
Gedurende de periode dat u een gips- of kunststofverband heeft, moet u de volgende adviezen opvolgen om problemen te voorkomen:
Belast het verband dan niet! Neem zo spoedig mogelijk contact op met de gipsverbandmeester.
Over waterdichte douchehoezen en elleboogkrukken kan de gipsverbandmeester u meer informatie geven.
Doe de volgende oefeningen iedere dag zo mogelijk elk uur en minstens 10 keer achter elkaar.
Arm
Been
Bij een gipsverband om het (onder)been krijgt u soms bloedverdunnende medicijnen voorgeschreven tegen trombose. Dit zijn injecties die u bij zichzelf dagelijks toedient onder de huid. U krijgt hier uitleg over. Lukt het thuis niet om de injecties toe te dienen? Dan kunt u ook de thuishulp inschakelen voor de injecties.
- dikker worden;
- verkleuren;
- kouder worden;
- tintelen;
- pijnlijk gespannen aanvoelen;
- gevoelloos worden.
De gipsverbandmeester is tijdens kantooruren te bereiken op telefoonnummer:
088 – 70 67 793 locatie Bergen op Zoom
088 – 70 68 269 locatie Roosendaal.
In de avond- en nachturen en in het weekend kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp op telefoonnummer:
088 – 70 67 302 locatie Bergen op Zoom
088 – 70 68 889 locatie Roosendaal
U krijgt een afspraak om het gipsverband te laten verwijderen op de gipskamer. Verwijder het gipsverband niet zelf. De gipsverbandmeester knipt of zaagt het gips open met een speciale gipszaag. Deze trilt het gips kapot. De zaag beschadigt de huid niet.
Wilt u een voertuig besturen met uw arm of been in het gips? U bent altijd zelf verantwoordelijk als u besluit om een voertuig te besturen gedurende een gipsbehandeling. Uw behandelend arts kan u hierover advies geven, maar zal nooit een verklaring afgeven dat u een voertuig kunt besturen. Neem bij twijfel contact op met uw verzekeraar over de bepalingen inzake aansprakelijkheid.
Wilt u een vliegreis maken met een ledemaat in het gips? Overleg dan eerst met de gipsverbandmeester. Het gipsverband kan eventueel aangepast worden zodat u toch kunt vliegen.
Zorg voor uw bezoek aan de gipskamer voor begeleiding. Voor gipskamerpatiënten zijn speciale rolstoelen bij de gipskamer te verkrijgen.
Denkt u eraan om bij gips om uw been of voet bij de controle uw schoen en uw krukken mee te nemen.
Aarzel niet om bij uw controlebezoek de behandelend specialist of de gipsverbandmeester de vragen te stellen die u heeft. Zij zijn graag bereid u te helpen of te adviseren. Natuurlijk kunt u tussendoor telefonisch contact opnemen met de gipsverbandmeester.
Voor het wijzigen van uw afspraak kunt u contact opnemen met de secretaresse van uw specialist.
09/22