Jan van de Riet (75) heeft borstkanker

Meneer, het biopt is kwaadaardig.

Afgelopen zomer ontdekte Jan van de Riet (75 jaar) een knobbeltje in zijn borst. “Ik was mezelf aan het inzepen onder de douche toen ik het voelde. Ik dacht hé wat zou dit kunnen zijn? Mijn vrouw Adje zei meteen dat ik een afspraak moest maken bij de huisarts.” Die verwees Jan naar het borstcentrum van het Bravis ziekenhuis voor verder onderzoek. Slechts een paar dagen later kreeg Jan de uitslag: “Meneer, het biopt is kwaadaardig. U heeft borstkanker”.

“Dan kom je opeens in een situatie terecht, waar normaal gesproken alleen vrouwen mee te maken krijgen. Slechts één op de 1000 mannen krijgt borstkanker. Het is heel zeldzaam en ik heb er geen moment bij stil gestaan dat ik het ook kon krijgen. Maar desondanks bleef ik rustig. Ik zei meteen: als er iets in mijn lichaam zit wat er niet hoort te zitten, dan moeten we daar iets aan doen”. Klachten had Jan niet, “Als we niet wisten dat Jan ziek was, dan konden we het zelf ook niet geloven”, vertelt Adje.

Weet waar je over praat
Doordat Jan zijn zusje een aantal jaar daarvoor ook gediagnostiseerd was met borstkanker wist hij ongeveer wat hij kon verwachten. “Mijn zusje was doof waardoor ik het hele traject aan haar zijde had gestaan als begeleider. Nu ging ik het traject weer in, maar dan voor mijzelf”. Meteen na zijn diagnose begon Jan met het verzamelen van informatie over borstkanker. “Het is belangrijk om jezelf in te lezen zodat je met je arts in gesprek kunt gaan. En dat kan alleen als je weet waar je over praat.” Dit deed hij bijvoorbeeld door veel te lezen over de aandoening, zijn life coach van het Oncologie Centrum te bezoeken en te praten met vrouwen die borstkanker hebben (gehad). “De behandeling van borstkanker is voor vrouwen en mannen vrijwel hetzelfde, maar bij vrouwen komt het veel meer voor. Aan hen kon ik bijvoorbeeld vragen hoe ze iets ervaren hadden en hoe ze zich toen voelden. Het is fijn om er met iemand over te praten. Dat kan ik dan ook iedereen aanraden, wees er open over.”

Wat betekent deze behandeling voor mij?
Jan kon goed meebeslissen over zijn eigen behandeling doordat hij erg betrokken en goed ingelezen was. Zo heeft hij er bijvoorbeeld zelf voor gekozen om geen chemobehandeling te ondergaan. “Ik kies voor kwaliteit van leven. Gezien mijn leeftijd had ik met een operatie een overlevingskans van 90%. Met chemo zou daar 2% bijkomen. 2% is niet veel en de kans was groot dat ik last zou krijgen van bijwerkingen van de chemobehandeling. Daarnaast was mijn kanker hormoongevoelig, waardoor chemo vaak minder effect heeft. Bij elke mogelijke behandeling vraag ik mijzelf af: ‘Wat doet het precies voor mij? Wat zijn de negatieve gevolgen én wat zijn de positieve? Op basis daarvan ga ik ‘stoeien’ met mijn arts en maak ik een weloverwogen beslissing. In dit geval besloot ik geen chemobehandeling te ondergaan en dat was volgens mijn arts ook een goede beslissing.

Geen schaamte
In oktober werd Jan succesvol geopereerd aan zijn borst. “Waar er bij vrouwen gekozen kan worden voor een borstsparende operatie, kan dat bij mannen niet omdat er te weinig borstweefsel is. Mijn borst werd dus volledig verwijderd. Maar ik schaam mij er niet voor. Nee, dit is mijn lijf. Het hoort nu bij mij en ik ben heel open over wat er is gebeurd.

Ik hoop dat ik met mijn verhaal mensen kan helpen. Controleer je borst regelmatig, ook als man, en onderneem actie als je iets voelt. Schaam je niet en maak het onderwerp bespreekbaar, dat is ontzettend belangrijk.”

Waar moet je als man op letten?
“Borstkanker kun je eventueel opmerken door een verandering in de borst”, vertelt Sanne Vijfhuize, Oncologisch chirurg. “De meeste mannen melden zich bij de huisarts omdat ze zelf een knobbeltje voelen, zij nemen geen deel aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Maar wees ook alert op veranderingen aan de tepel of huid. Trek aan de bel wanneer er bijvoorbeeld vocht of bloed uit de tepel komt, de tepel ingetrokken is, wanneer er opeens deukjes of kuiltjes zichtbaar zijn of wanneer er putjes in de huid van de borst ontstaan (dit ziet eruit als een sinaasappelschil).”

“Verder kan het verstandig zijn om jezelf extra te controleren als er veel borstkanker voor komt in de familie. Het risico is vooral hoog als je een afwijking hebt in het BRCA1 of BRCA2-gen. De gedachte is vaak dat dit alleen voor vrouwen geldt, maar ook mannen hebben dan een verhoogd risico op kanker. Bij hen kan het zich uiten als borstkanker of prostaatkanker."

Borstkanker verhaal Sanne en Jan.png