Ondervoeding kinderen bij ziekte

Inleiding

Uw kind is door ziekte onbedoeld afgevallen en/of heeft de afgelopen periode minder gegeten. Uw kind loopt het risico om ondervoed te raken of is al ondervoed. Ondervoeding als gevolg van ziekte is in het ziekenhuis een veel voorkomend probleem. Ongeveer een op de zes kinderen is ondervoed of loopt het risico ondervoed te raken.

Door ziekte kan uw kind minder eetlust hebben. Het is ook mogelijk dat uw kind voor een operatie of onderzoek langere tijd niets mag eten. Dit terwijl ziekte juist veel energie vergt. Hierdoor kan het gewicht van uw kind in korte tijd snel dalen. Dat is een probleem. Het herstel gaat dan minder snel en de reactie op de behandeling kan slechter zijn. Daarom moet er zo snel mogelijk iets aan worden gedaan.

Wat kunt u er aan doen?

Het is erg belangrijk dat uw kind voldoende eet. Zorg ervoor dat het genoeg calorieën (=energie) en eiwit binnen krijgt. Eiwit is de bouwstof voor het lichaam, maar dat gaat tijdens ziekte snel verloren. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de spierkracht die afneemt. Vooral als uw kind misselijk is en weinig eetlust heeft, is genoeg eten erg moeilijk. Regelmatig kleine hoeveelheden eten, die verdeeld over de dag worden aangeboden, is een oplossing.

Daarom krijgt uw kind drie keer per dag een extra tussendoortje aangeboden, zolang het in het ziekenhuis ligt.
Uw kind kan dan zes keer per dag proberen iets te eten.

8.00 uur ontbijt
10.00 uur tussendoortje
12.00 uur warme maaltijd
15.00 uur tussendoortje
17.00 uur broodmaaltijd
19.00 uur tussendoortje

De tussendoortjes bevatten allemaal veel calorieën en eiwit. Dit betekent dat uw kind soms een tussendoortje krijgt dat bij u bekend staat als ongezond. Maar het is bij een slechte voedingstoestand belangrijk om voeding met veel calorieën te eten. Zo voorkomt uw kind verder gewichtsverlies.

De tussendoortjes

Het assortiment aan tussendoortjes ziet er als volgt uit:
· Volle chocolademelk.
· Bavarois.
· Vruchtenkwark.
· Danoontjes.
· Liga Milkbreak.
· Gevulde koek.
· Snickers.
· M&M met pinda.
· Bifi worstje.
· Kaasblokjes.
· Pinda's.
· Worstenbroodje.

Wat kunt u thuis doen na ontslag?

Het is belangrijk om uw kind een keer per week te wegen. Daalt het gewicht? Bespreek dat dan met uw specialist, huisarts of diëtist. Verder is het goed om ook thuis verdeeld over de dag kleine maaltijden te eten. Net zoals uw kind in het ziekenhuis kreeg.

Enkele praktische tips hierbij zijn:
· Besmeer brood met (dieet)margarine en beleg deze extra dik met kaas of vleeswaar.
· Doe een klontje (dieet)margarine door de groenten of de aardappelpuree.
· Gebruik regelmatig volle melkproducten tussendoor.
· Geef een ruime portie vlees of vis bij de warme maaltijd.
· Geef bij voorkeur geen magere of light producten.

Heeft uw kind het gebruikelijke gewicht bereikt? Geef het dan verder gezonde voeding. Met gezonde voeding voorkomt u welvaartsziekten.

03/12 | 1911711