
U bent door uw behandelend arts verwezen voor een onderzoek van de galwegen en/of alvleesklier. Het onderzoek wordt gedaan door een MDL (Maag-Darm-Lever) arts of internist en vindt plaats op afdeling medische beeldvorming/radiologie. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. U wordt op de dag van het onderzoek opgenomen op een verpleegafdeling. Omdat het onderzoek onder diepe sedatie (slaap) plaatsvindt blijft u de nacht na het onderzoek in het ziekenhuis.
Tijdens de E.R.C.P. wordt met een endoscoop, dit is een buigzame soepele slang met een camera, gekeken naar de galblaas, galwegen (cholangiën) en afvoergangen van de alvleesklier (pancreas). Deze worden zichtbaar gemaakt via röntgenstralen. Er wordt contrastmiddel ingespoten waardoor de galwegen door middel van röntgendoorlichting zichtbaar worden. Hiervan worden foto’s gemaakt. Het kan zijn dat er afwijkingen zijn waardoor de afvloed van gal en/of alvleeskliersap wordt belemmerd. In dat geval kan de kringspier, die de uitgang van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier afsluit, worden ingesneden. Dit wordt een papillotomie genoemd. Hierdoor ontstaat een grotere uitgang. Eventuele galstenen kunnen naar buiten worden gebracht of er kan een buisje (stent) in de galwegen worden geplaatst. Zo nodig wordt tijdens het onderzoek een stukje weefsel weggenomen voor onderzoek.
Bloedverdunners
Als u bloedverdunners gebruikt, dient u dit tijdens uw afspraak op het spreekuur aan te geven. Tijdens dat spreekuur krijgt u te horen of het nodig is uw bloedverdunners tijdelijk te stoppen en vanaf welke periode.
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, overleg dan altijd met uw behandelend arts over stoppen, overbruggingstherapie en INR controle.
Diabetes mellitus (suikerziekte)
Indien u diabeet bent, dient u contact op te nemen met uw diabetesverpleegkundige of behandelend arts voor aanvang van de voorbereiding (dieet) om te overleggen of u de hoeveelheid insuline of andere diabetesmedicatie (tijdelijk) moet aanpassen. Graag op de dag van opname uw diabetesmedicatie meenemen naar het ziekenhuis.
Let op: bepaal tijdens de voorbereiding frequent uw bloedglucosewaarden.
IJzertabletten
Indien u ijzertabletten gebruikt, moet u 1 week vóór het onderzoek stoppen met het innemen van deze medicijnen. IJzertabletten kleuren de ontlasting zwart waardoor de darmwand moeilijker te reinigen is.
Orale anticonceptie
Als u orale anticonceptie gebruikt, is deze voor de rest van de cyclus onbetrouwbaar.
Het onderzoek kan alleen plaatsvinden als u de uren ervoor nuchter bent gebleven. Dit is zeer belangrijk om te voorkomen dat tijdens het onderzoek inhoud van uw maag via uw slokdarm in de luchtpijp en zo in uw longen terecht komt. Het nuchter zijn houdt in:
U wordt opgenomen op de verpleegafdeling en krijgt u een infuus en medicijnen die nodig zijn voor het onderzoek. Daarna wordt u met bed naar het scopiecentrum gebracht.
In de voorbereidingsruimte neemt de verpleegkundige de vragenlijst met u door. U wordt aangesloten aan de monitor. De monitor meet u bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte tijdens en na het onderzoek. Zorg dat nagellak en/of kunstnagel van beide wijsvingers verwijderd is.
Voor het onderzoek neemt u plaats op de onderzoekstafel en wordt u in de juiste houding gelegd.
Hierna wordt nogmaals de vragenlijst met u doorgenomen en daarna plaatst de sedationist een mondstuk in uw mond en een zuurstofslangetje in uw neus. Het slaapmiddel wordt toegediend en zodra u slaapt, wordt de endoscoop opgeschoven en voor de uitgang van de galwegen en alvleesklier gebracht. Daarna wordt via de endoscoop een katheter opgeschoven, de arts probeert deze in de galwegen op te voeren.
U wordt op de afdeling medische beeldvorming/radiologie wakker gemaakt en terug in uw bed geplaatst. De verpleegkundige brengt u naar de uitslaapkamer van het scopiecentrum waar u ongeveer één uur verblijft. Als de controles van uw bloeddruk en ademhaling goed zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Uw keel kan tijdelijk wat gevoelig zijn. De arts bepaalt wanneer u weer mag eten en drinken en of u de volgende dag naar huis mag.
Een E.R.C.P. is over het algemeen een veilig onderzoek met weinig kans op complicaties. Bij het insnijden van de uitgang van de galwegen en/of de uitvoergang van de alvleesklier kan een bloeding optreden. Meestal is er sprake van beperkt bloedverlies waarvoor geen aanvullende behandeling nodig is.
Een andere complicatie is een ontsteking van de alvleesklier als gevolg van het onderzoek. Dit verloopt meestal mild en vereist ondersteunende behandeling door middel van een infuus met vocht en pijnstillers. De ziekenhuisopname duurt dan meestal enkele dagen langer.
Zeer zelden vindt er een perforatie plaats. Dit kan een operatie noodzakelijk maken.
Krijgt u ernstige pijn of koorts?
Neem dan direct contact op met het scopiecentrum: tel: 088-70 68 450.
Buiten kantooruren kan u ons bereiken via:
Spoedeisende hulp locatie Roosendaal tel: 088 – 70 68 889
Spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom tel: 088 – 70 67 302
Het kan zijn dat de specialist die het onderzoek verricht u direct iets vertelt over de resultaten. Soms moet eerst het resultaat van het weefselonderzoek worden afgewacht. Dat duurt ongeveer een week. U krijgt dan de definitieve uitslag via uw behandelend specialist.
Taalbarrière
Als er sprake is van een (te verwachten) taalbarrière, gaan wij ervan uit dat de patiënt zelf zorgt voor de oplossing van dit probleem.
Pacemaker of ICD
Heeft u een ICD-kastje of een pacemaker? Meld dit dan aan uw behandelend arts.
Zwangerschap
Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit vooraf aan uw behandelend arts.
Neurostimulator
Heeft u een neurostimulator? Dan dient u de afstandbediening hiervoor mee te nemen naar het onderzoek. Het kan zijn dat het voor het onderzoek nodig is om deze even stop te zetten.
Heeft u nog vragen over het onderzoek?
Stel ze gerust aan een medewerker van het scopiecentrum, bereikbaar tijdens kantooruren op tel. 088 -70 68 450.
Bent u verhinderd op het moment van de opname/afspraak?
Geef dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur van tevoren) door aan het secretariaat van het scopiecentrum, tijdens kantooruren bereikbaar op tel: 088 - 70 68 450.
Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Zo nodig kunt u dan meteen een nieuwe afspraak maken.
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in eerste plaats met degene die u daarvoor verantwoordelijk acht, bijvoorbeeld de arts, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige.
Lost dit gesprek uw probleem niet op dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
04/23