
Uw huisarts heeft geconstateerd dat u nierstenen heeft. Hij/zij heeft voor u een afspraak gemaakt voor een niersteenvergruizing op de polikliniek urologie van het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal. Bij niersteenvergruizing verpulveren schokgolven de nierstenen tot kleine korreltjes. Deze zijn zo klein dat ze met de urine in de blaas terecht komen. Daarna plast u ze uit.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan moet u daar ruim van te voren mee stoppen, behalve met Ascal oftewel Carbasalaatcalcium. Met dat medicijn hoeft u niet te stoppen. Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Dan moet u dat melden vóór de behandeling.
Regel van te voren vervoer naar huis. U mag zelf na de behandeling geen auto rijden. U hoeft niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken.
Op de dag van de behandeling meldt u zich anderhalf uur voor de behandeling op de polikliniek urologie. Nadat u zich gemeld heeft wordt u doorverwezen naar de afdeling radiologie. Daar laat u een röntgenfoto maken om de plaats van de nierstenen te bepalen. Pas ná deze foto besluit de uroloog of de niersteenvergruizing door kan gaan. Gaat de behandeling door? Dan krijgt u pijnstillende medicijnen die ongeveer één uur in moeten werken. Net voor de behandeling krijgt u nog een extra pijnstillende injectie.
Meldt u zich op de polikliniek urologie om ............uur.
De behandeling vindt plaats om ............uur. De pijnstillers zijn dan ingewerkt.
U ligt op de behandeltafel. De niersteen wordt opgezocht met behulp van röntgendoorlichting. De huid aan de te behandelen zijde wordt met een gel ingesmeerd voor een goede geleiding van de schokgolven. De niersteen moet precies in het "brandpunt" van de krachtgolven van de niersteenvergruizer liggen. Tenslotte wordt een halve bol ter grootte van een voetbal tegen uw huid aan geplaatst. De bol is gevuld met water. In de bol worden de schokgolven opgewekt en het lichaam ingestuurd. Dit is hoorbaar als een harde tik. U krijgt hiervoor oorbeschermers op.
Na de behandeling mag u naar huis. Het uitplassen van het niersteengruis kan direct na de behandeling al op gang komen. Het kan ook pas na enkele dagen of zelfs weken beginnen. Soms duurt het enkele weken voor u al het gruis heeft uitgeplast. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Het lozen van gruis gaat vaak ongemerkt. In enkele gevallen treden pijnaanvallen op (niersteenkolieken). Die kunnen gepaard gaan met misselijkheid en braken. Tijdens zo'n pijnaanval moet u weinig drinken. U kunt medicijnen krijgen om de pijn tegen te gaan. U kunt na de behandeling wat bloed in de urine hebben. Dit komt door kleine bloedingen in de nier. Meestal is dit binnen 24 uur over. U krijgt afspraken mee voor een poliklinische controle en een recept voor pijnstilling.
Krijgt u de eerste veertien dagen na de behandeling koorts (hoger dan 39°C)? Neem dan direct contact op met het ziekenhuis.
U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.
De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.
Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:
088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom
De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.
E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl
08/22