
Een genezende behandeling voor de ziekte van Peyronie is er helaas nog niet. Soms is de kromstand van de penis dusdanig, dat gemeenschap pijnlijk of zelfs onmogelijk is. In dat geval kan een chirurgische correctie van de penis uitkomst bieden.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals marcoumar, sintrommitis of ascal? Meld dit dan van tevoren aan de uroloog. In overleg met de uroloog stopt u het gebruik van deze medicijnen geruime tijd voor de operatie. Hoe u zich op de narcose moet voorbereiden leest u in de folders anesthesie en nuchterbeleid volwassenen vanaf 16 jaar.
Neem een strakke onderbroek of zwembroek mee.
Bij de operatie verwijdert de uroloog uit de tegenoverliggende zijde van het aangedane zwellichaam stukjes bindweefsel, zodat de penis rechtgetrokken wordt. Om goed bij de zwellichamen te kunnen komen, moet de uroloog de huid van de penis 'afstropen'. Voor dit deel van de operatie kan een besnijdenis nodig zijn. Dit betekent dat de eikel na de operatie niet meer bedekt is met voorhuid. Na de operatie is de penis ongeveer 1 – 2 centimeter korter, maar wel ‘functioneel’ recht.
De verpleegkundige controleert uw bloeddruk, hartritme, urineproductie en het operatieverband. U heeft een infuus in uw hand of arm. U mag kort na de operatie weer eten en drinken. Gaat dit goed en is uw bloeddruk stabiel? Dan wordt het infuus afgekoppeld. Om een zwelling en (na)bloeding te voorkomen, is een drukverband om uw penis aangelegd. Het is raadzaam om de penis zoveel mogelijk hoog te dragen om zwelling te voorkomen. Daarvoor draagt u na de operatie een strakke onderbroek of zwembroek.
Zes weken na de operatie heeft u een controle afspraak bij de uroloog op de polikliniek urologie.
U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.
De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 – 70 68 272.
Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:
088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom.
De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.
E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl
02/23