Nel Schijvenaars

Glaucoom: we kijken samen

Zonder behandeling kun je je gezichtsveld verliezen.

Het is 25 jaar geleden dat bij mij glaucoom, oftewel te hoge oogdruk, werd ontdekt. Mijn zus kwam indertijd bij de opticien voor een bril. Uit de metingen bleek dat haar oogdruk veel te hoog was. Ze kreeg het advies om haar broers en zussen in te lichten, want glaucoom is erfelijk. Zo kwam het ook bij mij aan het licht.
Je merkt er zelf niets van; glaucoom doet geen zeer en je ziet er niet minder door. Maar zonder behandeling kun je wel je gezichtsveld verliezen. 

De oogarts gaf me eerst oogdruppels, maar die hadden geen effect. Sinds mijn ogen zijn gelaserd, gaat het prima. Twee keer per dag moet ik druppelen. Ik probeer dat altijd trouw op hetzelfde tijdstip te doen. Ik vind dat geen opgave. Het doet geen pijn en ik ben er best handig in. In het begin druppelde ik niet goed. De assistente van de oogarts heeft me goed uitgelegd hoe ik het moet doen. Ook is het belangrijk om na het druppelen twee minuten je ogen dicht te houden. Anders heb je de kans dat je misselijk wordt.

Twee keer per jaar kom ik voor controle in het Bravis ziekenhuis. Ik word altijd even vriendelijk behandeld en op elke vraag krijg ik antwoord.