
U ontvangt deze folder omdat uw behandelend longarts hypertoon zout vernevelingen heeft voorgeschreven. In deze folder komt u meer te weten over wat hypertoon zout is en wat het vernevelen met hypertoon zout voor u betekent.
Hypertoon zout is een vloeistof die u via een vernevelaar dient te inhaleren. Het helpt bij het losmaken van vastzittend slijm in de onderste luchtwegen.
Hypertoon zout mag u maximaal 2 x per dag gebruiken. Als bijwerking kan het de volgende klachten geven:
Om die reden kan het zijn dat uw behandelend longarts u de eerste keer laat vernevelen op de afdeling dagverpleging van het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal of locatie Bergen op Zoom.
Hypertoon zout is op recept verkrijgbaar.
Het zijn ampullen van 20 ml waarvan u 2 x daags 4 ml gaat gebruiken.
Spuitjes om de vloeistof op te trekken worden door de apotheek meegeleverd.
Hypertoon zout wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar
Naast het recept voor hypertoon zout ontvangt u ook een recept voor Combivent of Ipramol vernevelingen.
De Combivent of Ipramol vernevelingen mag u zo nodig gebruiken. Hypertoon zout gebruikt u 2 x per dag. Bij benauwdheid na het inhaleren van hypertoon zout mag u de Combivent of Ipramol vernevelen.
De longarts heeft met u afgesproken om de eerste keer het vernevelen te laten plaatsvinden op de afdeling dagverpleging. U heeft hiervoor de afspraak meegekregen en u mag zich op de afgesproken dag en tijd melden op de afdeling dagverpleging op de 1e etage van het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal of 3e etage van het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom.
Wat neemt u mee:
Op de afdeling wordt u naar uw kamer begeleid waar de volgende disciplines bij u langs komen:
De verpleegkundige leert u om 4 ml op te trekken uit de ampul hypertoon zout en het daarna gereed maken in de vernevelaar. Hierna kunt u vernevelen.
Indien nodig is het daarna nog mogelijk met Combivent of Ipramol te vernevelen.
De fysiotherapeut komt bij u langs om ademhalingsoefeningen door te nemen. Deze oefeningen zijn onder andere bedoeld om slijm goed op te kunnen hoesten. Ook wordt u geleerd om bij (acute) toename van benauwdheid bepaalde ademhalingstechnieken toe te passen. Deze helpen u om de benauwdheid te verminderen
Als u geen klachten ervaart na de verneveling dan gaat u na het bezoek van de fysiotherapeut met ontslag.
De vervolgafspraak bij de longarts is reeds met u afgesproken tijdens het poliklinisch bezoek.
U krijgt een afspraak bij de longverpleegkundige voor uitleg over de werking van de vernevelaar en de medicatie. Er wordt ook stil gestaan bij de bijwerkingen en de volgorde van inhaleren. Deze uitleg wordt gegeven op de polikliniek.
De longverpleegkundigen houden spreekuur op beide locaties van het Bravis ziekenhuis. U kunt hen vinden op de polikliniek longgeneeskunde.
Locatie Roosendaal (route 41)
De longverpleegkundigen Caroline Derksen-Franken en Wendy Koevoets zijn aanwezig op:
Zij zijn bereikbaar via het secretariaat van de longartsen 088 70 67 884.
Bij vragen die niet direct beantwoord hoeven te worden, bestaat de mogelijkheid om deze per email te stellen: longverpleegkundige@bravis.nl
Locatie Bergen op Zoom (route 64)
Longverpleegkundige Wendy Koevoets is aanwezig op:
Zij is bereikbaar via het secretariaat van de longartsen 088 70 67 884.
Bij vragen die niet direct beantwoord hoeven te worden, bestaat de mogelijkheid om deze per email te stellen: gespvpk.long.boz@bravis.nl
06/22