Anja Schippers (61)

Diabetes: we behandelen samen

Samen werken we aan mijn diabetes, want het mag mijn leven niet beheersen. 

Tien jaar geleden kwam aan het licht dat ik diabetes heb. Allereerst kreeg ik van de huisarts tabletten, Metformine. De meeste mensen gebruiken dat zonder problemen. Ik kreeg diarree die maar bleef duren. Bij andere merken was het van hetzelfde laken een pak. Uiteindelijk slikte ik tabletten die geen problemen veroorzaakten. Alleen kregen we daarmee mijn suikerwaarde niet onder controle en moest ik insuline gaan spuiten.

Toen ook dat niet afdoende was, werd ik doorverwezen naar de internist en de diabetesverpleegkundige in het Bravis ziekenhuis. Er was net een nieuwe insuline beschikbaar. Die kreeg ik voorgeschreven. Ook moest ik drastisch afvallen. Van de diëtist kreeg ik in onderling overleg met de internist en de diabetesverpleegkundige een dieet met maximaal 50 gram koolhydraten. De eerste weken heb ik echt honger geleden, maar het is me gelukt om in zes weken tijd elf kilo kwijt te raken. Bovendien heb ik nu alleen nog lang werkende insuline.

Mijn internist is supertrots. Hij noemt me een voorbeeld voor andere patiënten. Samen werken we aan mijn diabetes, want het mag mijn leven niet beheersen.