
We schrijven over “hij/hem/zijn” als we het over de baby hebben. Heb je een dochter gekregen of een meerling lees dan “zij/haar” of “zij/hun”.
Deze informatie over het veilig laten slapen van je baby is geschreven aan de hand van de richtlijnen van VeiligheidNL. Deze organisatie is de grootste, onafhankelijke veiligheidsexpert van Nederland.
In Nederland sterft nog altijd één baby per maand aan wiegendood. Het is dus belangrijk dat je 100% zeker bent van hoe je je baby zo veilig mogelijk kunt laten slapen. Het risico op wiegendood is kleiner als je baby:
Laat je baby op zijn rug slapen
Op de rug slapen is de veiligste slaaphouding voor je baby. Zolang je baby zichzelf nog niet snel en gemakkelijk om kan draaien, raden wij het slapen op de zij of op de buik sterk af.
Je baby kan met de mond of neus tegen het matras aan liggen en daardoor niet goed ademen. Producten als ‘ventilerende matrasjes’ bieden geen garantie dat een baby wel kan doorademen, hoewel dat soms wel gezegd wordt. Ook op deze matrassen blijft het advies om je baby op de rug te laten slapen.
Je kunt het gevoel hebben dat je baby zich kan verslikken als het op de rug ligt. Het risico daarop is niet groter bij het slapen op de rug dan bij het slapen op de zij of buik.
Wanneer je baby wakker is, is het juist goed om het op de buik te leggen. Zorg dan wel dat je erbij blijft. Vanaf het moment dat je baby zichzelf snel en gemakkelijk om kan draaien van de rug naar de buik en weer terug, mag hij ook op de zij of buik slapen.
Maak je je zorgen dat je baby een scheef of plat hoofdje krijgt van het slapen op de rug? Er zijn veel manieren om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. Voor meer informatie zie folder "Voorkeurshouding voorkomen'.
Laat je baby in een eigen bed slapen
In een eigen bed of wieg slaapt je baby het veiligst. We weten dat het soms moeilijk kan zijn om je baby in zijn eigen bed te laten slapen, bijvoorbeeld als hij blijft huilen en pas rustig wordt bij jou in bed. Of als hij tijdens het voeden bij jou in bed in slaapt valt. Maar ook in dit soort situaties is jouw bed geen veilige plek voor je baby om te slapen. Probeer dit dus te voorkomen, zeker als je baby jonger is dan vier maanden.
Je baby kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen de matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met het gezichtje tegen de kussens aandrukken waardoor hij niet goed kan ademen. Bovendien kun je in je slaap op je baby rollen, helemaal als je vermoeid of gestresst bent.
Zet het babybed het eerste half jaar zo dicht mogelijk bij je eigen bed. Als dit niet past, is een aanschuifbedje of co-sleeper een goede oplossing. Je kunt de zijwand daarvan eenvoudig laten zakken als je jouw baby wilt voeden of troosten, en deze trek je weer omhoog als je baby gaat slapen. Het zetten van een wekker wanneer je voeding geeft, herinnert je eraan je baby terug te leggen in zijn eigen bed.
Laat je baby in een babyslaapzak slapen
Een babyslaapzak is de veiligste optie zodra je baby beweeglijk wordt, dus als hij zich gaat verplaatsen in bed. Vaak is dat al binnen een paar weken.
Extra beddengoed is niet nodig. Wil je dat toch? Het gebruik van een dekbed raden we de eerste 2 jaar af. Het kan te warm zijn voor je kind en hij kan met zijn hoofd onder het dekbed komen. Dan kan hij problemen krijgen met ademhalen. Een laken met deken zijn een goed alternatief. Belangrijk is dat deze kort en stevig zijn opgemaakt, met de voeten bijna tegen het voeteinde aan. Dan kan je baby niet met zijn hoofd onder de deken komen.
Voordelen van een babyslaapzak:
Er zijn al hele kleine maten te koop en voor elk seizoen zijn er geschikte slaapzakken. Zorg wel voor een goed passende slaapzak. Wanneer de armsgaten en de halsopening te groot zijn, kan je baby in de slaapzak terecht komen.
Het aantrekken van de slaapzak kan eenvoudig door:
Bij het verschonen hoeft niet de hele slaapzak uit:
Slaapzak of deken
Gebruik liever een katoenen babyslaapzak of een niet al te dik babydekentje met laken. Zie voor meer informatie https://www.veiligheid.nl
Laat je baby in een leeg bed slapen
Het is het veiligst om het bed van jouw baby leeg te houden als hij gaat slapen. Grote knuffels, een babynestje, zijligkussens en hoofdbeschermers kunnen ervoor zorgen dat je baby er met het gezicht tegenaan komt te liggen, waardoor het niet goed kan ademen.
Er worden veel producten zoals babynestjes en zijligkussens aangeboden, waarvan wordt gezegd dat ze veilig zijn. Maar ook deze producten hebben als risico dat je baby er met het gezicht tegenaan rolt en dan niet goed kan ademen. Dit geldt ook voor grote knuffels in het bed, hoe gezellig dit ook lijkt. Wanneer je baby wakker is, mag hij uiteraard wel met een knuffel spelen. Een knuffeldoekje of andere kleine knuffel zonder vulling (in een verder leeg bed) is een veilig alternatief voor als je baby gaat slapen.
Het kiezen van het juiste bed en het gebruiken van geschikt beddengoed is erg belangrijk om te zorgen dat jouw baby veilig slaapt.
De eerste drie tot zes maanden, totdat je baby beweeglijker wordt, is een wieg een veilige slaapplek. Zodra je kind gaat omrollen, is het tijd om over te stappen naar een kinderledikant.
Houd rekening met de volgende tips.
Wieg
Kinderledikant
Matras
Matrasbeschermer met een ventilerende toplaag
Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag bestaat uit een niet-vocht doorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur.
Aanvullende veiligheidstips
Stabilisatierollen
Sommige ouders willen dat hun baby op hun zij blijft liggen om scheefhoofdigheid of een afgeplat hoofd te voorkomen en fixeren hun baby met stabilisatierolletjes of speciale babykussentjes. Uit onderzoek is gebleken dat daarvoor geen hulpmiddelen nodig zijn en de veiligheid van deze producten niet is bewezen. Je mag ze alleen onder toezicht gebruiken en op advies van het consultatiebureau of een arts.
Dat geldt ook voor kussentjes die je tegen spugen (reflux) zou kunnen gebruiken.
Zie voor meer informatie ook de folder 'Voorkeurshouding voorkomen".
Klimaat in de kinderkamer
Verzorging
Rust en regelmaat
Geef borstvoeding en gebruik een fopspeen
Als het kan, is het goed om je baby borstvoeding te geven. Borstvoeding verlaagt het risico op wiegendood. Je kunt je baby ook een fopspeen geven bij het inslapen. Als je dit altijd doet, is de kans op wiegendood kleiner.
Geef je borstvoeding? Zorg dan eerst dat de borstvoeding goed gaat alvorens je een fopspeen geeft.
Geef je flesvoeding? Dan mag je meteen een fopspeen gebruiken.
Deze tips, adviezen en richtlijnen zijn gebaseerd op de Landelijke JGZ-richtlijn Preventie wiegendood, die te vinden is op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).
Meer informatie:
NCJ Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
2/21