
U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog omdat u een verhoogd PSA gehalte heeft. U heeft daarom een afspraak gekregen voor een prostaatbiopsie. Dit is een onderzoek waarbij weefsel van de prostaatklier wordt afgenomen voor onderzoek. Dit onderzoek geeft antwoord over goedaardige of kwaadaardige afwijkingen van de prostaat. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de perineale prostaatbiopsie. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek. Het onderzoek vindt plaats op locatie Roosendaal.
Gebruikt u bloedverdunners? Meld dit dan tijdig (minimaal 7 dagen voor de biopsie) bij uw uroloog. In overleg moet u het gebruik van deze medicijnen tijdelijk stoppen of doorgaan.
Bij de folder van de biopsie heeft u ook een recept meegekregen voor een tablet antibiotica. U haalt deze op bij uw apotheek. Twee uur voor de prostaatbiopsie neemt u het tablet in om infectie te voorkomen.
Neem het tablet niet in met melk en niet tegelijk met ijzertabletten.
Regel vooraf vervoer naar huis. Het is beter dat u niet zelf autorijdt.
Bij deze manier worden de biopten gedaan via het perineum. (Dat is het gedeelte tussen de balzak en de anus) U krijgt het verzoek uw broek en onderbroek uit te doen. Daarna wordt u gevraagd in een speciale stoel met beensteunen plaats te nemen. U ligt dan met uw benen omhoog.
De uroloog beoordeelt eerst uw prostaat met behulp van inwendig onderzoek en een echosonde via de anus. Daarna wordt de huid op de plek van de insteekplek van de naald verdoofd. Dan wordt ook de prostaat verdoofd door middel van prikken. Hierna neemt de uroloog met behulp van een dunne naald een aantal stukjes weefsel weg. Het aantal stukjes weefsel kan verschillen afhankelijk van de grootte van de prostaat en of er al eerder stukjes weefsel zijn genomen. Meestal zijn het er ongeveer acht. De prik van de naald voelt u nauwelijks. Het weefsel wordt onder de microscoop onderzocht.
Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. U kunt na het onderzoek wat bloed verliezen bij de urine, het sperma of de ontlasting. Dit is niet ernstig en kan enkele weken duren.
Krijgt u binnen de eerste veertien dagen na het onderzoek klachten die verband houden met het onderzoek zoals:
Neem dan contact op met de polikliniek urologie of met de spoedeisende hulp buiten kantoortijden. Vaak zijn dan extra antibiotica nodig en soms een opname.
De uitslag van het onderzoek is na ongeveer een week bekend. U krijgt hiervoor een nieuwe afspraak op de polikliniek urologie.
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundigen.
Of lees de folder Prostaatbiopsie eens door.
De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.
Tijdens kantooruren kunt u de urologieverpleegkundigen bereiken via depolikliniek urologie:
088 - 70 68 272. Of via de mail : urologie.verpleegkundigen@bravis.nl
Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:
088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom.
07/22