Het belang van voorbereiden
Binnenkort moet uw kind voor een ingreep een dagje naar het ziekenhuis. Ook al wordt dit vaak gezien als "maar" een dagopname, voor veel kinderen en ouders is het een ingrijpende gebeurtenis. De opname vindt plaats in het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom op de kinderdagbehandeling op de 2e verdieping. Dit is een aparte kinderafdeling voor dagbehandeling.
Omdat op deze dag alle handelingen binnen een kort tijdsbestek plaatsvinden, kan de opname voor uw kind extra bedreigend en beangstigend zijn.
Het is daarom van belang om uw kind vooraf goed voor te bereiden op wat hem/haar te wachten staat tijdens de opname. Op deze manier krijgt uw kind de kans zijn/haar angst te leren hanteren.
De voorbereiding van uw kind kan prima door u als ouder gebeuren omdat u het beste op de hoogte bent van eventuele verkeerde voorstellingen die uw kind heeft over het ziekenhuis. Probeer deze te corrigeren door de werkelijkheid te verduidelijken.
Hierin kunt u zich laten adviseren door de pedagogische zorg van de afdeling Kind & Jeugd.
Het tijdstip waarop u met de voorbereiding kunt beginnen, is moeilijk aan te geven. Het zal ook afhangen van de behoefte van uw kind. Het ene kind wil graag vroeg van alles weten en zal ook veel vragen stellen, terwijl een ander kind er in eerste instantie niets van wil weten.
Soms doet zich spontaan een moment voor waarop u kunt inspelen en anders moet u er even tijd voor vrijmaken.
Samen met uw kind kunt u de tas inpakken die meegaat naar het ziekenhuis. Laat uw kind in elk geval zijn/haar knuffel of lievelingsspeelgoed meenemen.
Vertel uw kind op uw manier wat er gaat gebeuren tijdens het verblijf in het ziekenhuis.
Probeer op een eenvoudige manier aan uw kind uit te leggen wat het zal zien, voelen, ruiken en horen. Vertel over het uitkleden, het bed op een kamer met andere kinderen en het naambandje om de pols.
Leg uw kind ook uit wat het betekent om nuchter te zijn en vertel ook dat het narcosekapje vreemd ruikt. Let goed op uw woordkeuze. Vooral kleine kinderen kunnen bij bepaalde woorden andere associaties hebben dan oudere kinderen en volwassenen.
Enkele voorbeelden:
Slang = infuusslang of eng beest.
Slaap = lekker in je eigen bed; narcose is een speciale slaap.
Logeren=dat is gezellig; in het ziekenhuis is het niet altijd leuk.
Wees eerlijk tegen uw kind over het hebben van pijn na de ingreep en zeg dat uw kind best mag huilen of even boos mag zijn. Sta echter niet te lang bij dingen stil.
Het is als tegenwicht voor deze minder prettige dingen goed te vertellen, dat u zoveel mogelijk bij uw kind zal blijven en dat het ook weer mee naar huis mag.
Kinderen die goed zijn voorbereid, kunnen evengoed nog angstig zijn of tegenstribbelen. Maar kinderen die niet zijn voorbereid, voelen zich achteraf vaak bedrogen en teleurgesteld in met name de ouders en kunnen soms nog lange tijd achterdochtig blijven.
Eenmaal weer thuis kan het voorkomen dat uw kind zich anders gedraagt dan vóór de opname.
Enkele voorbeelden:
- hij/zij wil niet meer alleen zijn;
- is vijandig tegen u;
- gedraagt zich aanhankelijker;
- huilt zonder aanleiding;
- is weer onzindelijk;
- is 's nachts bang.
Het verblijf in het ziekenhuis kan hiervoor de aanleiding zijn. Het opnieuw wennen en vertrouwen krijgen in de thuissituatie heeft tijd nodig.
Probeer geduld en begrip op te brengen voor dit gedrag, praat over de opname of benader het onderwerp op een speelse manier.
