
Deze folder biedt informatie over de afdeling geriatrie van het Bravis ziekenhuis.
De folder is bestemd voor u als patiënt en voor uw familieleden/contactpersonen. Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de verpleegkundige of arts.
De afdeling geriatrie bevindt zich op de 9e verdieping. Op de afdeling geriatrie verblijven oudere mensen met een combinatie van lichamelijke, psychische, sociale en functionele problemen. De doelstelling van de afdeling is deze problemen in kaart te brengen en te behandelen. Afhankelijk van de aard van uw ziekte, uw persoonlijke omstandigheden en het bed dat beschikbaar is, krijgt u een kamer toegewezen.
De meeste patiënten op de afdeling geriatrie worden opgenomen via de spoedeisende hulp. U wordt daar gezien door de SEH-arts die samen met de dienstdoende geriater het beleid afspreekt en dit met u bespreekt.
Op de afdeling geriatrie vinden observatie, onderzoek en behandeling plaats.
Daarnaast zal tijdens de opname ook gekeken worden naar de zorgbehoefte en ontslagbestemming. Zie het hoofdstuk “Ontslag”. Het is voor ons van belang om bij opname al in kaart te brengen welke professionele zorg en mantelzorg bij u betrokken zijn. Maakt u gebruik van professionele zorg dan stellen wij het op prijs als er een overdracht vanuit uw zorgaanbieder wordt aangeboden.
Wanneer u opgenomen bent, heeft u te maken met meerdere artsen. De artsen werken nauw samen. Elke dag is één van de artsen verantwoordelijk voor uw behandeling. Dit noemen we de behandeld arts of hoofdbehandelaar. Er wordt naar gestreeft dat u zoveel mogelijk dezelfde hoofdbehandelaar heeft maar dit kan gedurende de opname wisselen. De naam van uw hoofdbehandelaar kunt u lezen op het centrale bord in de gang van de afdeling.
Wanneer u op de afdeling geriatrie opgenomen wordt, zal altijd met u gesproken worden over reanimeren en beademen. Wanneer u in een situatie komt waarin u gereanimeerd of beademd zou moeten worden, is er geen tijd om met uw contactpersonen te spreken of het wenselijk is dat u gereanimeerd of beademend wordt. Om die reden is het van belang dit tijdig te bespreken zodat hierover afspraken gemaakt kunnen worden die ook in het medisch dossier vastgelegd worden. Uiteraard betekent een eventuele afspraak om niet meer te reanimeren of beademen niet dat er helemaal geen behandelingen meer plaatsvinden. Meer informatie hierover is te lezen in de folder ‘Behandelingsbeperking’.
Wie wordt er contactpersoon? Wanneer er geen wettelijk vertegenwoordiger (curator of mentor) aangewezen is, laten wij de keuze bij de familie/verzorgers.
Als u als patiënt (tijdelijk) niet in staat bent om keuzes te maken en/of overzicht over uw behandeling te houden, is het noodzakelijk dat iemand uw belangen behartigt. Dit betekent dan ook dat uw contactpersoon een heel belangrijke rol speelt tijdens uw opname, voor u en ook voor ons.
Een contactpersoon kan in zo’n geval van ons het volgende verwachten:
Samen met uw familie en/of verpleegkundigen spreekt u af wie voor u als contactpersoon kan optreden. Deze persoon is nauw betrokken bij de gang van zaken rondom uw verblijf op de afdeling.
In verband met de privacy wordt medisch inhoudelijke informatie alleen verstrekt aan u en de contactpersoon.
Het kan voorkomen dat u door uw ziektetoestand niet zelf een contactpersoon aan kunt wijzen. In dat geval wenden wij ons tot uw familie/verzorgers om te bekijken wie uw contactpersoon wordt. Dit wordt bij opname besproken tijdens het opnamegesprek.
Wij vinden het prettig om naast een eerste contactpersoon ook een tweede contactpersoon te registreren. Wij nemen eerst contact op met de eerste contactpersoon. Bij geen gehoor zullen wij dan de tweede contactpersoon bellen.
De contactpersoon gaat ook zelf een grote rol spelen bij de opname.
Hieronder staat beschreven wat deze rol inhoudt.
