
Liposuctie is het onderhuids wegzuigen (suctie) van abnormale vetophoping (lipo). Abnormale vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Ze worden veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Op de rest van het lichaam is de vetlaag normaal. Deze abnormale vetstapeling komt alleen voor bij mensen die er aanleg voor hebben.
Een belangrijke voorwaarde voor liposuctie is dat de huid voldoende elastisch is. Is de huid dat niet en is er bovendien sprake van cellulitis (sinaasappelhuid) dan kan de abnormale vetafzetting worden verwijderd door middel van dermolipectomie (dermo betekent huid en lipectomie betekent het wegsnijden van vet). Het nadeel van deze operatie is dat er lange littekens achterblijven.
Liposuctie en dermolipectomie zijn plastisch chirurgische behandelingen.
Vergoeding
Een liposuctie moet u meestal zelf betalen. De drukkleding die u na de operatie moet dragen, komt eveneens voor eigen rekening. De plastisch chirurg kan u hierover verdere informatie geven. Voordat u besluit tot een operatie, krijgt u een opgave van de totale kosten toegezonden.
Liposuctie vindt meestal plaats onder volledige verdoving. Alleen kleine contourafwijkingen, bijvoorbeeld overtollig vet in de hals, worden behandeld onder plaatselijke verdoving op de polikliniek. Na afloop kunt u dan meteen naar huis. Voor grotere ingrepen moet u een aantal dagen in het ziekenhuis blijven.
Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het gebied af dat gecorrigeerd moet worden. Daarna wordt u onder verdoving gebracht. Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen zoals bestaande huidplooien, wordt het te opereren gebied 'opgespoten' met een vloeistof die het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en bloedverlies vermindert. Als de vloeistof is ingewerkt, brengt de arts een zuigbuis via de huidsneden in. Deze zuigbuis is aangesloten op een krachtige zuigpomp. Het overtollige vetweefsel kan nu worden weggezogen. Is het gewenste resultaat bereikt, dan worden de huidsneden gehecht. In een enkel geval is het nodig een aantal drains (dunne slangetjes) in te brengen om overtollig wondvocht af te kunnen zuigen. Deze drains worden verwijderd als er bijna geen wondvochtproductie meer is. Meestal is dit na één of twee dagen.
Liposuctie is een techniek om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Het is geen middel om te vermageren. Als u overal te dik bent (gegeneraliseerde obesitas) dan kunt u geen gebruikmaken van deze methode. U bent dan aangewezen op een dieet.
Liposuctie biedt contourverbetering maar zeker geen perfectie. Soms is het heel moeilijk om een symmetrisch resultaat te krijgen. Daarnaast kunnen bestaande onregelmatigheden in de huid niet worden gecorrigeerd. Het kan ook voorkomen dat het huidoppervlak door de operatie juist onregelmatig wordt. Dat komt omdat liposuctie een moeilijk te doseren methode is. De plastisch chirurg heeft niet precies in de hand hoeveel vet ter plaatse wordt weggezogen.
Krijgt u de eerste veertien dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met het ziekenhuis.
Buiten deze tijden belt u met de afdeling spoedeisende hulp:
Bij vragen kunt u maandag tot en met donderdag tussen 08.00 en 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek plastische chirurgie, telefoonnummer 088 - 70 68 402.
06/19