Bij kleine kinderen kunt u gebruikmaken van een dokterssetje, verkleedkleren, poppen of boekjes.
Wat extra aandacht is in deze periode geen overbodige luxe!
Tot slot de belangrijkste zaken op een rijtje:
- Informeer uzelf eerst over de gang van zaken met betrekking tot de opname, voordat u uw kind gaat inlichten. De behandelend arts zal u een folder overhandigen waarin de medische informatie met betrekking tot de ingreep staat.
- Bekijk de voorlichtingspresentatie. Om uw kind goed voor te bereiden op de operatie kunt u samen met uw kind de voorlichtingspresentatie bekijken op www.braviskindenjeugd.nl. Klik op desbetreffende leeftijd en dan kunt u bij dagopname de foto's met uitleg bekijken.
Belangrijke aandachtspunten voor u als ouders
1. Toestemming geven voor operatie en narcose
Bij kinderen onder de twaalf jaar bent u als ouder verplicht toestemming te geven aan de specialist voor het mogen uitvoeren van de operatie. Voor kinderen van twaalf tot zestien jaar moeten zowel u als uw kind toestemming geven. U heeft beiden recht op informatie.
2. Voorlichting in het ziekenhuis
Nadat u met uw kind bij de specialist bent geweest en uw kind heeft laten inschrijven bij Bureau Planning en Opname bent u op de polikliniek Pre-Operatieve Screening (POS) geweest. Hier werd uw kind kort voorbereid op de ingreep en kreeg u instructies met betrekking tot de medicijnen die uw kind eventueel gebruikt.
3. Wat neemt u mee
- een pyjama en een verschoning voor als er wat bloed op de kleren komt/plasongelukje heeft;
- luier (indien nodig);
- sokken;
- zijn/haar medicijnen;
- knuffelbeest, leesboekje of geliefd speeltje;
- tuimelbeker of fles (indien nodig);
- papieren zakdoekjes;
- deze folder.
Wilt u erop letten dat uw kind:
- geen sieraden of nagellak draagt;
- geen rompertje, hemd of maillot draagt;
- lang haar in twee staartjes draagt.
4. Waar dient u op te letten
Uw kind dient in een zo goed mogelijke conditie te zijn voor de ingreep. Daarom vragen wij u om extra aandacht te geven aan onderstaande punten.
- Is uw kind erg verkouden of grieperig?
- Is uw kind drie weken voorafgaande aan de opnamedag in contact geweest met een van de volgende kinderziekten: bof, mazelen, rode hond of waterpokken?
- Heeft uw kind een kinderziekte op de voor de behandeling afgesproken dag?
- Is de temperatuur op de dag van de ingreep 38 graden of hoger?
Wanneer een van de genoemde punten het geval is, kunt u het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de polikliniek Pre-Operatieve Screening (POS), telefoonnummer: 088 – 70 67 365, te bereiken tijdens kantoortijden (van 8.00 – 17.00 uur). In overleg met de anesthesioloog wordt dan beoordeeld of de operatie door kan gaan. Buiten kantoortijden belt u afdeling Kind & Jeugd, telefoonnummer: 088 – 70 67 569. U bespaart uzelf en uw kind mogelijk een onnodig bezoek aan het ziekenhuis.
Indien de operatie niet kan doorgaan, wordt de behandelend specialist geïnformeerd. Indien mogelijk wordt zo spoedig mogelijk een nieuwe afspraak met u gemaakt.
5. Nuchterbeleid
- Tot 6 uur voor opname: een maaltijd, baby’s flesvoeding.
- Tot 4 uur voor opname: baby’s borstvoeding.
- Tot 2 uur voor opname: alleen nog heldere vloeistoffen. Water eventueel met aanmaaksiroop, helder sap zonder vruchtvlees en thee. Geen melkproducten en koolzuurhoudende dranken.
