ik sedatie praktijk specialist. Ik zorg ervoor dat mensen slaperig worden, zodat het onderzoek of de behandeling minder belastend is. De patiënten blijven tijdens het slapen zelfstandig ademhalen. Dat is het grote verschil met algehele narcose. Bij de meeste onderzoeken of behandelingen geef ik naast een slaapmiddel ook een pijnstiller. Als de patiënt in slaap is gebracht houd ik de bloeddruk, zuurstofvoorziening en het hartritme in de gaten. Ik zorg ervoor dat de patiënt comfortabel is. Zelf vind ik het heel fijn om mensen gerust te stellen. Je kunt in korte tijd veel voor hen betekenen.

Het is ook een breed vak, je komt vrijwel met elk specialisme in aanraking. Je wordt overal ingeschakeld om patiënten comfortabel een onderzoek of behandeling te laten ondergaan. Je krijgt bovendien de vrijheid om zelfstandig te werken. Dat geldt ook voor de dag per week dat ik als anesthesie-assistente op de operatiekamer werk. De anesthesioloog vertrouwt je volledig. Je wordt tot op zekere hoogte vrijgelaten. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat je hier de mogelijkheid hebt om door te groeien, om je te ontplooien. Heeft een vakgebied je interesse en ze hebben daar mensen voor nodig, dan krijg je de kans om de opleiding te doen.

Onderling hebben we het ook heel gezellig. Zo is er jaarlijks een OK-themafeest en hebben we dit jaar een teambuildingsuitje gehad, getiteld Expeditie Bravis. Inmiddels werk ik met veel plezier op zowel de locatie Roosendaal als op Bergen op Zoom.

Mijn uitdaging voor de komende jaren ligt bij de sedatie. Daar ligt mijn hart; mensen sedatie toedienen voor een onderzoek of ingreep waar ze enorm tegenop zien en waarbij ze achteraf opgelucht en dankbaar zijn voor je hulp.” 

terug naar de startpagina