
In overleg met uw behandelend dermatoloog is besloten dat u behandeld wordt met fotodynamische therapie (PDT). Deze folder geeft u algemene informatie over deze behandeling.
Fotodynamische therapie is een therapie voor de behandeling van bepaalde vormen van huidkanker of voorstadia daarvan. Bij deze behandeling worden huidtumoren en voorstadia daarvan gevoelig gemaakt voor licht met behulp van een crème die gedurende enkele uren moet intrekken en specifiek in deze kwaadaardige en/of onrustige cellen wordt opgenomen.
Voordeel van deze therapie is dat huidkanker en voorstadia daarvan kunnen worden behandeld zonder dat operatief ingrijpen nodig is. Hierdoor heeft deze behandeling minder kans op littekens. Ook is het mogelijk om grotere gebieden te behandelen en door behandeling de kans op de vorming van huidkanker te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat deze behandeling effectief en veilig is.
Huidkanker wordt tweemaal behandeld met een tussenpoos van een week. Zonbeschadigde plekken en voorstadia van huidkanker worden slechts eenmaal behandeld.
Voor een optimaal effect van de behandeling is het van groot belang dat de te behandelen huid geen korstjes, schilfers of verdikkingen bevat. De dermatoloog of verpleegkundige zal deze bij het eerste bezoek verwijderen.
Het kan zijn dat de dermatoloog u een speciale ontschilferzalf met salicylzuur voorschrijft die er voor zorgt dat de schilfers verweken. U moet hiermee zeven dagen voor de behandeling twee keer per dag op de harde plekken en korsten beginnen te smeren. Op de dag van de behandeling zelf mag u niets op de huid smeren.
Wat neemt u mee?
Op de afgesproken datum meldt u zich bij de polikliniek dermatologie.
Boerhaaveplein 1
4624 VT Bergen op Zoom
De polikliniek dermatologie is gevestigd op de begane grond, route 82.
Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
De polikliniek dermatologie is gevestigd op begane grond, route 52.
De plekken op de huid worden, nadat eventuele korstjes zijn verwijderd, ingesmeerd met een crème. Deze crème wordt vrijwel alleen opgenomen in huidkankercellen en voorstadia daarvan. Het zet deze cellen aan tot verhoogde productie van een lichaamseigen stof (Protoporfyrine IX). Dit maakt de cellen gevoelig voor licht. Om ervoor te zorgen dat de crème goed intrekt, dekt de verpleegkundige de plekken af met een plastic folie en wordt het met aluminiumfolie en extra verband verstevigd en lichtdicht gemaakt. Hierna kunt u zich weer aankleden. Het is belangrijk dat er tijdens deze uren geen zonlicht of daglicht bij de ingesmeerde plekken komt en dat de ingesmeerde huid niet te veel afkoelt. Dit kan de effectiviteit van de behandeling verminderen. Plekken op het gelaat of handen kunnen eventueel met speciale pleisters en/of katoenen handschoenen worden beschermd tegen het licht. De crème trekt in circa drie uur in de huid. Tijdens deze wachttijd mag u het ziekenhuis niet verlaten.
Na drie of vier uur, afhankelijk van het type pleister, begint het tweede deel van de behandeling: de belichting. Hiervoor meldt u zich weer op de polikliniek dermatologie. De verpleegkundige verwijdert de aluminiumfolie, de plastic folie en de overtollige crème. Hierna worden de plekken belicht met een speciale lamp die oranjerood licht uitstraalt. Dit licht is onschadelijk voor de huid maar in combinatie met de crème leidt dit tot afbraak van aangedane cellen. De lamp kan per belichtingssessie van ongeveer negen minuten een huidgebied belichten van ongeveer 15 x 15 cm. De totale duur van de belichting is vooral afhankelijk van het aantal plekken. Ter verlichting van de pijn kan er tevens gekoeld worden met een koelende spray.
Uw ogen worden afgedekt met een beschermende bril die u van ons krijgt. Tijdens de belichting is de verpleegkundige of de doktersassistente aanwezig. Zij informeert regelmatig hoe u de behandeling ervaart.
Het is daarom heel belangrijk dat u tijdens de behandeling aangeeft of de eventuele pijn goed te verdragen is. Deze pijn treedt meestal in de eerste minuten van de belichting op en blijft dan nagenoeg constant. Eventueel kan van tevoren het te behandelen gebied worden verdoofd met één of meerdere prikken ter plaatse.
Na de belichting zal de pijn snel afnemen en kunnen de plekken een aantal dagen nog wat schrijnen. U kunt de behandelde plekken koelen en eventueel een pijnstiller gebruiken. Meteen na de belichting mag u weer naar huis.
De plekken kunnen nog tot 24 uur lichtgevoelig en pijngevoelig blijven. Houdt u daarom gedurende die tijd de plekken zoveel mogelijk bedekt en eventueel gekoeld.
Na de behandeling ruimt de huid de aangedane en inmiddels beschadigde huidcellen op en vervangt deze door nieuwe huidcellen. U kunt dit merken door een huidreactie die meestal enkele uren tot dagen na de behandeling optreedt. De huid kan rood worden, opzwellen en wat gaan schilferen. De behandelde huid kan er uit gaan zien als een schaafwond. Dit is normaal en wijst op een opruimreactie van de huid.
De wondjes zullen binnen twee weken dicht zijn en vanzelf weer genezen. Het is belangrijk dat u in deze periode de huid goed schoon houdt zodat er geen infectie optreedt. Zo nodig krijgt u van de dermatoloog een desinfecterende of antibacteriële zalf op recept mee. Als er korstvorming ontstaat tussen de eerste en tweede behandeling, deze dan insmeren met witte vaseline. Als u koorts krijgt of ongerust bent, neem dan contact op met de poli dermatologie.
Na de behandeling maakt u een afspraak voor controle bij de dermatoloog.
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, stel deze dan gerust aan de behandelend dermatoloog of aan de verpleegkundige.
7/21