Moeder Edith (46) en dochter Maud (15)

Navelbreukoperatie: We behandelen samen

'Hebben we de goede Van Ekeren?'

Het ondergaan van een operatie is altijd spannend. Voor Edith (46) en Maud (15) van Ekeren uit Lepelstraat kwam daar nog een facet bij. Op donderdag 20 september gingen moeder en dochter na elkaar onder het mes. Allebei werden zij in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal geopereerd aan een navelbreuk. Een speciale gebeurtenis, niet alleen voor moeder en dochter, maar ook voor chirurg Tom Drixler.

Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Meestal geeft het geen klachten en hoef je er niets aan te doen. “Ik heb al vanaf mijn geboorte een navelbreuk”, vertelt Edith. “Ik had een bobbeltje op mijn navel in plaats van een kuiltje. Twee jaar geleden had ik griep waarbij ik veel moest hoesten. De zwelling kwam daardoor naar buiten. De huisarts heeft het teruggeduwd, wat veel pijn deed. Hij vertelde dat ik geopereerd kon worden. Ik zei dat mijn dochter precies hetzelfde had. Daarop kregen we allebei een verwijzing voor de chirurg. Dokter Drixler vond het heel speciaal dat we allebei een navelbreuk hadden. Het schijnt puur toeval te zijn, want mijn andere kinderen hebben het niet.”

Op dezelfde dag 
De chirurg wilde moeder en dochter op dezelfde dag opereren in Roosendaal. Dat had nog enige voeten in aarde. “Omdat Maud nog maar vijftien is, moest ze eigenlijk in Bergen op Zoom geopereerd worden. Uiteindelijk heeft dokter Drixler het toch geregeld dat de operaties in Roosendaal plaatsvonden.”
Het was voor de Dagopname ook even wennen dat er donderdag 20 september twee Van Ekerens op de planning stonden. “Maar iedereen vond het bijzonder en leefde met ons mee,” vertelt Edith. “Om 13.00 uur ben ik geopereerd en een klein uurtje later Maud.”

De goede
Edith zat met haar gedachten meer bij haar dochter dan bij haar eigen situatie. “In de operatiekamer zei ik tegen iedereen: ‘Straks komt mijn dochter, je zorgt wel goed voor haar!’. Dat beloofden ze allemaal. Vlak voor de operatie werd nog een hele checklist doorgenomen. Bij Maud vroegen ze als extraatje: “Hebben we de goede Van Ekeren?”. Op zich had dat niet veel uitgemaakt, want het was dezelfde ingreep.”

Samen
Beide operaties verliepen voorspoedig. Terug op de Dagopname ging het met Maud minder. “Bij het eten van een boterham werd ze plotseling misselijk. Dat duurde best een tijdje. Op een gegeven moment gaf ze over en was het over. Meteen babbelde ze weer voluit. Maar verder is het prima gegaan”, aldus Edith. Ook Maud kijkt goed terug op de ingreep. “Ik was nog nooit geopereerd. Ik vond het wel bijzonder, maar vooral fijn dat ik het samen met mijn moeder kon meemaken.”