
Op 1 januari 2015 zijn de ziekenhuizen in Roosendaal en Bergen op Zoom gefuseerd en gaan zij verder onder de naam Bravis ziekenhuis.
Bravis heeft een visiedocument opgesteld over de toekomst van medisch-specialistische zorg in de regio West-Brabant en het oosten van Zeeland. In onderstaande documenten leest u meer over de vernieuwingen in de ziekenhuiszorg voor de komende jaren.
Graag op de hoogte blijven van de nieuwtjes binnen het Bravis ziekenhuis. Bekijk dan regelmatig onze nieuwspagina.
Binnen het Bravis ziekenhuis wordt door medewerkers en artsen, patiënt en familie, gewerkt aan veilige zorg.
Het Bravis ziekenhuis werkt met vertrouwelijke informatie voor en over patiënten, veelal digitaal. Informatieveiligheid is daarbij een vereiste.
De organisatiestructuur van het Bravis ziekenhuis
Naast permanente kunstwerken zijn op beide hoofdlocaties van Bravis ook wisselende exposities te bewonderen.
Het Bravis bouwt aan een nieuw ziekenhuis. Niet alleen van steen; de komende jaren geven wij ook uitvoering aan onze nieuwe visie op de zorg van de toekomst. Op deze pagina houden wij u op de hoogte onze visie en van alle ontwikkelingen op het gebied van
In korte columns en verhalen vertellen medewerkers van Bravis wat hen bezighoudt
In het Bravis ziekenhuis werken we continu aan duurzame zorg. Dat doen wij samen met elkaar in Green Teams en andere werkgroepen. Ook zijn wij op weg naar toekomstbestendige en duurzame nieuwbouw.
Heeft u een vraag of wilt u informatie? Neem dan contact met ons op.
Vasculaire dementie is een verzamelnaam voor dementie ontstaan als gevolg van een stoornis in de bloedvoorziening in de hersenen, waardoor hersenweefsel beschadigd raakt en afsterft. Vasculaire dementie is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie.
Welke symptomen iemand met vasculaire dementie heeft, hangt af van het hersengebied dat beschadigd is geraakt. Er zijn dus veel verschillen tussen mensen met deze ziekte. Wat vaak vooral opvalt is dat men langzamer gaat denken, spreken en handelen. Men kan zich moeilijker concentreren en moeilijker meerdere dingen tegelijk doen. Naast de geestelijke achteruitgang kan iemand ook lichamelijke verschijnselen hebben, zoals wankel of langzamer lopen. Ook kan bijvoorbeeld verlamming of gevoelsverlies ontstaan. Iemand met een vasculaire dementie weet nog geruime tijd wat er aan de hand is. Dit kan tot somberheid en depressie leiden.
Een bepaalde vorm van vasculaire dementie ontstaat door kleine beroertes. Kenmerkend is het plotselinge begin en de stapsgewijze achteruitgang waarbij tussentijds tijdelijke verbeteringen in het functioneren kunnen optreden. Andere vormen van vasculaire dementie beginnen juist sluipend en kenmerken zich door een geleidelijke achteruitgang.
Bij lichamelijk onderzoek vindt de arts soms een hoge bloeddruk, een hartruis of gespannen spieren. Vaak zijn mensen met een vasculaire dementie al onder behandeling voor een verhoogde bloeddruk.
Door de vasculaire dementie sterven stukjes hersenweefsel af. Hersencellen herstellen zichzelf niet en kunnen ook niet worden vervangen als ze afsterven. De geestelijke achteruitgang kan niet worden gestopt. Er is geen behandeling mogelijk die de dementie ongedaan maakt.
De behandeling met geneesmiddelen beperkt zich daarom tot de onderliggende hart- en vaatziekten. Hierdoor kan ook verdere hersenbeschadiging misschien worden voorkomen.
Een aantal factoren verhoogt het risico op vasculaire dementie, onder andere hoge bloeddruk en roken. Stoppen met roken, afvallen bij overgewicht, meer bewegen en verminderen/stoppen met consumptie van alcohol kunnen helpen de verergering van hart-vaatziekten te voorkomen. Soms zijn bloeddrukverlagende medicijnen nodig of kan een bloedverdunner de kans op een nieuw infarct verkleinen.
Voor informatie en vragen met betrekking tot ouderdomsklachten en oudere (geriatrische) patiënten kunt u terecht bij:
Telefoon 088 - 70 67 852
U vindt de polikliniek geriatrie op route 16 op de begane grond.
Telefoon 088 - 70 68 152
U vindt de polikliniek geriatrie op route 75 F op de begane grond.
08/20