
Onlangs heeft u een antireflux operatie ondergaan (Nissen fundoplicatie). Na deze operatie is het van belang dat u tijdelijk gemalen/vloeibare voeding gebruikt. Voor uw specifieke situatie kan de diëtist de voeding verder aanpassen.
In de onderstaande tekst staan de voedingsmiddelen die u dagelijks minimaal nodig heeft. De inname verschilt uiteraard per persoon; dus de gegeven hoeveelheden gelden als richtlijn.
Dagelijkse hoeveelheden voor vloeibare/gemalen voeding:
De maaltijden zijn zelf te bereiden, maar u kunt ook gebruik maken van kant-en-klaar producten.
Als u een langere periode gemalen voeding moet gebruiken, is de aanschaf van keukenapparatuur het overwegen waard. Bij de bereiding van gemalen gerechten kunnen verschillende apparaten van dienst zijn:
Brood kunt u vervangen door pap, vla, yoghurt, kwark, drinkontbijt of soep. Voor de variatie kunt u gebruikmaken van de volgende (kant-en-klare) papsoorten:
Let op: brood zonder korst, peperkoek of overige vaste voeding is na een antireflux operatie de eerste weken niet toegestaan.
Het gebruik van volle melk en melkproducten is aan te raden omdat deze meer energie (calorieën) bevatten dan halfvolle of magere soorten. Ook kunt u de pap energierijker maken door toevoeging van bijvoorbeeld ongeklopte (slag)room, boter, (dieet)margarine, suiker of siroop.
U kunt de warme maaltijd koken zoals u gewend bent. Maal, prak, snijd of stamp de maaltijdonderdelen fijn. Voeg eventueel extra melk, room, crème fraîche, (dieet)margarine, jus of saus toe.
U kunt heldere of gebonden soep gebruiken. Voorbeelden van een gebonden soep zijn peulvruchtensoep, zoals erwtensoep, maar ook roomsoepen zijn geschikt. Kook toegevoegde groenten mee totdat deze zacht zijn. Verwijder soepvlees en balletjes of hak ze goed fijn. Ook kunt u na bereiding de soep glad maken met een staafmixer. Bouillon bevat, ook al is die van vlees getrokken en gevuld met verse groenten, behalve vocht en zout maar weinig voedingswaarde. Een beetje bouillon kan wel de eetlust opwekken.
Bak vlees, vis en kip niet te hard aan. Door het langzaam te braden, stoven, koken of pocheren blijft het zacht van structuur. Vettere vleessoorten zoals worst, gehakt en slavink zijn gemakkelijker fijn te maken dan magere soorten. Gebruik bij het fijnmalen van vlees een royale hoeveelheid jus. Naast vlees, vis en kip zijn ook vegetarische vleesvervangers als peulvruchten, gesmolten kaas, ei, tahoe, Valless®, Quorn® en Tivall® geschikt om te gebruiken. Denk hierbij ook aan een omelet en roerei of ragout.
Als de groente goed gaar gekookt is of al van nature een zachte structuur heeft, hoeft deze niet gemalen te worden. Harde groenten en groenten met harde vezels zoals asperges, boerenkool, draderige snijbonen, bleekselderij, tuinbonen en zuurkool kunnen fijngesneden of gemalen worden. Na het fijnmalen kunt u de groente eventueel binden met allesbinder, bloem of maïzena. U kunt ook gebruikmaken van groente a la crème of een kant-en-klare groentesaus.
Kook de aardappelen goed gaar en maak er puree van met behulp van een aardappelstamper. Voeg melk, jus, bouillon of een saus toe. Aardappelen, rijst en pasta zijn minder geschikt om fijn te malen met een mixer of keukenmachine, omdat ze dan ‘lijmerig’ worden. U kunt dessertrijst en pasta wel goed gaar en zacht koken. Gebruik deze rijst of pasta met een royale hoeveelheid saus.
Gebruik bij een vol gevoel het nagerecht een half uur tot een uur na de warme maaltijd. Kies voor producten zoals:
Alle dranken zijn toegestaan (met uitzondering van koolzuurhoudende dranken). Enkele voorbeelden zijn:
Fruit en vruchtensap
Gebruik rijp/zacht fruit zonder velletjes en pitjes of gebruik vruchten uit blik. Pureer of snijd het fruit fijn, voeg eventueel nog vruchtensap, suiker, melk, yoghurt of ongeklopte (slag)room toe. In de winkel zijn ook kant-en-klare vruchtenmoes of vruchtensap verkrijgbaar. Ook kunt u gebruikmaken van de fruithapjes voor kinderen vanaf 8 maanden. Als hartige variatie kunt u groentesap, wortelsap, tomatensap of bietensap gebruiken.
Bij het eten zijn de volgende punten belangrijk:
In eerste instantie probeert de diëtist om uw voeding met behulp van ‘gewone’
gemalen/zachte voedingsmiddelen volwaardig te maken. Het kan dat deze voeding voor u teveel is of te zwaar valt. Wanneer dit het geval is, kunt u gebruik maken van dieetpreparaten. Dit zijn producten die in een klein volume veel energie en eiwit leveren. Sommige preparaten bevatten ook vitamines en mineralen. In overleg met uw diëtist kan besproken worden welke dieetpreparaten voor u het meest geschikt zijn en in welke hoeveelheden u deze moet gebruiken.
Het is niet verontrustend als u bij het overgaan op een gemalen voeding één tot twee kilo afvalt. Raadpleeg uw diëtist wanneer u ondanks het samenstellen van
een gemalen energierijke voeding onbedoeld gewicht blijft verliezen.
De volgende adviezen kunnen u helpen om voldoende energie te gebruiken:
Voor vragen omtrent uw dieet, kunt u contact opnemen met de diëtisten van Bravis ziekenhuis.
De afdeling diëtetiek in Bergen op Zoom is op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer 088 – 70 67 219.
De afdeling diëtetiek in Roosendaal is op werkdagen bereikbaar op het telefonisch spreekuur van 08:30 tot 09:30 en van 13:00 tot 13:30 op telefoonnummer 088 – 70 68 429.
08/17