
Een beroerte ontstaat als de hersenen onvoldoende zuurstof krijgen. Een kleine bloedprop is de oorzaak bij 80% van de patiënten die een beroerte krijgen. Bij 20% van de patiënten is een hersenbloeding de oorzaak.
Patiënten die na een beroerte problemen hebben met:
Het doel van revalideren is dat u zo goed mogelijk kunt functioneren. U verbetert de kwaliteit van uw leven zo goed mogelijk.
Verschillende therapeuten behandelen u voor uw problemen. Zij vormen samen met de revalidatiearts het revalidatieteam. De therapeuten en de revalidatiearts maken afspraken met elkaar over uw behandeling. De volgende behandelaars kunnen bij het revalidatieprogramma betrokken:
Revalidatiearts
De medisch specialist die op verzoek van huisarts of ander medisch specialist aandacht besteedt aan de gevolgen van uw aandoening of ziekte. Hij kijkt vooral naar het bewegen, verplaatsen, de persoonlijke verzorging, communicatie en dagbesteding. Na lichamelijk onderzoek stelt hij de revalidatiediagnose en bespreekt de mogelijkheden van behandeling.
Fysiotherapeut
De fysiotherapeut doet eerst een fysiotherapeutisch onderzoek bij u. Bij dit onderzoek wordt er vooral gekeken naar problemen die betrekking hebben op het bewegen. Hierover legt de fysiotherapeut onder andere meetgegevens vast. De fysiotherapeut is deskundig op het gebied van neuro revalidatie. Samen met u stelt de fysiotherapeut een behandelplan op. Daarbij is het doel dat u in het dagelijks leven, met name ten aanzien van het bewegen, zo optimaal mogelijk functioneert. De fysiotherapeut kan hierbij, onder andere, gebruik maken van hulpmiddelen zoals spalken en loophulpmiddelen.
Ergotherapeut
De ergotherapeut richt zich op het zelfstandig functioneren in het dagelijks leven. De ergotherapeut bekijkt welke beperkingen u ondervindt op verschillende gebieden zoals zelfverzorging, werk, huishoudelijk werk, vrije tijd, hobby’s en verplaatsen binnens- en buitenshuis. Daar richt de ergotherapeut de therapie op. Het doel van ergotherapie is dat u door middel van behandeling, begeleiding en adviezen weer zo optimaal mogelijk functioneert.
Logopedist
De logopedist besteedt aandacht aan het spreken en begrijpen van taal, lezen en schrijven en het eten en drinken.
Medisch maatschappelijk werker
De maatschappelijk werker heeft als doel met u te inventariseren welke invloed uw diagnose heeft op uw sociaal-maatschappelijk functioneren. Samen met u onderzoeken we waar krachten en mogelijkheden liggen om uw kwaliteit van leven te optimaliseren. Wat betekenen uw klachten voor uzelf in relatie tot de mensen om u heen, uw werk- en vrijetijdsbesteding, zelfzorg en uw draaglast en draagkracht.
Om uw situatie in kaart te brengen maken wij onder andere gebruik van vragenlijsten.
Medisch psycholoog
Sommige patiënten hebben neuropsychologische (aandacht en geheugen e.d.), gedrags- en/of emotionele problemen. De medisch psycholoog kan deze patiënten helpen die problemen in kaart te brengen en er mee om te leren gaan en het functioneren te verbeteren.
Verder kan het nodig zijn een diëtist, zorgbemiddelaar, orthopedisch schoenmaker of instrumentmaker bij uw behandeling in te schakelen.
Het revalidatieteam komt regelmatig bij elkaar om te bespreken hoe de therapie bij u verloopt. De revalidatiearts bespreekt met u de resultaten van het overleg van het revalidatieteam. Daarvoor wordt voor u een poliklinische afspraak gemaakt met de revalidatiearts. De revalidatiearts doet zo nodig aanvullend onderzoek. Hij informeert uw huisarts en behandelend specialist over de resultaten.
Heeft u nog vragen? Stel ze dan aan de revalidatiearts of uw behandelend arts.
03/20