Proefkorset

Uw arts heeft u voor een aantal weken een proefkorset voorgeschreven. Op de gipskamer van het Bravis ziekenhuis meet de gipsmeester bij u een proefkorset aan om een indruk te krijgen over de aard van uw klachten. Het resultaat van de behandeling met het proefkorset geeft de arts meer informatie zodat hij de juiste behandeling bij u kan toepassen. In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over het proefkorset. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen.

Inleiding

Uw arts heeft u voor een aantal weken een proefkorset voorgeschreven. Op de gipskamer meet de gipsmeester bij u een proefkorset aan om een indruk te krijgen over de aard van uw klachten. Het resultaat van de behandeling met het proefkorset geeft de arts informatie zodat hij de juiste behandeling bij u kan toepassen.

Het proefkorset

Een proefkorset is een korset van polyester gipsverband. Het aanmeten en aanleggen van het korset duurt ongeveer een uur. U krijgt hiervoor een afspraak op de gipskamer. Doe van tevoren ruime kleding aan en neem een hemd of T-shirt mee. Tijdens het maken van het korset plaatst de gipsmeester u in een houding die nodig is voor de juiste vorm van het korset. U krijgt een onderhemd aan waarop de gipsmeester het polyester aanbrengt. Hij wikkelt rollen polyester rond uw romp die het korset gaan vormen. Bij het uitharden van het polyester komt er warmte vrij. Dit kunt u voelen tijdens het aanleggen van het korset. De gipsmeester let er op dat het korset de juiste maat heeft. Als het polyester bijna uitgehard is, knipt de gipsmeester deze aan de buikzijde door zodat u het korset af kunt doen. Daarna past de gipsmeester zo nodig het korset aan de boven- en onderkant aan zodat het goed past en u er ook mee kunt zitten.

 

Zit het korset goed? Dan werkt de gipsmeester de scherpe randen netjes af met vilt. Aan de voorkant maakt hij drie sluitingen van klittenband. U kunt het korset zo makkelijk los maken om het aan en uit te doen. Met het klittenband kunt u het korset ook gemakkelijk strakker en losser zetten. Het afwerken van het korset duurt ongeveer 30 minuten. Als het korset klaar is controleert de gipsmeester of het korset goed past en of het aan alle eisen voldoet. Afhankelijk van de aandoening waarom u het korset voorgeschreven kreeg, legt hij uit hoe u met het korset moet omgaan. U hoeft het proefkorset alleen overdag te dragen. Als u gaat slapen mag u het afdoen. Zodra u opgestaan bent en gedoucht heeft doet u het proefkorset weer aan. Ook als u overdag op bed rust, mag het korset even uit.

Algemene adviezen

  • Draag ruime kleding over uw korset.
  • Draag altijd een hemd of T-shirt onder het korset.
  • Draag uw korset gedurende de proefperiode elke dag. Uw behandelend arts krijgt zo een goed beeld van het effect van het proefkorset.
  • Gebruik een rechte stoel om op te zitten.
  • Pas activiteiten waarbij u moet bukken aan.

Gedurende de eerste week kunnen de klachten iets toenemen. Dit komt omdat het proefkorset uw houding corrigeert. Na deze eerste week nemen de klachten weer af.

Het besturen van een voertuig met een proefkorset

Het proefkorset beperkt uw bewegingen. Wilt u toch een voertuig besturen terwijl u een proefkorset draagt? Dan bent u altijd zelf verantwoordelijk als u besluit om een voertuig te besturen gedurende een behandeling met een proefkorset. Uw behandelend arts kan u hierover advies geven, maar zal nooit een verklaring afgeven dat u een voertuig kunt besturen. Neem bij twijfel contact op met uw verzekeraar over de bepalingen inzake aansprakelijkheid.

Contact

Bij vragen of problemen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de gipskamer op telefoonnummer:

088 – 70 68 269 locatie Roosendaal

088 – 70 67 793 locatie Bergen op Zoom

 

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp op telefoonnummer:

088 – 70 68 889 locatie Roosendaal

088 – 70 67 302 locatie Bergen op Zoom

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan uw behandelend arts of aan de gipsmeester.

 

03/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?