Bij dit alles willen we wel opmerken dat het belangrijk is om als ouders wél te ontbijten zodat u zich sterk genoeg voelt om uw kind te steunen.
6. Dag van de ingreep
Voor de ingreep:
Het is belangrijk dat uw kind 's ochtends in bad of onder de douche is geweest en dat de temperatuur is opgenomen. Tijdens het opnamegesprek wordt namelijk de temperatuur van uw kind gevraagd. Eventuele sieraden dienen afgedaan te worden. Ook nagellak en henna dienen verwijderd te worden.
Op de dag van de behandeling meldt u zich met uw kind, op de afgesproken tijd, bij de portier bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Ouders mogen gedurende de gehele opnameduur op de afdeling aanwezig zijn als ze dat wensen. Overig bezoek zoals familie, broertjes/zusjes is deze dag niet toegestaan.
De ingreep:
Uw kind wordt geholpen op de operatieafdeling. Eén van de ouders kan aanwezig zijn bij de inleiding tot de narcose en bij het ontwaken na de ingreep. Voor uitgebreide informatie hieromtrent verwijzen wij naar het hoofdstuk "Wat vertel ik mijn kind; het verloop van de dagopname".
Na de ingreep:
Bij terugkomst op de uitslaapkamer kan uw kind nog een beetje slaperig zijn. Ook kan het zijn dat uw kind nog een buisje (tube) in de keel heeft. Het is mogelijk dat er een infuusnaaldje in de hand zit. Dit mag er uit als uw kind goed wakker en niet misselijk is. De verpleegkundige geeft aan wanneer uw kind weer mag drinken. (Ook kinderen die met een kapje zijn gaan slapen, krijgen tijdens de narcose een infuusnaaldje).
Kinderen kunnen soms wat misselijk zijn en/of last van pijn hebben. Het is mogelijk dat uw kind in overleg met de specialist pijnstilling krijgt of iets tegen de misselijkheid door middel van een zetpil. Meestal knappen kinderen snel op. Uw kind geeft meestal zelf aan wat hij/zij wil.
7. Weer naar huis
Indien nodig komt de behandelend specialist 's ochtends of 's middags op de afdeling en beoordeelt de lichamelijke gesteldheid van uw kind. Hij beslist dan of uw kind naar huis kan. U dient zelf voor vervoer naar huis te zorgen. Bij voorkeur per auto of taxi. Het wordt ten sterkste ontraden uw kind op de fiets of brommer mee naar huis te nemen. Het is aan te raden om van thuis een handdoek mee te nemen in verband met eventueel spugen tijdens de terugreis.
Het kan voorkomen dat de specialist het beter vindt dat uw kind een nachtje blijft. Dit gebeurt dan op de afdeling Kind & Jeugd. Eventueel mag u hier zelf ook overnachten naast uw kind. Hierbij spelen uw eigen mogelijkheden een grote rol. Informatie hierover kunt u op de afdeling krijgen.
8. Pijnbestrijding thuis
U wordt door de verpleegkundige van de kinderdagbehandeling uitgebreid geïnformeerd over het te volgen pijnbestrijdingsbeleid. Geef in elk geval nooit aspirine; dit werkt bloedverdunnend en vergroot de kans op nabloedingen.
Tot slot
Tijdens het verblijf in het ziekenhuis is er voor u koffie en thee. Voor de lunch kunt u gebruikmaken van het restaurant in Bravis Plaza. U kunt hier alleen betalen met pinpas. U kunt natuurlijk ook uw lunchpakket van thuis meenemen. Op de afdeling kunt u gebruikmaken van de wachtruimte.
Bij onvoorziene complicaties dient u contact op te nemen met uw huisarts. Overdag kunt u ook naar de afdeling kinderdagbehandeling bellen; telefoonnummer 088 – 70 67 565.
Wij hopen dat voor u en uw kind de dag naar wens verloopt.
Wat vertel ik mijn kind
Het verloop van de dagopname
Binnenkort moet je voor een operatie een dagje naar het ziekenhuis.
