
Het SOLK-traject is er voor kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar bij wie sprake is van chronische pijnklachten van het bewegingsapparaat, mogelijk in combinatie met chronische vermoeidheid of andere onvoldoende verklaarde klachten. Door chronische pijn of vermoeidheid kan uw zoon of dochter ernstig belemmerd worden in zijn of haar gewone dagelijkse activiteiten. Soms staan andere problemen op de voorgrond zoals bijvoorbeeld ernstige psychische problemen en zal hier eerst aandacht aan besteed moeten worden. Uw zoon of dochter kan dan (nog) niet meedoen aan het behandelprogramma. In dat geval zal de revalidatiearts uw zoon of dochter naar de juiste instantie doorverwijzen.
Omdat de klachten van de jongeren in dit programma per definitie onvoldoende verklaard zijn, is het niet mogelijk om aan de oorzaak van de klachten te werken. Er vindt dus géén medisch onderzoek plaats en het team gaat niet op zoek naar de oorzaak van de klachten. Het belangrijkste doel is dat uw zoon of dochter weer kan functioneren zoals hij of zij wil en op een manier die passend is bij de leeftijd
Het revalidatieteam werkt aan de gevolgen van de klachten en leert uw zoon of dochter vooral om beter met de klachten om te gaan. Het revalidatieteam versterkt de vaardigheden van uw zoon of dochter en kijkt daarbij zowel naar lichamelijke factoren maar zeker ook naar psychische en sociale factoren. Het team werkt stapsgewijs, en streeft ernaar dat uw zoon of dochter stap voor stap de activiteiten weer gaat opbouwen. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld bewegen, huishoudelijke taken, hobby’s, sociale activiteiten, schoolbezoek, etc. Het revalidatieteam vraagt een flinke dosis motivatie en inzet van uw zoon of dochter maar ook van u als ouder
Het behandelteam bestaat uit een kinderrevalidatiearts, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een medisch maatschappelijk werker en een psycholoog. De verschillende behandelaars hebben elk hun specifieke aandachtspunten, maar werken juist ook met elkaar samen. Ongeveer één keer in de 6 tot 8 weken wordt de vooruitgang door de revalidatiearts met uw zoon of dochter en met u besproken. Er worden dan ook afspraken over het vervolg gemaakt.
De eerste fase van het SOLK-traject bestaat uit een uitgebreide kennismakingsperiode van 5 weken. Uw zoon of dochter maakt kennis met alle betrokken behandelaars van het revalidatieteam. De behandelaars gaan met uw zoon of dochter het functioneren in kaart brengen en kijken welke factoren daarbij van belang zijn. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de conditie en belastbaarheid van uw zoon of dochter, maar ook naar wat voor type persoon uw zoon of dochter is, hoe hij/zij met de klachten omgaat, hoe de mensen om hem of haar heen hier mee omgaan en op welke wijze uw zoon of dochter door de klachten wordt beperkt. Samen met uw zoon of dochter worden persoonlijke behandeldoelen opgesteld. De uitkomsten van de kennismakingsfase worden binnen het revalidatieteam besproken om zo tot een volledig beeld te komen van uw zoon of dochter. Hierbij worden de factoren die een rol spelen bij de instandhouding van de klachten meegenomen en wordt besproken of verdere behandeling binnen het revalidatieteam zinvol is. Soms worden ook betrokkenen van buitenaf bij dit gesprek uitgenodigd, als dat zinvol is en u daarvoor toestemming geeft. In een gesprek met de revalidatiearts, aan het eind van deze periode, worden de uitkomsten met uw zoon of dochter en met u besproken.
Meestal wordt er een behandelperiode van minimaal 6 weken afgesproken. In die periode zal de behandeling zich richten op persoonlijke behandeldoelen van uw zoon of dochter. Het algemene doel is om meer grip te krijgen op het leven, om minder beperkt te worden door de klachten en de dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk op te pakken. Hierbij is het van belang dat uw zoon of dochter de eigen grenzen leert kennen en activiteiten weer gaat opbouwen. Daarnaast kunnen persoonlijke doelen bestaan uit: “hoe zeg ik ‘nee’ of welk bijbaantje kan ik het beste doen?” Ook u zult zoveel mogelijk betrokken worden bij de behandeling. U hebt immers ook vrijwel dagelijks te maken met de lichamelijke klachten die uw zoon of dochter ervaart. Iedere 6 tot 8 weken evalueert het team de vooruitgang en kan besloten worden de behandelperiode te verlengen of de behandeling af te ronden.
Bij het afronden van de behandeling stelt het revalidatieteam, samen met uw zoon of dochter en u als ouders, een terugvalpreventieplan op. Er worden afspraken gemaakt over hoe verder te gaan met sporten, school, en andere activiteiten die voor uw zoon of dochter van belang zijn.
Op de website van de Revalidatie vindt u filmpjes in de vorm van een vlog waarin het revalidatieteam zich voorstelt en jongeren aan het woord komen die het traject doorlopen hebben.
U vindt deze vlogs terug via: www.bravisrevalidatie.nl
10/19