Gerard van Dooren (68) meet dagelijks zijn COPD-waarden

Nu weet ik precies hoe het met mij gaat

Het is een routine geworden. Elke avond voor het naar bed gaan meet Gerard van Dooren (68) uit Sprundel het zuurstofgehalte in zijn bloed. De uitkomst vult hij in op een app, samen met de stappen die hij die dag heeft gezet. Deze gegevens komen automatisch in het systeem van het Bravis ziekenhuis. Hierdoor heeft de longafdeling continu een beeld van de situatie van Gerard en kan er meteen worden ingegrepen als het nodig is.

Meer dan veertig jaar heeft Gerard de aandoeningen COPD en astma. Hij is daardoor goed bekend in Bravis. “In de beginjaren moest ik om de drie maanden naar het ziekenhuis. Daarna nog zeker twee keer per jaar”, vertelt de Sprundelaar. “Als longpatiënt ben je zeer beperkt in je doen en laten. Je kunt niet veel. Dat merk je vooral met fietsen en bij het klussen in huis.”

Bij de tijd
Een jaar geleden werd Gerard gevraagd om zelf thuis metingen te verrichten en de uitslagen door te geven via de app van Luscii. Hij stemde meteen in. “Ik heb ook een smartwatch. Mijn zoon is een IT’er, dus we zijn met alles bij de tijd”, merkt hij op. Van het ziekenhuis ontving hij een saturatiemeter. Dat is een compact apparaat waarmee snel en eenvoudig het zuurstofpercentage in het bloed gemeten kan worden. “Ik hoef alleen mijn wijsvinger in het apparaatje te stoppen en dan zie ik wat het zuurstofpercentage is”, legt Gerard uit. “Vervolgens kijk ik naar de stappenteller in mijn smartwatch hoeveel ik heb gelopen. Beide uitslagen vul ik in op de app. Het is voor mij geen extra belasting. Bovendien kan ik zo zelf zien hoe het mij gaat.”

Een dagelijks beeld
Het Bravis ziekenhuis is met het thuismeten begonnen om een dagelijks beeld van de patiënt te krijgen. “We hebben nu ongeveer zestig longpatiënten die hieraan deelnemen”, vertelt longverpleegkundige Wendy Koevoets. “De uitslagen komen automatisch in het systeem van het ziekenhuis. Als de metingen stabiel zijn, dan doen we er niets mee. Maar is er een afwijking, dan nemen we contact op en vragen we de patiënt om naar het ziekenhuis te komen. Dankzij deze metingen zie je een bepaald dagelijks verloop. Bovendien kun je nu sneller actie ondernemen. Mensen gaan soms te lang door voordat ze aan de bel trekken en dat kun je hiermee voorkomen. We willen de mensen het liefst zo lang mogelijk buiten het ziekenhuis houden. Het thuismeten helpt ons daarbij.”

Zicht op hun eigen proces
De reguliere controles in het ziekenhuis zijn altijd momentopnamen. “We zien dan alleen hoe het met de patiënt op dat moment gaat. Dankzij het thuismeten hebben we een meer doorlopend beeld van de situatie”, aldus Wendy. “Maar hierdoor krijgen de mensen ook meer zicht op hun eigen proces. Zodoende leren ze nog beter om te gaan met hun aandoening.”

Longgeneeskunde is een van de afdelingen in het Bravis ziekenhuis die thuismeten aanbiedt aan haar patiënten. De komende jaren worden de mogelijkheden verder uitgebreid, bijvoorbeeld voor andere ziektebeelden. Op deze manier wordt zorg steeds vaker dichtbij de patiënt georganiseerd.