Dit betekent natuurlijk niet dat de contactpersoon alle zaken perse zelf moet uitvoeren, maar het is prettig dat één persoon dit coördineert en bespreekt met de andere naasten.
Wanneer het lastig is om medische zaken alleen met u als patiënt te bespreken, zullen wij ook hierbij uw contactpersoon betrekken. Er vindt tijdens de opname minimaal één keer een gesprek plaats met u en uw behandelend arts. Indien mogelijk zal bij dit gesprek ook een verpleegkundige van de afdeling aanwezig zijn. Wij zullen uw contactpersoon informeren over de datum en het tijdstip waarop het gesprek plaatsvindt.
De arts bekijkt wanneer het gesprek het beste plaats kan vinden. Het is afhankelijk van de fase van de behandeling en wanneer de uitslagen van onderzoeken bekend zijn. Tijdens het gesprek wordt er met u gesproken over de reden van opname, de behandeling die u gehad heeft of nog krijgt, onderzoeken en uitslagen hiervan en over het ontslag.
Wij geven u als tip om eventuele vragen voor de arts alvast op te schrijven. Onze ervaring is dat men vaak vergeet de vragen te stellen.
Uit het verpleegkundig team wordt per dienst een verpleegkundige aangewezen die tijdens die dienst bij uw verpleging betrokken is. Deze verpleegkundige coördineert alle onderzoeken en activiteiten en is de persoon tot wie u zich in eerste instantie kunt richten met vragen. Op het planbord in de centrale hal bij de huiskamer kunt u zien welke verpleegkundige die dag voor u zorgt.
Naast artsen en verpleegkundigen kunnen andere deskundigen bij uw onderzoek en behandeling worden betrokken. Dit zijn bijvoorbeeld een activiteitentherapeut, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, geestelijk verzorger, psycholoog, transferverpleegkundige en diëtist. Zij kunnen zowel vóór, tijdens als na uw opname worden ingeschakeld. Het kan nodig zijn dat uw gezondheidssituatie een beoordeling of behandeling vraagt van andere gespecialiseerde artsen, zoals de longarts, cardioloog, neuroloog of chirurg. De geriater vraagt dan aan deze artsen advies bij uw behandeling. De geriater coördineert het zorgproces.
Het is op de afdeling geriatrie gebruikelijk dat u overdag zoveel als mogelijk is, afhankelijk van de mate van ziekzijn, uit bed bent en gewone kleding draagt. Wij vragen u, indien mogelijk, de dagelijkse activiteiten zoals wassen, aan- en uitkleden en eten zo veel mogelijk zelfstandig uit te voeren om uw zelfstandig handelen zoveel mogelijk te behouden. Als dit noodzakelijk is voor de behandeling wordt in overleg met u een dagstructuur opgesteld. De verpleegkundigen en andere medewerkers staan voor u klaar en helpen u waar dit nodig is.
Maandag t/m vrijdag:
07.30 uur: U wordt gewekt
08.30 uur: Ontbijt (in de huiskamer)
10.15 uur: Koffie/thee
10.30 uur: Activiteiten in de huiskamer
12.00-13.00 uur: Gezamenlijke warme maaltijd in de huiskamer
13.00-14.15 uur: Rustuur
14.30-16.00 uur: Bezoek
15.30-16:00 uur: Activiteit in de huiskamer
17.00-18.00 uur: Broodmaaltijd in de huiskamer
18.30-20.00 uur: Bezoek
21.00 uur: Klaarmaken voor de nacht
Graag meenemen:
Persoonlijke verzorging:
Mobiliteit:
Medicatie:
Persoonlijke bezittingen:
Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor het zoek raken van persoonlijke bezittingen. Het is verstandig kostbare zaken, sieraden en geld thuis te laten. Daarnaast kunt u uw eigendommen voorzien van een sticker met uw naam. In uw kledingkast is een kluisje aanwezig, welke u eventueel kunt gebruiken.
De algemene bezoektijden van het Bravis ziekenhuis (dagelijks van 14.00 tot 20.00 uur) zijn van toepassing op onze afdeling. Om ruimte te hebben voor onze observaties en om genoeg rustmomenten te kunnen bieden, stellen wij het op prijs als u uw bezoek zou willen plannen op de volgende momenten:
Wij hebben een belangrijke taak bij het observeren van uw functioneren. Daarbij zijn onze patiënten vaak erg gevoelig voor prikkels in de omgeving. Dat kan betekenen dat meer bezoek juist onrust veroorzaakt bij u, maar ook bij uw medepatiënten.
