
In deze folder worden de risico’s van alcoholgebruik beschreven en vindt u informatie over het stoppen of minderen met het drinken van alcohol.
Het gebruik van alcohol is niet zonder gevaren.
Een ouder wordend lichaam verdraagt alcohol over het algemeen minder goed. Dit komt door allerlei veranderingen in het lichaam. Bij ouderen verhoogt alcoholgebruik het risico op vallen. Ouderen met gezondheidsproblemen en ouderen die medicijnen gebruiken, moeten extra voorzichtig zijn. Het is daarom raadzaam om terughoudend te zijn met alcoholgebruik.
Op basis van wetenschappelijke onderzoeken geeft de Gezondheidsraad als advies: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag”
Alcoholgebruik is steeds gewoner geworden in onze samenleving. Veel ouderen vinden het gezellig en lekker om af en toe een glaasje wijn, een biertje of een jonge jenever te nemen. Er zijn ook ouderen die alcohol drinken om het gevoel van stress, eenzaamheid of depressie te verdrijven.
Uit onderzoek is gebleken dat overmatig gebruik van alcohol is toegenomen onder senioren. In 10 jaar tijd is het aantal gevallen van alcoholvergiftiging onder 55-plussers verdrievoudigd. Ook gebeuren er meer ongelukken met ouderen door alcohol. In 2016 kwamen er 5000 55-plussers op de Spoedeisende Hulp terecht na een ongeval waarbij alcohol een rol speelde, bijvoorbeeld een valpartij.
Alcoholgebruik heeft ook effect op het geheugen. Kort na alcoholgebruik kan het geheugen (tijdelijk) minder zijn. Bij overmatig alcoholgebruik over een langere periode kan een alcoholdementie ontstaan.
Ouderen verdragen alcohol over het algemeen slechter. Ouderen hebben minder lichaamsvocht en vaak een relatieve toename van lichaamsvet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt.
Hierdoor wordt alcohol minder snel afgebroken en stijgt het alcoholpercentage in het bloed. Het (negatieve) effect van een glas alcohol (bier, wijn of sterke drank) is daarmee veel groter dan op jongere leeftijd.
Ouderen met gezondheidsproblemen en ouderen die medicijnen gebruiken, dienen extra voorzichtig te zijn met alcohol. Het is raadzaam om altijd te controleren wat in de bijsluiter staat over het gebruik van alcohol bij een medicijn. U kunt ook advies vragen aan de huisarts of de apotheker.
Slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva, angstremmers, anti-epilepsie middelen, zware pijnstillers en bepaalde middelen tegen allergieën.
Deze middelen hebben doorgaans een verdovend effect. Alcohol zal de verdovende werking doen toenemen. Hierdoor daalt de concentratie, neemt de controle over bewegingen af en ontstaat een hogere kans op duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Met meer kans op vallen en andere ongelukken.
Help uw naaste met verantwoord alcoholgebruik .
Uw naaste met dementie kan zelf niet goed meer maat houden. De omgeving zal hierin dus actie moeten ondernemen. Het voelt vaak niet goed om uw naaste iets te verbieden en grenzen te stellen, maar dit kan de enige manier zijn om grip te krijgen op het alcoholgebruik. Probeer een balans te vinden tussen het recht van uw naaste om gezellig van een glaasje te genieten en de risico’s die dit met zich meebrengt.
Voor informatie en vragen met betrekking tot ouderdomsklachten en oudere (geriatrische) patiënten kunt u terecht bij:
Telefoon 088 - 70 67 852
U vindt de polikliniek geriatrie op route 16 op de begane grond.
Telefoon 088 – 70 68 152
U vindt de polikliniek geriatrie op route 75 F op de begane grond.
08/20