
Er is bij u een afwijking gevonden in de (endel)darm waarvoor u waarschijnlijk een behandeling gaat krijgen. Dit is meestal een operatie met mogelijk nog nabehandelingen.
Om in een zo goed mogelijke conditie uw behandeling te starten, hebben wij een nieuw programma opgesteld. Dit programma heet prehabilitatie. U oefent hierbij invloed uit op uw eigen gezondheid met als doel minder complicaties en een sneller herstel.
Het Bravis ziekenhuis werkt hiervoor samen oncologische fysiotherapeuten in de regio.
Het programma bestaat uit:
U krijgt inzicht in de risicofactoren die door u zelf te beïnvloeden zijn. U kunt hierdoor uw eigen genezing bevorderen.
De wachttijd voor een darmoperatie is gemiddeld 5 weken. In plaats van zenuwachtig thuis te wachten, kunt u deze tijd heel nuttig gebruiken om te trainen. Sneller opereren heeft geen extra voordelen op bijvoorbeeld de genezingskans. Een goede voorbereiding door verbetering van conditie heeft wél effect op het herstel na de operatie.
Met een goede conditie:
Het is de bedoeling om een voorbereiding op maat te leveren, rekening houdend met uw uitgangssituatie en wat u aankunt. Dit programma is voor alle leeftijden!!!
Beweging
Stilzitten voor een operatie kunt u beter niet doen. U verliest snel spiermassa en hierin zitten eiwitten die nodig zijn voor uw herstel.
U krijgt 2 afspraken bij de fysiotherapeut in het Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal: de eerste en laatste afspraak van het programma. De fysiotherapeut neemt dan bij u conditie- en krachttesten af. Door een begin- en eindmeting beoordeelt de fysiotherapeut uw vooruitgang.
In de tussenliggende periode traint u 3 x per week met als doel uw conditie, spierkracht en longcapaciteit te verbeteren. U traint in groepsverband onder begeleiding van de fysiotherapeut. Deze totale trainingsperiode duurt gemiddeld 3 tot 4 weken. U stopt met trainen 2 tot 3 dagen voor de operatie.
Op de dagen dat u niet bij de fysiotherapeut traint, doet u dat thuis en volgt u het huiswerk van de fysiotherapeut.
Voeding
Bij ziekte, behandeling of een operatie heeft ons lichaam meer energie en eiwitten nodig. Voor de operatie en tijdens het trainen is het dan ook erg belangrijk dat u voldoende eet en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Daarbij is het vooral belangrijk dat u voldoende eiwitten binnen krijgt. Eiwitten zijn namelijk de bouwstoffen van het lichaam. Zo zijn organen en spieren opgebouwd uit eiwitten. Eiwitten zijn ook betrokken bij de aanmaak en herstel van lichaamscellen en- weefsel. Deze eiwitten gaan helaas tijdens ziekte snel verloren. Dit merkt u bijvoorbeeld doordat uw spierkracht, conditie en of weerstand afneemt. Het herstel kan hierdoor vertragen en de reactie op de behandeling kan hierdoor slechter zijn. De diëtiste begeleidt u hierbij en beoordeelt wat uw huidige voedingstoestand is en hoe deze verbeterd kan worden voor de operatie.
Vitamine D
Ook adviseren wij om tot de operatie 1 x per dag 1 tablet vitamine D 20 mcg 800IE in te nemen. Deze zijn vrij te koop bij drogisterij en supermarkt.
Stoppen met roken
Dat roken slecht is, weet iedereen, maar welke effecten het heeft bij een operatie weet men vaak niet. Enkele minuten na het stoppen met roken dalen uw hartslag en bloeddruk al. Na enkele uren stijgt het zuurstofgehalte in uw bloed en na enkele weken heeft u een verbeterde bloedcirculatie, minder slijm en hoest u minder. Zuurstof in het bloed en een goede bloedcirculatie is nodig om wonden en darmaansluitingen goed te genezen. Ook de kans op een longontsteking verkleint.
Wij werken voor het stoppen met roken programma samen met Zorggroep West Brabant
(www.zorggroepwestbrabant.nl) en Sinefuma (https://rookvrijookjij.nl/). Een groot deel van de zorgverzekeraars vergoedt de begeleiding volledig.
De chirurg vraagt tijdens uw eerstvolgende afspraak op het oncologiecentrum of u wilt deelnemen aan het prehabilitatietraject. Als u dit wenst, wordt het programma direct opgestart. U kunt niet voor een gedeelte deelnemen aan het traject.
Bent u verzekerd bij CZ of VGZ? Dan is voor u het prehabilitatietraject gratis.
Bent u bij een andere zorgverzekeraar verzekerd? Dan zal de fysiotherapeut met u afspraken maken wat de kosten zijn van dit prehabilitatietraject. Vraag bij uw zorgverzekering na of u hiervoor aanvullend bent verzekerd.
U mag na ontslag uit het ziekenhuis meteen aan uw conditie werken door te gaan wandelen. Vanaf 6 weken na de operatie mag u starten met aanvullende conditie- en krachttraining. U kunt dit zelfstandig doen of op eigen initiatief een afspraak maken bij een oncologische fysiotherapeut in de buurt van uw woonplaats.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de stoma-coloncareverpleegkundigen. Zij zijn op werkdagen te bereiken van 08.30 tot 16.00 uur op telefoonnummer 088 - 70 68 113.
Bekijk het filmpje 'De 5 meestgestelde vragen over prehabiliatie 'via volgende link 'De 5 meestgestelde vragen over prehabilitatie' of met QR code
10/22