Het is de bedoeling dat je nuchter naar de afdeling komt. Dit betekent dat je vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en drinken. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk te voorkomen dat je misselijk wordt van de narcose.
Wanneer je met je vader en/of moeder in het ziekenhuis bent aangekomen dan moet je je eerst melden bij de portier bij de hoofdingang. Deze vertelt of je door kunt lopen naar de tweede verdieping waar de kinderdagbehandeling is. Hier meld je je dan bij de verpleegkundige.
Het kan zijn dat je nog even in de wachtkamer moet wachten voordat je naar je "eigen" kamer gebracht wordt.
In deze wachtkamer vind je speelgoed en andere dingen zodat je je niet hoeft te vervelen.
Op je kamer krijg je een armbandje om je pols met je naam erop. Ook krijg je een (zet)pil.
Dan krijg je nog een operatiehemd aan.
Als de slaapdokter je met een prikje in slaap zal brengen, krijg je ’n pleister op je handen. Dit verdooft je huid waardoor je het prikje bijna niet voelt.
Wanneer je aan de beurt bent, dan rijdt de verpleegkundige je met je bed naar de operatieafdeling. Deze is op de eerste verdieping. Alle mensen die hier werken hebben blauwe pakken aan.
Je vader of moeder mag mee om je weg te brengen en mag bij je blijven totdat je slaapt.
Je vader of moeder moet dan in het halletje bij de operatieafdeling een pak aantrekken over zijn/haar kleding én schoenen heen en krijgt een muts op.
Ook jij krijgt daar een muts op.
Dan word je de wachtruimte van de operatieafdeling binnengereden. Hier moet je even op een ander bed gaan liggen. Daarna ga je naar een voorbereidingsruimte.
In deze voorbereidingsruimte worden er hartplakkers op je borst of rug geplakt. Hieraan zitten draadjes die naar een monitor gaan. Dit is een soort televisie waarop de dokter kan zien hoe je hart klopt.
Dan komt de slaapdokter die je in slaap gaat brengen. Dit doet hij met een kapje of met een prikje.
Het kapje gaat zo:
Het kapje wordt over je neus en mond gezet. De slaapdokter vraagt dan of je hierin goed wilt blazen/ademen. Binnen een paar tellen val je dan in slaap. De slaaplucht vinden kinderen vaak vies ruiken, maar gelukkig is het maar even.
Het prikje gaat zo:
Je hand wordt schoongemaakt. Je krijgt een groene band om je arm (voor het prikje). Deze zit wel even strak. Dan geeft de slaapdokter een prikje op de plek waar de pleister heeft gezeten. Dit voel je bijna niet. Na een paar tellen val je in slaap.
Je vader/moeder moet de omkleedspullen uitdoen. Daarna kan hij/zij in de wachtkamer van de kinderdagbehandeling wachten totdat de operatie klaar is.
Als de operatie maar kort duurt, mag je vader/moeder op de gang vlakbij wachten. Dit hoor je van het OK-personeel.
Als de operatie klaar is, word je naar de uitslaapkamer gereden, waar je wakker wordt. Ook hier mag je vader/moeder bij je zijn.
Als je wakker wordt, zie je verpleegkundigen van de operatieafdeling en misschien ook nog andere mensen die geopereerd zijn. Als je goed wakker bent, komt de verpleegkundige van de kinderdagbehandeling jou en je vader/moeder weer halen en brengt jullie weer naar je kamer op de kinderdagbehandeling.
Je mag weer drinken en wat eten als de verpleegkundige dit zegt. Je kan namelijk van de narcose wat misselijk zijn. Als je dan ineens veel gaat drinken, wordt het alleen maar erger.
Als verder alles goed gaat, mag je dezelfde dag weer naar huis.
De verpleegkundige zal vertellen wanneer dat is.
Ook krijg je soms een folder mee waarin staat waar je op moet letten als je weer thuis bent.