Anderzijds kan het voor iemand die onrustig en/of angstig is wel fijn zijn om een bekende in de buurt te hebben. Overdag is er vaak veel te doen en met name in de avond neemt onrust en/of angst vaak toe. Het kan dan prettig zijn als een vertrouwd persoon bij u aanwezig kan zijn.
In overleg met de verpleegkundige kunt u met uw bezoek de afdeling voor korte tijd verlaten voor bijvoorbeeld een wandeling of een bezoek aan het restaurant. Ook kunt u met uw bezoek naar uw kamer gaan.
Afhankelijk van uw behandelplan vinden onderzoeken en behandelingen in de ochtend of middag plaats. Het is mogelijk dat een onderzoek plaatsvindt op een andere afdeling in het ziekenhuis, bijvoorbeeld op de röntgenafdeling. Soms wordt de familie uitgenodigd bij een onderzoek aanwezig te zijn.
Toegang tot de afdeling is alleen mogelijk via de blauwe liften in de centrale hal van het ziekenhuis. De toegangsdeur naar de afdeling kunt u ontgrendelen door op de grijze knop rechts van de deur te drukken. Deze knop is gemarkeerd met de opdruk “deur openen”.
Om de afdeling te verlaten moet u een viercijferige code intoetsen zodat de deur wordt ontgrendeld. Dit is omdat we willen voorkomen dat verwarde patiënten zonder begeleiding de afdeling verlaten. De code van de deur kunt u bij de verpleegkundige vragen. U vindt het cijferpaneeltje rechts naast de deur. Als u de code heeft ingetoetst, gaat er een groen lampje branden en gaat de deur vanzelf open.
Wilt u erop letten dat er geen medepatiënten mee naar buiten lopen als u de afdeling verlaat.
Op de meerpersoonskamers zijn geen televisie, telefoon en koelkast aanwezig. In de huiskamer is een koelkast waar patiënten gebruik van kunnen maken. Op de eenpersoonskamers is wel een televisie aanwezig.
Wilt u voor een patiënt wat te drinken inschenken of wat te eten geven? Overleg dit altijd even met iemand van de verpleging. Dit om te voorkomen dat er ongewenste en in sommige gevallen risicovolle situaties ontstaan.
Als u geen behandeling meer nodig heeft waarvoor u in het ziekenhuis moet blijven, mag u met ontslag. De arts bepaalt dat in overleg met de overige betrokken zorgverleners. Het is verstandig om tijdens de opname zo vroeg mogelijk aan te geven of u verwacht meer of andere zorg (thuis) nodig te hebben. Wij kunnen dan een transferverpleegkundige inschakelen en zij zal met u en eventueel met uw contactpersoon bespreken wat de mogelijkheden zijn. Als u van thuis uit opgenomen bent, gaat u in principe terug naar huis, indien nodig met uitbreiding van zorg. Een aanvraag voor een andere woonomgeving kan al wel in gang worden gezet.
Mevrouw J.R. Althuisius, klinisch geriater
Mevrouw C. Boeddha, internist ouderengeneeskunde
Mevrouw C.G.J. van Engen, klinisch geriater
Mevrouw S. Smit, klinisch geriater
Mevrouw G. Wijma, klinisch geriater
Het kan voorkomen dat de behandeling niet naar wens is verlopen of dat u hierover vragen heeft. Dit horen wij graag van u terug. U kunt hiervoor het beste terecht bij onze teamleidinggevende, mw. A. Schuurman en/of de zorgmanager van onze afdeling, dhr. M. Vroman.
Afdeling geriatrie (GAAZ) G9
Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
Verpleegafdeling Bergen op Zoom 088 - 70 67 589
Polikliniek geriatrie Bergen op Zoom 088 - 70 67 852
Polikliniek geriatrie Roosendaal 088 – 70 68 152
De medewerkers van de afdeling wensen u een prettig verblijf in ons ziekenhuis toe!
08/20