
U bent door de huisarts of medisch specialist verwezen naar de afdeling revalidatie van het Bravis ziekenhuis. Wat betekent dat voor u?
Dit betekent dat u eerst een afspraak krijgt met de revalidatiearts of Physician Assistant.
Een Physician Assistant is een medisch zorgprofessional die op structurele wijze zelfstandig medische taken overneemt van de medisch specialist.
De revalidatiearts of Physician Assistant gaat in gesprek met u en doet een onderzoek, waarbij NIET alleen gekeken wordt naar de lichamelijke klacht. Er wordt ook gekeken naar de gevolgen die deze aandoening heeft voor u en uw gezinsleven, de sociale contacten, het werk en het uitvoeren van hobby’s.
In het gesprek praten we ook over uw hulpvraag en welke ”doelen” u in het revalidatietraject wilt bereiken. We realiseren ons goed dat dit een andere insteek is dan dat u gewend bent.
Na het gesprek wordt er gekozen voor de Pijnscreening of volgt er direct een behandeladvies.
Dit kan op de revalidatieafdeling in het ziekenhuis zijn of elders.
De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van (psychosomatische) fysiotherapie, ergotherapie en medisch maatschappelijk werk of medische psychologie.
De eerste behandelingen worden vaak gebruikt om uw hulpvraag en doelen duidelijker te stellen. We weten dan beter waar we naar toe willen werken.
Er wordt een behandelplan opgesteld. Tijdens de periode dat u in behandeling bent, zijn er regelmatig overlegmomenten in de vorm van teambesprekingen. De teambesprekingen en het einde van de behandeling worden gevolgd door een spreekuurcontrole of telefonisch consult bij de revalidatiearts of Physician Assistant.
Er is ook overleg mogelijk met huisarts, specialist en/of andere instanties.
Wie werken er op de revalidatieafdeling met u?
Eerder genoemde medewerkers werken nauw samen. Het is dus een behandeling in teamverband.
De fysiotherapie houdt zich bezig met de behandeling van lichamelijke klachten en kijkt niet alleen naar het lichaam maar ook naar uw gedachten en emoties op deze klachten. We maken gebruik van verschillende technieken zoals bewustzijnsoefeningen, ademoefeningen, lichaamsgerichte therapie en vooral uitleg over het ontstaan van chronische pijn.
Het doel van de ergotherapie is dat u zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren.
Pijnklachten en/of vermoeidheid zorgen ervoor dat u zich belemmerd voelt tijdens uw dagelijkse activiteiten op het gebied van huishouden, werk en vrije tijd. We kijken samen naar manieren hoe u zelf invloed uit kunt oefenen op de pijnklachten en hoe u de lichamelijke belasting kunt verlagen.
Een aantal thema’s die aan bod kunnen komen zijn: ergonomische principes, belasting-belastbaarheid, inspanning en ontspanning.
De maatschappelijk werker kijkt met u mee wat u nodig hebt om met uw klachten, zo volwaardig mogelijk, deel te nemen aan de maatschappij, in uw relatie, gezin, sociale omgeving, werk en op het gebied van vrijetijdsbesteding.
Zo nodig kan uw directe familie bij deze begeleiding betrokken worden. Het zijn juist de gesprekken met het maatschappelijk werk die u, als patiënt en uw omgeving, helpen het veranderingsproces op gang te brengen, te stimuleren en verder te begeleiden.
In een aantal gevallen wordt bij de revalidatiebehandeling gebruik gemaakt van de diensten van de psycholoog. Deze houdt zich bij de revalidatie voornamelijk bezig met de medische psychologie.
De wisselwerking tussen lichamelijke en psychologische factoren staat hierbij centraal. Wanneer de psycholoog wordt ingeschakeld, gaat het vaak om de volgende vragen:
Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met het secretariaat.
Op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur staan wij u graag te woord.
Secretariaat revalidatieafdeling locatie Bergen op Zoom 088 70 67 310.
Secretariaat revalidatieafdeling locatie Roosendaal 088 70 68 493.
10/19