Annemarie Krijnen

Huidkanker: we behandelen samen

De dermatoloog en ik proberen samen de kwaadaardige plekjes te bestrijden en valt er gelukkig goed mee te leven.

Als kind ben ik veel verbrand. Dat komt door mijn lichte, tere huid. Maar ook hoorde het verbranden er gewoon bij. Er werd nauwelijks gesmeerd. Zeker als puber lag ik urenlang te bakken. In onze verkeringstijd heeft mijn man hele lappen vel van mijn lijf gehaald. Pas veel later ontdekte ik de nadelige gevolgen.

Een jaar of acht, negen geleden had ik een raar plekje op mijn bovenbeen. Dat bleek kwaadaardig. Daar bleef het niet bij. Inmiddels zijn er zeven plekjes weggesneden, waarvan de meeste kwaadaardig waren. Ik ga nu elk kwartaal op controle bij de dermatoloog in het Bravis ziekenhuis.

Ontdek ik in de tussentijd een plekje dat ik niet vertrouw, dan mag ik meteen komen. Daar ben ik heel blij mee. Zelf probeer ik huidkanker te voorkomen door de zon zoveel mogelijk te mijden. Daarnaast smeer ik elke dag mijn gezicht en armen in met zonnebrandcrème; in de zomer met factor 50 en in de winter met factor 20 of 30. Waar anderen dagcrème smeren, gebruik ik zonnebrandcrème. Op deze manier proberen de dermatoloog en ik samen de kwaadaardige plekjes te bestrijden en valt er gelukkig goed mee te leven.