
De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels, C1 t/m C7. Tussen twee wervels ligt een tussenwervelschijf, de schijf is elastisch en fungeert als schokdemper. De kern (de nucleus) van de tussenwervelschijf bestaat uit een geleiachtige massa. In geval van een hernia is er sprake van een uitpuilende inhoud van de tussenwervelschijf, welke druk kan geven op een zenuw.
De wervelkolom kan ook tekenen van slijtage vertonen. Als reactie op deze slijtage kan de vorm van het wervellichaam door botwoekering en ligamenten veranderen. Hierdoor kan het ruggenmerg in de verdrukking komen of de ruimte waar de zenuwwortels uit het wervelkanaal treden vernauwen.
Druk op het ruggenmerg of een zenuw kan klachten geven zoals uitstralende pijn en/of gevoelsstoornissen in de armen of handen afhankelijk van het niveau.
De orthopedisch chirurg stelt de diagnose door lichamelijk onderzoek uit te voeren en aanvullend onderzoek (een röntgenfoto en MRI-scan) te beoordelen.
Als conservatieve therapie, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, medicatie of een pijnblokkade geen verbetering geven of als de klachten verergeren, kan in overleg met uw behandelend orthopedisch chirurg besloten worden tot een operatie aan uw nek, een cervicale spondylodese. Deze behandeling richt zich op het verminderen van de pijn, waardoor u gemakkelijker en meer kunt bewegen. Het resultaat is afhankelijk van meerdere factoren. Het is vooraf niet goed te voorspellen in hoeverre u baat heeft bij de behandeling.
Het vastzetten van twee of meerdere nekwervels. Door het vastzetten van de nekwervels wordt de nek gestabiliseerd en krijgen het ruggenmerg en de zenuwen meer ruimte, waardoor uw pijnklachten of gevoelsstoornissen verdwijnen of verminderen.
Voor de operatie krijgt u een infuus ingebracht voor de toediening van vocht en medicatie. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Als u slaapt zal er een blaaskatheter bij u ingebracht worden.
De orthopedisch chirurg opereert u samen met de neurochirurg. Aan de rechter zijkant van de hals wordt een sneetje van ongeveer vier cm gemaakt. Dan worden de spieren en andere structuren die in de hals lopen losgemaakt, om uiteindelijk aan de voorzijde van de halswervelkolom uit te komen. De uitpuilende tussenwervelschijf en botrichels worden verwijderd en de zenuw wordt vrij gelegd. De ruimte die is ontstaan door het verwijderen van de tussenwervelschijf wordt opgehoogd met een kunststof ‘kooitje’ (cage) opgevuld met synthetisch bot. Soms laat de orthopedisch chirurg een drain achter voor het afvoeren van bloed en wondvocht.
De huid wordt onderhuids gehecht. De operatie duurt ongeveer 90 minuten.
Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer. Hier worden uw vitale functies bewaakt. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling. Bij een normaal beloop heeft u de eerste vier uur na de operatie bedrust. Daarna mag u opzitten en beginnen met mobiliseren. U krijgt pijnmedicatie.
De dag na de operatie wordt er op indicatie (niet altijd) een röntgenfoto van de nek gemaakt.
De blaaskatheter en eventuele drain worden verwijderd.
Uw verblijf in het ziekenhuis duurt gemiddeld één nacht.
Het ontslag is afhankelijk van de wond, het mobiliseren en hoe u zich voelt.
Ongeveer twee weken na de operatie komt u terug op de polikliniek voor wondcontrole.
Zes weken na de operatie komt u nogmaals op controle en wordt er een röntgenfoto ter controle gemaakt.
Bij elke operatie bestaat er kans op complicaties en risico’s:
Om uw revalidatie zo spoedig mogelijk te laten verlopen raden wij u aan om de eerste zes weken onderstaande adviezen op te volgen:
In onderstaande gevallen moet u de arts waarschuwen:
Belt u tijdens kantooruren naar de polikliniek orthopedie: 088 - 70 68 537.
Buiten kantooruren belt u naar de afdeling spoedeisende hulp: 088 - 70 65 889.
Heeft u nog vragen? Meer informatie vindt u op de website: www.bravisorthopediekliniek.nl
Of kijk eens op de website www.zorgvoorbeweging.nl
07/21