Preventief sportmedisch onderzoek of sportkeuring

Sport u op professioneel niveau, beoefent u een risicovolle sport als duiken of motorsport óf wilt u uw gezondheid en conditie laten controleren? Dan kunt u bij de sportarts van het Bravis ziekenhuis een preventief sportmedisch onderzoek – ook wel sportkeuring genoemd – laten uitvoeren. Lees er hier meer over!

Basis sportmedisch onderzoek

Bij de sportarts van het Bravis ziekenhuis kunt u een basis, Basis Plus of groot sportmedisch onderzoek ondergaan. Het basis onderzoek bestaat uit een vragenlijst over voeding, medicijngebruik, blessures en erfelijke aandoeningen als hart- en vaatziekten. Heeft u de vragenlijst ingevuld, dan bespreekt u deze met de sportarts. Vervolgens wordt lengte, gewicht, vetpercentage en bloeddruk opgemeten en er wordt naar uw hart en longen geluisterd. Ook worden uw spieren en gewrichten gecontroleerd op blessuregevoeligheid. Van dit basisonderzoek ontvangt u na afloop een verslag.
 

Basis Plus sportmedisch onderzoek

Het Basis Plus sportmedisch onderzoek bestaat uit de vragenlijst en controles van het basis sportmedisch onderzoek, aangevuld met een hartfilmpje en een longfunctieonderzoek. Deze onderzoeken vinden plaats op de Functieafdeling van het Bravis ziekenhuis. Het hartfilmpje wordt liggend gemaakt en bij de longfunctie moet u blazen in een apparaat dat berekend hoeveel lucht er in uw longen zit. De sportarts bespreekt de resultaten van deze onderzoeken met u.
 

Groot sportmedisch onderzoek

Bij het groot sportmedisch onderzoek wordt er naast de onderzoeken uit het basis en uitgebreid sportmedisch onderzoek, een bloedtest en een inspanningstest op de fiets verricht. Tijdens het fietsen wordt er een hartfilmpje gemaakt, terwijl de weerstand (belasting) van de fiets steeds wordt opgeschroefd. De inspanningstest kan uitgevoerd worden bij mensen die merken dat hun conditie achteruit gaat, benauwd zijn of pijn op de borst ervaren. De test kan ook uitgevoerd worden wanneer u de uitkomsten wilt gebruiken om nauwkeuriger én effectiever te trainen – dit is met name interessant voor professionele sporters.
 

Kosten sportmedische onderzoeken

Wilt u een sportmedisch onderzoek laten uitvoeren, bekijk dan de kosten voor het basis, Basis Plus en groot sportmedisch onderzoek. De onderzoeken vallen onder de aanvullende zorgverzekering. De hoogte van het te vergoeden bedrag verschilt echter per verzekering en polis, dus neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.

Vanaf 1 januari 2021 dient u vooraf aan het sportmedisch onderzoek de factuur per pin aan onze balie te voldoen. U krijgt direct de factuur mee om in te dienen (indien van toepassing) bij uw ziektekostenverzekering. Contante betalingen kunnen wij helaas niet accepteren.

Meer weten over sportmedisch onderzoek

Wilt u meer informatie over sportmedische onderzoeken of de zorg van de sportarts? Bekijk Sportzorg.nl, de voorlichtingswebsite van Sportgeneeskunde Nederland, of bekijk de webpagina Sportgeneeskunde van het Bravis ziekenhuis.