
Naar aanleiding van uw gesprek met de revalidatiearts en de uitkomst van de pijnscreening gaat u starten met het interdisciplinair revalidatieprogramma pijn. Dit is een behandelprogramma in groepsverband dat gericht is op het verminderen van de gevolgen van pijn.
Het programma kan u helpen beter met de pijn leren om te gaan zodat u uw activiteiten thuis of op het werk weer kunt uitvoeren en meer kwaliteit van leven ervaart.
Patiënten die langer dan drie maanden pijn hebben en daardoor beperkingen ervaren in het dagelijks leven op allerlei verschillende gebieden zoals huishouden, werk, sporten en vrijetijdsbesteding. Daarnaast is er vaak ook een wisselwerking tussen chronische pijn en angst, stress, acceptatie en omgeving.
De duur van het revalidatieprogramma bedraagt twaalf weken. De verschillende onderdelen in het programma worden aangeboden door een fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker en medisch psycholoog.
Met uitzondering van een aantal individuele behandelsessies worden de onderdelen in groepsverband aangeboden. De groepsgrootte varieert tussen vier en tien deelnemers.
Binnen het vastgelegde revalidatieprogramma werkt u aan uw persoonlijke behandeldoelen. Daarnaast zijn er twee momenten waarop partners worden uitgenodigd.
Het programma bestaat uit:
Bij aanvang van het programma heeft u een individuele afspraak met uw fysiotherapeut. Om het onderdeel trainen tijdens het programma specifiek op uw klachten en mogelijkheden af te kunnen stemmen, vinden er naast een gesprek ook fysieke testen plaats. Aan de hand van de resultaten wordt voor u een trainingsprogramma op maat gemaakt. Vervolgens gaat u acht weken lang, twee keer per week, aan de slag met een beweegprogramma. De trainingen duren elk een uur en hebben als doel uw motoriek te verbeteren middels kracht- en stabiliteitsoefeningen en door sport en fysieke spelvormen.
Naast de fysieke training geven de fysiotherapeut en ergotherapeut voorlichting over pijn en bewegen.
Ook het doen van ontspanningsoefeningen zijn onderdeel van het programma.
In de laatste weken evalueert u individueel met uw fysiotherapeut de behaalde resultaten. U vult het evaluatieformulier in. De testen worden herhaald om uw resultaten inzichtelijk te maken. Afsluitend krijgt u advies over hoe u gezond kunt blijven bewegen.
U leert uw dagelijkse bezigheden zo uit te voeren dat de pijn niet meer op de voorgrond staat. U werkt aan een goede opbouw, uitvoering en uitbreiding van uw activiteiten. Belangrijk daarbij is onder andere het leren maken van een weekplanning waarbij er een betere balans ontstaat tussen te veel en te weinig doen, herkennen wat energie kost en waar u energie van krijgt, welke keuzes maakt u en wat zijn de consequenties hiervan.
Aan het begin en aan het eind van het programma zijn er individuele gesprekken met de ergotherapeut om uw persoonlijke doelen op te stellen en te evalueren. De sessies rondom deze onderwerpen vinden een maal per week plaats en elke bijeenkomst duurt twee uur.
Gedurende de twaalf weken van het programma zijn er vijf groepsbijeenkomsten van anderhalf uur die begeleid worden door de medisch psycholoog en medisch maatschappelijk werker samen.
De thema’s van de bijeenkomsten zijn onder andere:
Het revalidatieteam overlegt onder leiding van de revalidatiearts regelmatig over uw vorderingen. Als dat nodig is past het revalidatieteam uw programma aan. De therapeuten bespreken dit gedurende de behandeling met u. De revalidatiearts bespreekt uw vorderingen met u bij het afronden van de behandeling.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze revalidatieprogramma’s? Kijk op de website www.bravisrevalidatie.nl of neem contact op met uw revalidatiearts of een van de therapeuten van het behandelteam via telefoonnummer 088-70 68 225 (Roosendaal) of 088-70 67 310 (Bergen op Zoom)
11/19