
U bent door uw behandelend arts verwezen voor een onderzoek van het maag-darm kanaal en de omliggende organen. Dit noemen we een endo-echoscopie. Het onderzoek wordt gedaan door een MDL (Maag-Darm-Lever) arts. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd op het scopiecentrum locatie Roosendaal van het Bravis ziekenhuis.
Een endo-echografie (endoscopische echografie) is een onderzoek met behulp van een dunne, flexibele kijker (de endo-echoscoop). Aan het uiteinde van deze speciale endoscoop bevindt zich een klein echo-apparaatje, dit apparaatje zendt geluidsgolven uit. Hierdoor kunnen organen zoals de slokdarm en de maag, maar ook omliggende organen zoals de alvleesklier, de lever en de galwegen in beeld gebracht worden. Tevens kan de arts tijdens het onderzoek een heel klein stukje weefsel (biopt) of vocht (punctie) weghalen voor microscopisch onderzoek. Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten, afhankelijk van eventuele ingrepen. U bent totaal ongeveer 2 tot 2,5 uur in het ziekenhuis voor het onderzoek en de nacontrole.
Het is noodzakelijk dat de maag goed leeg is en daarom is het van groot belang dat u zich aan de hier beschreven voorbereidingen houdt om de beste onderzoeksresultaten te verkrijgen.
Bloedverdunners
Als u bloedverdunners gebruikt, dient u dit tijdens uw afspraak op het spreekuur aan te geven. Tijdens dat spreekuur krijgt u te horen of het nodig is uw bloedverdunners tijdelijk te stoppen en vanaf welke periode. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, overleg dan altijd met uw behandelend arts over stoppen, overbruggingstherapie en INR controle.
Diabetes mellitus (suikerziekte)
Indien u diabeet bent, dient u contact op te nemen met uw diabetesverpleegkundige of behandelend arts voor aanvang van de voorbereiding (dieet) om te overleggen of u de hoeveelheid insuline of andere diabetesmedicatie (tijdelijk) moet aanpassen. Graag op de dag van het onderzoek uw diabetesmedicatie meenemen naar het ziekenhuis. Let op: Bepaal tijdens de voorbereiding frequent uw bloedglucosewaarden.
Het onderzoek kan alleen plaatsvinden als u de uren ervoor nuchter bent gebleven. Dit is zeer belangrijk om te voorkomen dat tijdens het onderzoek inhoud van uw maag via uw slokdarm in de luchtpijp en zo in uw longen terecht komt. Het nuchter zijn houdt in:
In de voorbereidingsruimte neemt de verpleegkundige een vragenlijst met u door en wordt u aangesloten aan de bewakingsapparatuur. U krijgt een infuusnaaldje wat dient voor de toediening van het slaapmiddel op de behandelkamer. Trek ruimzittende kleding aan en verwijder nagellak van tenminste 1 vinger. Wij vragen u om losse gebitsdelen uit de mond te halen en zorg dat u voor het onderzoek goed heeft uitgeplast. U wordt met bed naar de behandelkamer gereden waar de arts nogmaals de vragenlijst met u door neemt. Voor het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op het onderzoeksbed. De sedationist plaatst een mondstuk tussen uw kaken en u krijgt een slangetje met zuurstof in de neus. Het slaapmiddel wordt toegediend en zodra u slaapt wordt de endo-echoscoop opgevoerd. De endoscoop wordt vervolgens door de mond, via de keel, naar de slokdarm gebracht. De endoscoop wordt langzaam opgeschoven naar de juiste plaats om de organen te bekijken die onderzocht moeten worden.
U wordt na het onderzoek naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer goed wakker bent krijgt u iets te eten en te drinken en kunt u naar huis. Dit is na ongeveer anderhalf uur. U kunt door de toediening van de middelen suf en vergeetachtig zijn.
Na het onderzoek kunt u wat last hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid door de lucht die tijdens het onderzoek is ingeblazen. Opboeren of winden laten geeft dan vaak verlichting. Ook kan het zijn dat uw keel na het onderzoek tijdelijk wat pijnlijk is. Koud drinken of een ijsje verzacht de pijn.
Een endo-echoscopie is een veilig onderzoek. Er kunnen soms toch complicaties optreden. Dit risico neemt iets toe als er tijdens het onderzoek een ingreep wordt uitgevoerd.
Na het wegnemen van weefsel van de alvleesklier is er een klein risico op het ontwikkelen van een (milde) alvleesklierontsteking, infectie of buikpijn van voorbijgaande aard.
Een andere complicatie is een (na)bloeding. Een zeer zeldzame, maar ernstige complicatie, is een scheurtje in de darmwand (perforatie).
Neem direct contact op met het scopiecentrum;
Tijdens kantooruren is het scopiecentrum bereikbaar op tel: 088-70 68 450.
Buiten de kantooruren kan u ons bereiken via:
Spoedeisende hulp locatie Roosendaal tel: 088 – 70 68 889
Spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom tel : 088 – 70 67 302
Soms zal de arts die het onderzoek verricht heeft u alvast een voorlopige uitslag geven.
Uw behandelend/verwijzend arts ontvangt de uitslag van het onderzoek en bespreekt met u wat de verdere gang van zaken is.
Taalbarrière
Als er sprake is van een (te verwachten) taalbarrière, gaan wij ervan uit dat de patiënt zelf zorgt voor de oplossing van dit probleem.
Pacemaker of ICD
Heeft u een ICD-kastje of een pacemaker? Meldt u dit dan aan uw behandelend arts.
Neurostimulator
Heeft u een neurostimulator, dan dient u de afstandbediening hiervoor mee te nemen naar het onderzoek. Het kan zijn dat het voor het onderzoek nodig is om deze even stop te zetten.
Heeft u nog vragen over het onderzoek?
Stel ze gerust aan een medewerker van het scopiecentrum, bereikbaar tijdens kantooruren op tel: 088 -70 68 450.
Bent u verhinderd op het moment van de afspraak?
Geef dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur van tevoren) door aan het secretariaat van het scopiecentrum, tijdens kantooruren bereikbaar op tel: 088 - 70 68 450.
Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in eerste plaats met degene die u daarvoor verantwoordelijk acht, bijvoorbeeld de arts, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige.
Lost dit gesprek uw probleem niet op dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
07/20